Mike Einziger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mike Einziger
Mike Einziger (2023)
Algemene informatie
Geboortenaam Michael Aaron Einziger
Geboren 21 juni 1976
Geboorteplaats Los Angeles
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1991-heden
Genre(s) Alternatieve rock, alternatieve metal, nu metal
Beroep Muzikant, songwriter, muziekproducent
Instrument(en) Gitaar
Label(s) Epic Records, Immortal Records, Sony Records, Island Records
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Michael Aaron Einziger (Los Angeles, 21 juni 1976) is een Amerikaans muzikant, songwriter en producer Hij is vooral bekend als mede-oprichter en gitarist van de rockband Incubus en heeft ook meegeschreven, geproduceerd en samengewerkt met een breed scala aan artiesten, waaronder Pharrell Williams, Hans Zimmer, Skrillex, Tyler the Creator, Avicii, Damian Marley en Jason Schwartzman. Hij valt op door zijn innovatieve stijl in het gebruik van effectpedalen (zoals de "Delay" of de "Phaser"), deze accessoires zijn belangrijke kenmerken van zijn spel, en dit vanaf het begin van zijn carrière bij Incubus.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Einziger ontving zijn opleiding aan de Harvard-universiteit. Hij geeft echter toe op dat moment niet geïnteresseerd te zijn in studies en geeft er de voorkeur aan zich te wijden aan de gitaar, die hij als autodidact beoefent sinds zijn achtste. Hij schreef zijn eerste melodieën in samenwerking met zijn vriend Brandon Boyd, met wie hij op vijftienjarige leeftijd de band Incubus oprichtte, vergezeld door hun bassistvriend Alex Katunich (later bekend als "Dirk Lance"). Einzigers vroege gitaarinvloeden zijn Jimmy Page, Jimi Hendrix, John Frusciante, Steve Vai en Frank Zappa, maar hij heeft in de loop der jaren een meer melodieuze stijl ontwikkeld, waarbij hij de shred-techniek heeft verlaten zoals hij die oefende op Incubus' debuutalbum Fungus Amongus.

Einziger verwerkt veel open akkoorden in zijn liedjes (akkoorden waarbij verschillende snaren open resoneren) en arpeggio's als hoofdmelodieën. Hij verklaart deze keuzes door de wens om vast te houden aan de heldere stem van Brandon Boyd, zanger van de groep en omwille van de originaliteit.

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Einziger had ooit een affaire met actrice Cameron Richardson en model Lily Aldridge. Hij is getrouwd met violiste Ann Marie Calhoun.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]