Mindanao-vlagstaartpapegaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mindanao-vlagstaartpapegaai
IUCN-status: Gevoelig[1] (2012)
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Psittaciformes (Papegaaiachtigen)
Familie: Psittaculidae (Papegaaien van de Oude Wereld)
Geslacht: Prioniturus (Vlagstaartpapegaaien)
Soort
Prioniturus waterstradti
Rothschild, 1904
Mindanao-vlagstaartpapegaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Mindanao-vlagstaartpapegaai (Prioniturus waterstradti) is een papegaai op het eiland Mindanao in het zuiden van de Filipijnen. Door sommige auteurs wordt deze soort geschaard onder de bergvlagstaartpapegaai.

Algemeen[bewerken]

De Mindanao-vlagstaarpapegaai is gemiddeld van grootte. De twee ondersoorten verschillen van elkaar door de lengte van de vlagstaart. P. w. malindangensis heeft een wat langere staart dan P. w. waterstradti. De Mindanao-vlagstaartpapegaai heeft een turquoise blauw voorhoofd, gezicht en plekken achter de oren. De hoeveelheid blauw is echter minder dan bij de bergvlagstaartpapegaai. Tevens ontbreekt op de kruin bij beide ondersoorten van de Mindanao-vlagstaartpapegaai de rode plek omgegeven door blauw. De nek en zijkanten van de kop zijn helder groen. De rest van de bovenzijde is groen. De onderzijde is donker geelgroen. De vleugels en de staartveren zijn groen. De centrale veren hebben een verlengde schacht en hebben aan het eind een soort zwarte vlag. De buitenste staartveren zijn donkergroen tot zwart en het onderste deel is turquoise blauw. De vliegveren zijn kobaltgroen met groene randen. Een juveniel lijkt op het vrouwtje, maar heeft geen of een heel korte vlagstaart. De snavel en de poten zijn blauwgrijs en de ogen zijn geel in het midden en bruin daaromheen.

Deze soort wordt, exclusief de 35 tot 80 centimeter lange staartveren, 23 centimeter en heeft een vleugellengte van 16 centimeter.

De Mindanao-vlagstaartpapegaai is een luidruchtige vogel die veelal door of laag over de bossen vliegt. Ze leven daar alleen, in paartjes of in kleine groepjes.

Ondersoorten, verspreiding en leefgebied[bewerken]

Van de Mindanao-vlagstaartpapegaai zijn twee verschillende ondersoorten bekend:

Deze soort komt alleen voor in middelhoog gelegen bossen in de bergen op een hoogte van 1000 meter tot 2500 meter

Voortplanting[bewerken]

Er zijn parende exemplaren van Mindanao-vlagstaartpapegaai waargenomen in de maanden augustus en september. Er zijn bovendien exemplaren met vergrote gonaden waargenomen in februari. Er is een nest gevonden in een hol in een lange eik op zo'n 5 tot 6 meter boven de grond.