Mindoromuskaatduif

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
mindoromuskaatduif
IUCN-status: Bedreigd[1] (2012)
CarpophagaMindorensisKeulemans.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Columbiformes (Duifachtigen)
Familie:Columbidae (Duiven)
Geslacht:Ducula (Muskaatduiven)
Soort
Ducula mindorensis
(Whitehead, 1896)
Afbeeldingen mindoromuskaatduif op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
mindoromuskaatduif op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De mindoromuskaatduif (Ducula mindorensis) is een duif uit het geslacht Ducula die alleen voorkomt op het eiland Mindoro in de Filipijnen.

De Filipijnse naam voor de mindoromuskaatduif is Balud.

Algemeen[bewerken]

De mindoromuskaatduif is de grootste muskaatduif in de Filipijnen. De mannetjes en vrouwtjes van deze soort verschillen niet veel van elkaar. De voorzijde van de kop en de keel zijn rozeachtig grijs. De kruin, de achterkant van de nek, de achterkant van de rug en de borst zijn blauwgrijs. De achterkant van de rug verloopt van donkergrijs naar zwart meer naar onderen. De Mindoro-muskaatduif heeft een zwarte ring rond de ogen die wat met een punt naar achter loopt. De bovenkant van de vleugels is bronskleurig en de rest van de rug en vleugels smaragdkleurig groen. De staart is bij het begin smaragdkleurig groen en bijna aan het einde zit een grijze band en helemaal aan het eind een zwarte band. De onderkant van de borst en de buik zijn lichtgrijs. De staart is aan de onderkant grijs met een kaneelkleurige rand. De onderkant van de vleugels zijn zwartachtig grijs. De snavel is zwart, de ogen hebben een binnenring die geel is en een buitenring die rood is. De huid rond de ogen en oogleden zijn bij het mannetje geel en bij het vrouwtje oranje. De poten van de Mindoro-muskaatduif zijn roze tot rood.

Een mannelijk exemplaar wordt inclusief staart zo'n 45,5 centimeter met een spanwijdte van 24 centimeter. Een vrouwelijk exemplaar wordt zo'n 42 centimeter met een spanwijdte van 23 centimeter.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze duivensoort komt voor op het eiland Mindoro en is meestal te vinden in de bossen boven een hoogte van zo'n 700 meter. De mindoro-muskaatduif komt alleen of in paartjes voor. Een enkele keer ook wel in kleine groepjes.

Voedsel[bewerken]

De mindoromuskaatduif eet waarschijnlijk fruit, maar er is niet veel bekend over de eetgewoonten van deze duif in het wild.

Voortplanting[bewerken]

Van deze soort is niets bekend over de voortplanting in het wild.