Modderslang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Modderslang
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Juveniel
Juveniel
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Familie:Dipsadidae
Geslacht:Farancia
Soort
Farancia abacura
(Holbrook, 1836)
Afbeeldingen Modderslang op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Modderslang op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De modderslang[2] (Farancia abacura) is een slang uit de familie Dipsadidae. De slang behoorde lange tijd tot de familie gladde slangen (Colubridae). De enige andere soort uit het geslacht Farancia is Farancia erytrogramma.[3]

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze slang wordt ongeveer 1 tot 1,3 meter lang, het record is ruim 2 meter. De kleur is zeer donkerbruin of -grijs tot bijna zwart met op de buik grote, ruitvormige vlekken die soms ovaal zijn. De kleur van deze vlekken is vaak fel roodoranje tot roze, en de schubben zijn erg glad. Het einde van de staartpunt is verhard en wordt gebruikt als 'vinger' om gevangen prooien zo te manoeuvreren dat deze kunnen worden doorgeslikt. Deze staartpunt heeft de soort in het Engels namen als stekende slang opgeleverd.

Algemeen[bewerken]

De modderslang komt voor in het zuidoosten van de Verenigde Staten, en leeft langs oevers van stroompjes en rivieren, tussen de modder en waterplanten. Hier jaagt de slang op allerlei amfibieën en de larven, zoals kikkers maar voornamelijk wormsalamanders en soms vissen. Vijanden zijn andere slangen en de Amerikaanse alligator (Alligator mississipiensis).

Levenswijze[bewerken]

Omdat deze soort een verborgen leven leidt en voornamelijk 's nachts actief is, is niet alles bekend over deze soort hoewel de slang in veel streken nog algemeen voorkomt. De vrouwtjes leggen enkele tot meer dan honderd eitjes die bewaakt worden tot ze uitkomen. Er zijn weleens vrouwtjes met eitjes in de verlaten nesten van alligators aangetroffen. Als de eitjes uitkomen zijn de jongen al ruim 20 centimeter lang.

Bronvermelding[bewerken]