Moktamee

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Een van de gezamenlijke initiatieven van de Moktamee-gemeenschap; de ontwikkeling van duurzame en bewoonbare 'Tiny houses'

Moktamee is een centrum met onderkomens voor kunstenaars en creatieve ondernemers. Het is sinds 2019 gehuisvest in het voormalige Francesco-paviljoen aan de Bovenrij te Herentals in de Belgische provincie Antwerpen.[1][2]

Het initiatief is ontstaan uit een samenwerking tussen de gemeente Herentals en de plaatselijke kerkfabriek. Sociaal ondernemer Koen Snoeckx werd coördinator en begon Moktamee midden in de corona-crisis.

Het eerste project dat werd opgestart is het 'Francesco-archief'[3], dat onderzoek doet naar de geschiedenis van het paviljoen en omringende gebouwen. Die bestaan uit kloosters die tot op heden nog actief zijn. Ook kwamen er ateliers en handelsruimtes voor veertig kunstenaars en creatieve ondernemers die een gemeenschap vormen, met deeleconomie en duurzaamheid als rode draad. Er zijn verschillende ontmoetingsruimten, die zowel een sociale als economische functie hebben. Zo worden er workshops georganiseerd voor een breder publiek. Op de gezamenlijke buitenplaatsen vinden evenementen plaats, zoals rommelmarkten op de voormalige schoolspeelplaats. Op de begane grond van de locatie bevinden zich tevens een fab lab [4]en een exporuimte,[5][6] dat samenwerkt met cultuurcentrum 't Schaliken.

Moktamee voorziet in korte artist in residence-trajecten met conceptueel kunstenaar Jaimy van der Sloten als stuwende kracht.

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Upstores : 'Francesco-paviljoen wordt uitvalsbasis voor ondernemerschap en deeleconomie' | NNieuws. nnieuws.be (30 oktober 2019). Geraadpleegd op 16 juli 2023.
  2. Moktamee : 'Nóg meer kruisbestuiving tussen kunst en (betekenisvol) ondernemerschap' | NNieuws. nnieuws.be (15 februari 2022). Geraadpleegd op 16 juli 2023.
  3. francesco - paviljoen Herentals | SchoolBANK.nl - vind je oude klasgenoten terug. francesco - paviljoen in Herentals op SchoolBANK.nl. Geraadpleegd op 16 juli 2023.
  4. 2Mades stelt uitgebreid machinepark open voor creatievelingen. Het Nieuwsblad (20 januari 2023). Geraadpleegd op 10 maart 2024.
  5. Reizende tentoonstelling en film over Anne Frank strijkt neer in Herentals. Het Nieuwsblad (23 september 2022). Geraadpleegd op 16 juli 2023.
  6. Gemeente Herentals.