Moldovițaklooster

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Moldovițaklooster
Moldovițaklooster
Land Vlag van Roemenië Roemenië
Plaats Vatra Moldoviței
Coördinaten 47° 39′ NB, 25° 34′ OL
Moldovițaklooster (Roemenië)
Moldovițaklooster
Portaal  Portaalicoon   Religie
Kerken in Moldavië
Werelderfgoed cultuur
Kerk van de Annunciatie
Land Vlag van Roemenië Roemenië
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria i,iv
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 598
Inschrijving 1993 (17e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Het Moldovițaklooster (Roemeens: Mănăstirea Moldovița) is een Roemeens-Orthodox klooster in Vatra Moldoviței in het noorden van Roemenië, in de Boekovina. De kloosterkerk is bekend om haar erg goed bewaarde beschilderde muren. Dit klooster is gebouwd in 1532 in opdracht van Peter IV Rareș (Petru Rareș).

Kerk van de Annunciatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Kerk van de Annunciatie staat samen met de andere beschilderde kerken in Moldavië op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De fresco's hier zijn uitzonderlijk door de eenvormigheid en het krachtig en levendig kleurgebruik.

De kerk werd beschilderd door anonieme schilders uit de school van Suceava. De iconografie komt overeen met die van de kloosterkerk van het Humorklooster. De architectuur van de kerk van Moldovița bood wel een gunstiger oppervlak voor de fresco's en deze zijn hier uitzonderlijk goed bewaard. Het kleurgebruik is ook uitbundiger dan in Humor, met overvloedig gebruik van geel en blauw. Indrukwekkend is het Gebed van alle heiligen met elegante figuren. Op de zuidelijke geven is de Boom van Jesse afgebeeld op een monumentale schaal. In een uitbeelding van een Hymne is het Beleg van Constatinopel weergegeven. Aan de ingang zijn de heiligen Joris, Demetrius en Theodorus afgebeeld alsook een Laatste Oordeel. Hierin is een groep Turken, vijanden van het vorstendom Moldavië, te herkennen tussen de verdoemden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Moldovița monastery van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.