Roșia Montană

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Roșia Montană
Plaats in Roemenië Vlag van Roemenië
Roșia Montană
Roșia Montană
Situering
District (județ) Alba
Coördinaten 46° 18′ NB, 23° 7′ OL
Overig
Netnummer(s) 0258
Portaal  Portaalicoon   Roemenië

Roșia Montană (Duits: Goldbach, Hongaars: Verespatak) is een gemeente in het Apusenigebergte, in het westen van Roemenië. De stad ligt in de Roșiavallei, waardoor de Roșiarivier stroomt.

De Roșia (Rode) rivier heeft veel mineralen, en ijzer, dat het de rode kleur geeft (hier komen de Roemeense en Hongaarse namen vandaan).

Roșia Montană is gesticht door de Romeinen, als mijnstadje, en werd bewoond door Illyriërs. De eerste vermelding dateert uit 131, en zou Alburnus Maior geheten hebben. De vele vondsten van archeologen komen terecht in het Mijnenmuseum (Muzeul Mineritului), in Roșia Montană.

Roșia Montană project[bewerken]

Nadat het gebied na de Eerste Wereldoorlog definitief in handen kwam van Roemenië, kregen individuele lokale ondernemingen het recht om enkele aders te exploiteren. Na de Tweede Wereldoorlog werden de mijnen in 1948 overgenomen door het staatsmijnbedrijf "Regia Autonomă a Cuprului din Deva" (RAC). In aanvang naar de aansluiting bij de EU werd de zwaar gesubsidieerde en onrendabele mijn gesloten. In 1995 verkreeg het Canadese Gabriel Resources, via een aanbesteding, een meerderheidsbelang in de joint-venture genaamd Roșia Montană Gold Corporation (RMGC). De andere aandeelhouder is het staatsbedrijf Minvest, opvolger van RAC. Hiermee verkreeg RMCG het recht op de exploitatie van het gebied rondom Roșia Montană. Dit moet uiteindelijk leiden tot de grootste dagbouw goudmijn van Europa. Bij de winning wordt gebruikgemaakt van het giftige cyanide, het afvalwater zal hierbij worden opgeslagen in een stuwmeer.

Het project roept steeds meer weerstand op. Kerkorganisaties zien hun erfgoed verdwijnen en milieuorganisaties zien een herhaling van het Baia Mare incident uit 2000 opdoemen. In 2013 kondigde premier Ponta een wetsvoorstel aan dat voor dit project de milieuwetgeving omzeilt. Dit leidde tot grote demonstraties in het gehele land, waarna de senaat het wetsvoorstel afkeurde.

Rosia Montana.jpg

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • Mijnbouwmuseum
  • Rooms-Katholieke kerk 1867
  • Hongaars Gereformeerde kerk 1847
  • Unitarische kerk 1796

Zie ook[bewerken]