Monoplacophora

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Monoplacophora
Diagram van de anatomie van mutsweekdieren
Diagram van de anatomie van mutsweekdieren
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse
Monoplacophora
Odhner, 1940
Afbeeldingen Monoplacophora op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Monoplacophora op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mutsslakken, mutsweekdieren (klasse Monoplacophora Odhner, 1940) zijn een klasse weekdieren.

Beschrijving[bewerken]

Lange tijd dacht men dat ze uitgestorven waren. Op 6 mei 1952 werden echter tijdens een Deense expeditie met het onderzoekschip Galathea voor de westkust van Costa Rica (Midden-Amerika) recente, levende dieren opgedregd van op een diepte van ruim 3500 meter. Het betrof de soort Neopilina galathea. Later zijn nog meer soorten van deze groep gevonden, waaronder Neopilina bruuni en Neopilina bacescui.

Kenmerken[bewerken]

Deze 3 cm lange mutsslakken danken hun naam aan de napslak-achtige schelp die zij dragen boven een brede, ventrale voet, een kleine kop aan de voorkant met een rasptong, een anus aan de achterkant en een smalle mantelgroeve rond het lichaam, waarin zich een gepaarde rij korte kieuwen bevindt. Ogen en tentakels ontbreken. Ze hebben tot 8 paar sluit- of retractorspieren.

Verspreiding[bewerken]

Deze primitieve mollusken komen voor in de Grote, Indische en Atlantische Oceaan op diepten tussen 2500 en 6500 m.

Betekenis[bewerken]

De naam Mono-plac-o-phora betekent letterlijk één schelp(stuk) dragend, in tegenstelling tot de keverslakken die meerdere schelpstukken dragen (monos (Gr.) = één, plax, plakos = plaat of plakous = koek en phorein = dragen).[bron?]

Voor 1952 waren de Monoplacophora alleen bekend van fossielen van het Cambrium en het Devoon, daarom kreeg de eerste levende soort die hiervan gevonden werd het genus Neo-pilina toebedeeld: van neos (Gr.) = nieuw en pilos = vilt, vilten hoed, reishoed.

Taxonomie[bewerken]

Externe link[bewerken]