Montpelier (Idaho)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Montpelier
Plaats in de Verenigde Staten Vlag van Verenigde Staten
Montpelier (Idaho)
Montpelier
Locatie van Montpelier in Idaho
Locatie van Idaho in de VS
Situering
County Bear Lake County
Type plaats City
Staat Idaho
Coördinaten 42° 19′ NB, 111° 18′ WL
Algemeen
Oppervlakte 4,8 km²
- land 4,8 km²
- water 0,0 km²
Inwoners
(2006)
2.498
Hoogte 1823 m
Overig
FIPS-code 53920
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Montpelier is een plaats (city) in de Amerikaanse staat Idaho, en valt bestuurlijk gezien onder Bear Lake County. De U.S. Route 89 loopt door het centrum van Montpelier. De plaats is het belangrijkste handelscentrum van de streek. Haar inwoners leven van landbouw - veeteelt en graangewassen. Het toerisme wordt een steeds belangrijkere born van inkomsten door de ligging bij het zuidelijk gelegen Bear Lake. Het ligt halverwege tussen Salt Lake City en Jackson, de zuidelijke poort van het Yellowstone National Park.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De vallei rond Bear Lake werd in september 1863 bezet door mormonen die door Brigham Young hierheen werden gestuurd. Montpelier werd voor het eerst bewoond in de lente van 1864 door zestien mormoonse families onder leiding van John Cozzens.

Deze plaats veranderde, zoals veel andere plaatsen in het westen van de Verenigde Staten, een aantal keer van naam. Ze was eerst gekend als Clover Creek, zo genoemd door de immigranten op de Oregon Trail. Later werd het Belmont en uiteindelijk besliste Brigham Young om de plaats Montpelier te noemen, naar de hoofdplaats van zijn geboortestaat Vermont. De handelaars in Montpelier deden goede zaken door de immigrantenstroom die hier halt hield en voorraad insloeg.

De komst van de spoorweg in 1892 zorgde ervoor dat een grote groep niet-mormonen hier neerstreek. Montpelier viel uit elkaar in downtown Montpelier voor de zogenaamde heidenen en uptown Montpelier waar de mormonen zich vestigden en er een tabernakel bouwden.

Bankoverval[bewerken | brontekst bewerken]

Op 13 augustus 1896 overviel Butch Cassidy en zijn tweemansbende de plaatselijke bank (zie foto). Ze slaagden erin 16.500 dollar aan goud, zilver en geld te roven. Andere schattingen houden het op 7.000 dollar. De hulpsheriff trachtte tevergeefs ze in te halen met een geleende fiets en later met een paard, richting Montpelier Canyon. Een posse zocht hen maar staakte de zoektocht een week later in Snyder Basin. Cassidy werd nooit gevat maar een van zijn kompanen, Bob Meeks, zat tot 1912 in de cel. Meeks beweerde dat hij nooit een cent van het gestolen geld zag.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bear Lake National Wildlife Refuge
  • Minnetonka Cave
  • National Oregon/California Trail Center

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de volkstelling in 2000 werd het aantal inwoners vastgesteld op 2785.[1] In 2006 is het aantal inwoners door het United States Census Bureau geschat op 2498,[2] een daling van 287 (-10,3%).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens het United States Census Bureau beslaat de plaats een oppervlakte van 4,8 km², geheel bestaande uit land. Montpelier ligt op ongeveer 1823[3] m boven zeeniveau.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Plaatsen in de nabije omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De onderstaande figuur toont nabijgelegen plaatsen in een straal van 40 km rond Montpelier.

MontpelierMontpelier
Plaats met 156 inwoners (2000)St. Charles (24 km)
Plaats met 251 inwoners (2000)Bloomington (17 km)
Plaats met 538 inwoners (2000)Georgetown (18 km)
Plaats met 576 inwoners (2000)Paris (13 km)
Plaats met 506 inwoners (2000)Cokeville (39 km)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]