Morgause

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Morgause
Personage uit Arthurlegende
Tekening van Gareth en zijn moeder Queen Bellicent of Orkney, uit het verhaal "Gareth and Lynette" uit Stories from Tennyson. De jonge Gareth doet een beroep op zijn beschermende moeder om hem koning Arthur te laten dienen. In andere verhalen wordt koningin Bellicent Morgause genoemd.
H. S. Campbell, 1902.
Debuut Matière de Bretagne
Gespeeld door Emilia Fox
Persoonsinformatie
Alias Anna, Morgawse, Sangive, Seife, Gwyar, Orcades, Morcades, Belisent, Bellicent, Margawse
Soort Mens
Geslacht Vrouw
Titel Prinses en koningin van Orkney
Relatiebanden
Ouders Igraine en Uther Pendragon of Gorlois
Broers Koning Arthur
Zussen Morgana, Elaine
Huwelijk Koning Lot
Relaties Lamorak
Kinderen Gawain, Mordred, Agravaine, Gaheris, Gareth
Portaal  Portaalicoon   Media

Morgause, bekend in vroegere werken als Anna, is de zus of halfzus van Koning Arthur in de Arthuriaanse legendes. In haar eerste optredens is ze de volbloed zus van Koning Arthur, dochter van Uther Pendragon en Igraine, en ze is tevens de moeder van de heroïsche ridder Gawain en de boosdoener Mordred. In latere optredens is ze de dochter van Igraine en haar eerste echtgenoot, Gorlois, en is Mordred verwekt door Arthur zelf, omdat broer en zus elkaar niet herkenden. Morgauses echtgenoot is Koning Lot, een vijand van Arthur in de opstanden na Arthurs kroning.

T.H. White noemde een van zijn vier delen van The Once and Future King, The Queen of Air and Darkness, als verwijzing naar Morgause, die een belangrijke rol in het boek speelt. Een later onderdeel gaat over Morgauses dood door de handen van haar eigen zoon; White zal deze daad niet op Gaheris (oorspronkelijke dader) maar op Agravaine schuiven.

Recente romans[bewerken | brontekst bewerken]