Guinevere (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Guinevere
Personage uit Arthurlegende
Queen Guinevere (William Morris)
Debuut Matière de Bretagne
Gespeeld door Vanessa Redgrave, Cherie Lunghi, Sheryl Lee, Julia Ormond, Tamara Hope, Samantha Mathis, Keira Knightley, Tamsin Egerton, Angel Coulby, Lena Headey, Elyse Levesque, Joana Metrass
Stemacteur(s) Kathleen Barr, Bernadette Peters, Morwenna Banks, Kerry Butler, Jean Louisa Kelly, Latifa Ouaou
Persoonsinformatie
Volledige naam Gwenhwyfar
Bijnaam "Gwenhwy the Great", Gwen
Alias Guennuuar, Ganhumara, Wenhauer, Gwenayfer, Genoivre, Gahunmare, Wenneuereia, Guenievre, Gueneure, Gaynour, Waynour, Genure, Guenore, Gwenvere, Gwendoloena, Ginover, Ginevra, Gwynnever, Gwenever, Gwen Jones
Geslacht Vrouw
Nationaliteit Bretons
Titel Koningin
Religie Christendom
Relatiebanden
Ouders koning Leodegrance
Zussen Gwenhwyfach
Huwelijk koning Arthur, Mordred (in sommige verhalen)
Relaties Lancelot, Mordred, Yder
Portaal  Portaalicoon   Media

Guinevere (Welsh: Gwenhwyfar; Frans: Guenièvre) is een personage uit de Arthursage. Zij is hierin de vrouw van koning Arthur en de geheime minnares van Sir Lancelot. Hun verraad leidt tot de ondergang van het koninkrijk en de dodelijke verwonding van Arthur.

In de versie van schrijver Malory is zij de dochter van koning Leodegrance (Lleudd-Ogrfan) van Cameliard en de zuster van Gwenhwyfach, de latere echtgenote van Mordred. In de Welshe overlevering, echter, is ze de dochter van de reus Ogrfan Gawr. Volgens de overlevering werd ze eerst door Meleagant ontvoerd en achtereenvolgens door Sir Gawain (Walewein) en Sir Lancelot gered, later door haar zwager Mordred, die eveneens de kroon opeiste. Nadat de laatste door koning Arthur is gedood en deze zelf ook dodelijk gewond is, slijt ze haar laatste jaren in een klooster.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Gwenhwyfar, zoals haar naam meestal wordt geïnterpreteerd, betekent zoveel als "witte fee" of "witte geest" in het Welsh, maar een andere opvatting, die door Rachel Bromwich naar voren werd gebracht, luidt dat de oorspronkelijke naam Gwenhwy-vawr, "Gwenhwy de Grote" luidde. Haar zuster Gwenhwy fach heet dan "Gwenhwy de Mindere".

Guinevere en Lancelot[bewerken | brontekst bewerken]

De affaire tussen Sir Lancelot en Guinevere duikt, net als Arthurs kasteel Camelot voor het eerst op in Lancelot, le Chevalier à la Charrette, een van de romances van Chrétien de Troyes. Sindsdien zijn vele versies verschenen en de romance werd een toonbeeld van de hoofse liefde. In verschillende verhalen wordt Guinevere heel divers geportretteerd. Chrétien de Troyes prijst haar in Yvain, le Chevalier au Lion als vriendelijk, intelligent en zachtmoedig, in Lanval van Marie de France is ze een wraakzuchtige echtbreekster, en ook andere details verschillen per verhaal.

Guinevere is al op jonge leeftijd beloofd aan koning Arthur, maar raakt tot over haar oren verliefd op de kuise Lancelot. Als ze de passie van hun overspel botvieren, zijn Arthur en het koninkrijk tot de ondergang gedoemd. De affaire wordt ontdekt door de twee zonen van koning Lot, Agravain en Mordred. Lancelot vlucht en Arthur veroordeelt met bezwaard gemoed Guinevere tot de brandstapel.

Omdat hij weet dat haar verwanten en Lancelot alles zullen doen om Guinevere te bevrijden, roept Arthur zijn ridders op de brandstapel te bewaken. Gawain weigert dit. Lancelot verschijnt ten tonele en redt Guinevere van de executie, maar in het gevecht worden twee broers van Gawain, Gaheris en Gareth gedood. Dit doet Gawain in een zo grote woede ontsteken dat hij Arthur dwingt een oorlog tegen Lancelot te beginnen. Als Arthur naar Frankrijk oversteekt, laat hij Guinevere bij Mordred (zijn zwager) achter. Deze wil echter zelf met haar trouwen, om zo de troon te kunnen bestijgen. Dit leidt tot de fatale slag om Camlann, waarbij Mordred sneuvelt, Arthur dodelijk gewond raakt en het koninkrijk ten onder gaat.

In films[bewerken | brontekst bewerken]

Recente romans[bewerken | brontekst bewerken]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De voornaam Guinevere wordt in Engeland nog steeds gebruikt; varianten zijn 'Jennifer' en 'Jenny'.
Zie de categorie Guinevere van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.