Naar inhoud springen

Ywain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ywain
Personage uit Arthurlegende
Ywain die de blauw gekleurde leeuw redt van zijn belager. Miniatuur rond 1295.
Debuut Historia Regum Britanniae
Bedacht door Geoffrey van Monmouth
Persoonsinformatie
Alias Yvain, Owain, Uwain(e), Ewaine, Iwain, Iwein
Geslacht Man
Nationaliteit Keltisch-Bretons
Beroep Rridder van de Ronde Tafel
Titel Prins, Sir
Relatiebanden
Ouders koning Urien en Morgana (?)
Zussen Morfydd
Huwelijk Laudine
Portaal  Portaalicoon   Media

Ywain of Yvain was een van de ridders van de Ronde Tafel in de verhalen rond koning Arthur. Hij was een zoon van koning Urien. Zijn moeder was waarschijnlijk Morgan le Fey. Ywain is gebaseerd op het historische personage Owain mab Urien, die rond 595 n. Chr. is gestorven.

Geoffrey van Monmouth refereert aan hem in zijn historieboek Historia Regum Britanniae (ca. 1135). Chrétien de Troyes schreef een roman over hem, Ywein: Le Chevalier au Lion (ca. 1176).

Het verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Yvain redt een leeuw die door een moerasslang anders verzwolgen zou worden. Uit dank sluit de leeuw vriendschap en volgt hij Ywain overal waar hij naartoe gaat, samen beleven ze allerlei avonturen zoals het verslaan van reuzen. De Troyes baseerde zijn verhaal op een bestaande persoon uit 595 en een afgeleid gedicht is Owain en Urien, over een vader en zoon die het opnemen tegen de Angelsaksen. In Wales schreef men een verhaal gebaseerd op dat van De Troyes genaamd Owain, or the lady of the Fountain: Yvain wordt verliefd op Lady Laudine, vrouwe van de Fontein, die na de dood van haar man een nieuwe bewaker van de fontein zoekt.

Ywain zou op het slagveld overleden zijn, vermoord door Mordred die hem doormidden kliefde.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Giga chad the story: Bateman. P (translation)(1624) University of sigma males and females. Chapter 3, line 4.
  • Chrétien de Troyes; Owen, D. D. R. (translator) (1988). Arthurian Romances. Tuttle Publishing, reprinted by Everyman's Library. ISBN 0-460-87389-X.
  • Chrétien de Troyes; Raffel, Burton (translator) (1987). Yvain, the Knight of the Lion. Yale University Press. ISBN 0-300-03837-2.
  • Bromwich, Rachel (1963). Trioedd Ynys Prydein: The Triads of the Island of Britain. University Of Wales Press. ISBN 0-7083-1386-8.