Muazzez İlmiye Çığ

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Muazzez İlmiye Çığ
Muazzez İlmiye Çığ
Muazzez İlmiye Çığ
Persoonlijke gegevens
Geboortedatum 20 juni 1914
Geboorteplaats Bursa
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Geschiedenis
Onderzoek Sumerologie
Portaal  Portaalicoon   Turkije

Muazzez İlmiye Çığ (Bursa, 20 juni 1914) is een Turks wetenschapster met als specialisatie de geschiedenis van de oude Soemeriërs, die vijfduizend jaar geleden een hoog ontwikkelde beschaving hadden in het huidige Irak.

Levensloop[bewerken]

Haar ouders waren Turkse vluchtelingen uit de Krim die na enkele verhuizingen kwamen te wonen in Bursa. Hier werd ze geboren en kreeg ze les op een privéschool waar ze ook leerde Frans spreken en viool spelen. Van 1926 tot 1931 studeerde ze aan de Bursa Kız Muallim Mektebi, een pedagogische academie in Bursa. Ze was daarna een kleine vijf jaar lang lerares aan een school in Eskişehir.

Daarna begon ze aan een studie in hettietologie aan de universiteit van Ankara. De twee specialisten op dit gebied waren de Joods-Duitse hoogleraren Hans Gustav Güterbock en Benno Landsberger, beiden vluchtelingen uit het nazi-Duitsland-tijdperk die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog ophielden in Turkije.

Na het behalen van haar academische graad in 1940 begon ze een carrière van enkele tientallen jaren bij het Museum van het Oude Oosten, een van de drie van dergelijke instituten die samen het Archeologisch museum van Istanboel vormen. Ze ontwikkelde zich hier als specialist in kleitabletten in spijkerschrift, die met duizenden onvertaald opgeslagen lagen in de archieven. Ze bracht veel papers, boeken en andere publicaties voort. Ze heeft drieduizend in spijkerschrift geschreven antieke kleitabletten vertaald.

Rond 2005 kwam ze in opspraak toen ze publiceerde dat het eerste gebruik van de hoofddoek terug te voeren was op de Soemerische bevolking, waar tempelprostituees, die jongeren seksueel inwijdden, een hoofddoek droegen om hen te onderscheiden van de priesteressen. Met die theorie wekte zij de woede van de fundamentalistische advocaat Yusuf Akin, die haar aanklaagde omdat ze volgens hem islamitische vrouwen had beledigd. Ze werd in 2006 aangeklaagd wegens het verbreiden van religieuze vijandschap (casu quo belediging van de islam). Hiervoor werd ze niettemin na een kort proces vrijgesproken.[1][2]

Cig kreeg ondersteuning van vijftien advocaten. Bij het gerechtsgebouw zei ze: „Ik ben iemand van de Atatürk-revolutie en als Turkse vrouw probeer ik mensen bijeen te brengen; ik ben niet iemand die probeert haat te zaaien.” Eerder had zij een oproep gedaan aan de vrouw van premier Erdoğan om niet langer een hoofddoek te dragen.[3]

Bibliografie (selectie)[bewerken]

  • 1993: Zaman Tüneli ile Sümer'e Yolculuk [Reis naar Sumer door een tijdtunnel (geschreven als schoolliteratuur voor kinderen)
  • 1995: Kur'an, İncil ve Tevrat'ın Sümer'deki Kökeni [De herkomst van de koran, de bijbel en de thora in Sumer]
  • 1996: Sümerli Ludingirra [Ludingirra, de Sumeriaan, een retrospectieve science-fiction] (İbrahim Peygamber)
  • 1997: The Prophet Abram, According to Sumerian Writings and Archeological Findings
  • 1998: İnanna'nın Aşkı [De liefde van İnannma, het geloof en het heilige huwelijk in Sumer]
  • 2000: Hititler ve Hattuşa [De Hittites en Hattuşa, als ware het geschreven door Ishtar] (Ortadoğu Uygarlık Mirası)
  • 2002: Civilization Heritage in the Middle East
  • 2005: Bereket Kültü ve Mabet Fahişeliği [Cultus van vruchtbaarheid en heilige prostitutie]