Naar inhoud springen

Möbius-transformatie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

In de meetkunde, een deelgebied van de wiskunde, is een möbius-transformatie van het complexe vlak een rationale functie van de vorm

van een complexe variabele , met de coëfficiënten complexe getallen die voldoen aan . Möbius-transformaties zijn naar August Ferdinand Möbius genoemd, maar worden ook wel homografische transformaties, lineaire fractionele transformaties of gebroken lineaire transformaties genoemd.

Möbius-transformaties worden op het uitgebreide complexe vlak gedefinieerd, dat wil zeggen het complexe vlak vermeerderd met het punt op oneindig:

Dit uitgebreide complexe vlak kan als een boloppervlak worden beschouwd, de riemann-sfeer, of als de complexe projectieve lijn. Elke möbius-transformatie is een bijectieve conforme of hoekgetrouwe afbeelding van de riemann-sfeer op zichzelf. Iedere afbeelding waarvoor dit het geval is, is een möbius-transformatie.

De verzameling van alle möbius-transformaties vormen een groep onder compositie, de möbius-groep. Het is de automorfismegroep van de riemann-sfeer, wanneer deze als een riemann-oppervlak wordt beschouwd. De groep wordt soms aangeduid door