Nagelkruid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nagelkruid
Geel nagelkruid
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Fabiden
Orde:Rosales
Familie:Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht
Geum
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Nagelkruid op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Nagelkruid (Geum, vroeger gedeeltelijk Sieversia) is een geslacht van ongeveer vijftig soorten kruidachtige planten in de Rozenfamilie. Het geslacht is nauw verwant aan de geslachten Potentilla en Fragaria.

De planten zijn inheems in Europa, Noord-Afrika en West-Azië, en ingeburgerd op enkele plaatsen in Nieuw-Zeeland, Australië en Noord-Amerika.

De planten hebben in het algemeen stevige wortelstokken en een rozet van wortelbladeren. De stengel is meestal meerbloemig. De bladeren zijn getand of geveerd. De bloemen staan meestal in trosjes van enkele bloemen.

Een aantal soorten hebben klitvormige vruchten. De vruchten hebben vaak gehaakte snavels, waarmee ze gemakkelijk in de vacht van passerende dieren of in kleding blijven steken. Op deze wijze worden de zaden verspreid. Van de vruchten komt ook de naam; de vruchten zien er namelijk uit alsof ze nagels hebben. Andere soorten gebruiken de wind voor de verspreiding van vruchten.

In de Benelux treffen we vooral het geel nagelkruid aan; het knikkend nagelkruid, dat ook voorkomt als stinsenplant, geldt als zeer zeldzaam.

In de Europese gebergten komen nog een aantal andere soorten voor, zoals Geum montanum en Geum reptans

Geel nagelkruid (Geum urbanum) staat bekend als heksenkruid.

Ecologische aspecten[bewerken | brontekst bewerken]

Geum soorten worden als waardplant gebruikt door de larven van een aantal Lepidoptera soorten waaronder de aardbeivlinder (Pyrgus malvae).

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland en België komen of kwamen de volgende soorten voor: