Natal-dwergkameleon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Natal-dwergkameleon
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2017)
Natalmidlandsdwarfchameleon.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Chamaeleonidae (Kameleons)
Geslacht:Bradypodion
Soort
Bradypodion thamnobates
Raw, 1976
Afbeeldingen Natal-dwergkameleon op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Natal-dwergkameleon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De Natal-dwergkameleon (Bradypodion thamnobates) is een hagedis uit de familie kameleons (Chamaeleonidae).[2]

De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Lynn R. G. Raw in 1976. De wetenschappelijke soortaanduiding (thamno-bates) betekent letterlijk struik-kruiper.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Deze soort wordt ongeveer 20 centimeter lang, waarvan twee derde staart, en is te herkennen aan de stekelkam op de rug. Deze gaat vergezeld van enkele rijen stekels links en rechts ervan, maar met name de keelkam is een typisch kenmerk. Deze kam bestaat namelijk niet uit stekels, maar uit kleine huidflapjes. De kam op het achterhoofd steekt iets naar achteren en is meer naar de nek gelegen. Op de flanken hebben zowel het mannetje als het vrouwtje twee sterk vergrote schubben. De kleuren verschillen behoorlijk omdat deze soort goed van kleur en patroon kan veranderen. De basiskleur is groen, met enkele donkere vlekken op de kop en flanken. Meestal is er een lichtere flankstreep zichtbaar die varieert van lichtgroen tot geel of wit, de keel is witgeel. De kam op het achterhoofd heeft een gele kleur en komt bij beide seksen voor.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze soort komt voor in Zuid-Afrika, in de provincie KwaZulu-Natal, in de streken waar het wat droger is en er weinig groene planten voorkomen. De kameleon heeft dan ook de voorkeur voor relatief schrale plekken, terwijl andere soorten kameleons juist graag tussen de bladeren schuilen. Deze soort leeft in lagere struiken, en lijkt zich met name op te houden bij door de mens opgeworpen barrières zoals hekwerken, wegen en muren, waar het dier urenlang kan wachten op een prooi. Omdat deze soort wat kleiner blijft, worden ook wat kleinere prooien gegrepen met zijn lange, kleverige tong als vliegen, krekels en andere insecten.

Bronvermelding[bewerken]