Hawaii Volcanoes National Park

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Nationaal park Hawaii Volcanoes)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hawaii Volcanoes National Park
Werelderfgoed natuur
Hawaii Volcanoes National Park: Stoomwolken waar lava in de Stille Oceaan stroomt
Hawaii Volcanoes National Park: Stoomwolken waar lava in de Stille Oceaan stroomt
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Coördinaten 19° 24′ NB, 155° 7′ WL
UNESCO-regio Europa en Noord-Amerika
Criteria viii
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 409
Inschrijving 1987 (11e sessie)
Kaart
Hawaii Volcanoes National Park
Hawaii Volcanoes National Park
UNESCO-werelderfgoedlijst

Hawaii Volcanoes National Park is een nationaal park in het zuiden van het eiland Hawaï in de staat Hawaï in de Verenigde Staten. Het park, dat is opgericht in 1916, laat de resultaten zien van 30 miljoen jaar vulkanisme dat nieuw land heeft gecreëerd met een uniek nieuw ecosysteem. Sinds 1987 staat het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In 2003 werd het park met 457,3 km² uitgebreid toen de voormalige Kahuku Ranch aan het park werd toegevoegd.

Het park strekt zich uit van zeeniveau tot de 4170 m hoge top van een van 's werelds grootste vulkanen, de Mauna Loa. Binnen het park bevindt zich ook de Kilauea, een nog kleine vulkaan met een hoogte van 1247 m die een van de meest actieve vulkanen ter wereld is, en die wetenschappers inzicht geeft in het ontstaan van de Hawaïaanse eilanden. Het park heeft een oppervlakte van 1308,9 km². De op dit moment meest actieve krater van de Kilauea is Puʻu ʻŌʻō.

Het verhaal gaat dat als een bezoeker een vulkanische steen uit Hawaï mee naar huis neemt, hem allerlei vreselijke dingen overkomen tot de steen weer teruggebracht wordt naar Hawaï. Hoewel dit gebaseerd zou zijn op een oud Hawaïaans volksgeloof, kan de oorsprong van deze legende door historici niet verder getraceerd worden dan het midden van de 20e eeuw.

Beschrijving van het park[bewerken]

Het bezoekerscentrum bevindt zich nabij het Volcano House hotel aan de rand van de Kilauea Caldera, die een diameter van ongeveer 5 km heeft. Rond deze caldera is de Crater Rim Drive, die sinds 2008 deels gesloten is wegens een op sommige plaatsen te hoge concentratie SO2 in de lucht. Aan de Crater Rim Drive bevinden zich verder onder andere de Sulphurbanks, het Jaggar Museum met het Hawaiian Volcano Observatory, en Halemaumau Crater. De laatste heeft een diameter van ongeveer 800 m, en is 93 m diep. Sinds maart 2008 is deze krater actief en bevindt zich een lavameer op de bodem ervan. Aan de oostkant van de caldera bevindt zich de Kilauea Iki krater, waar in 1959 een uitbarsting plaatsvond waarbij een groot lavafontein aanwezig was. Nabij deze krater is de Thurston Lavatube, een lavatunnel.

Van de Crater Rim Drive leidt de Chain of Craters Road naar de kust. Deze weg is sinds 1960 onderbroken door vele lavastromen, die deze verbinding met Kalapana afgesneden hebben.

Externe link[bewerken]