Naar inhoud springen

Nederzwalm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Floortje Désirée (overleg | bijdragen) op 25 mrt 2019 om 10:00. (Versie 53423896 van 2A02:1811:9D14:9300:D8DE:F0E5:A52E:D40D (overleg) ongedaan gemaakt)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nederzwalm
Plaats in België Vlag van België
Nederzwalm (België)
Nederzwalm
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Zwalm
Coördinaten 50° 53′ NB, 3° 41′ OL
Overig
Postcode 9636
Detailkaart
Nederzwalm (Oost-Vlaanderen)
Nederzwalm
Locatie in Oost-Vlaanderen
Portaal  Portaalicoon   België

Nederzwalm is een dorp in de Belgische gemeente Zwalm, in de provincie Oost-Vlaanderen. Nederzwalm is de centrale kern van de deelgemeente Nederzwalm-Hermelgem.

Nederzwalm ligt in de Vlaamse Ardennen. Doorheen het dorp stroomt de Zwalm, die er in de Schelde uitmondt. Het dorp grenst aan de Oudenaardse deelgemeente Welden. Zoals de naam suggereert, ligt het in verhouding tot de andere deelgemeenten relatief laag. Het is een residentieel landbouwdorp, met enkele restaurants, een superette en andere kleine bedrijfjes. Veel wielerwedstrijden worden in Nederzwalm gehouden.

Geschiedenis

Archeologische vondsten doen bewoning in de Romeinse tijd vermoeden, maar er is weinig geweten omtrent de geschiedenis van het dorp tot in de late Middeleeuwen. Het Allerheiligenkerkje waarrond het dorp gebouwd was, zorgde ervoor dat het dorp in de 17de eeuw als 'Allerheyligen' bekendstond. In 1849 fuseerde het formeel met de nabijgelegen kern Hermelgem tot Nederzwalm-Hermelgem. Op dat ogenblik had Nederzwalm een oppervlakte van 1,08 km² en telde het 327 inwoners. Tijdens de eerste fusiegolf in 1971 werd de fusiegemeente Munkzwalm opgericht, bestaande uit 11 dorpjes uit de omgeving. Nederzwalm-Hermelgem bleef zelfstandig maar in 1977 ging het dorp dan uiteindelijk samen met Munkzwalm op in de nieuwe fusiegemeente Zwalm.

Bezienswaardigheden

In Nederzwalm staan de Ter Biestmolen en de Vanderlindensmolen. In de Alle Heiligenkerk van Nederzwalm staat een uniek orgel van Petrus Haelvoet (Kerkhove) uit 1855, een belangrijke getuige van een overgangsstijl in de orgelbouw van rond het midden van de 19de eeuw. Dit instrument is het enige nog bestaande werk van deze regionale orgelbouwer.

Bekende inwoners

Literatuur