Newfoundland and Labrador Route 431

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Newfoundland and Labrador Route 431
Route 431 in de Tablelands
Route 431 in de Tablelands
Route 431 in de Tablelands
Newfoundland and Labrador Route 431
Land Canada
Provincie Newfoundland en Labrador
Lengte 52 km
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Canada
Traject
Plaats Trout River
Brug over het water Lomond
Kruising Wiltondale 430

Newfoundland and Labrador Route 431, afgekort Route 431 of NL-431, is een 52 km lange provinciale weg van de Canadese provincie Newfoundland en Labrador.[1] De weg loopt langs zijn hele traject afwisselend doorheen of net buiten de grenzen van het nationaal park Gros Morne aan de westkust van het eiland Newfoundland.

Traject[bewerken | brontekst bewerken]

Newfoundland and Labrador Route 431 (Newfoundland)
Trout River
Trout River
Wiltondale
Wiltondale
Begin- en eindpunt van Route 431

Route 431 begint aan de splitsing met Main Street in Trout River, een gemeente aan de zuidwestelijke rand van het nationaal park Gros Morne. Na 3 km in noordoostelijke richting te gaan, verlaat Route 431 die gemeente en gaat ze het nationaal park binnen. De weg loopt vanaf daar gedurende 11 km langs de noordrand van de Tablelands, een uniek geologisch gebied met een vrijwel onbegroeide oranjebruine bodem. Ruim 3 km verder noordoostwaarts bereikt de provinciale route de aan Bonne Bay gelegen gemeente Woody Point.

Van daaruit gaat Route 431 zuidwaarts langsheen de westoever van Bonne Bay doorheen de aan Woody Point grenzende gemeente Glenburnie-Birchy Head-Shoal Brook.[2] Na die gemeente te verlaten loopt de weg opnieuw gedurende 13,5 km doorheen het uiterste zuiden van het park (in oostelijke richting).

Na het park in het zuiden te verlaten loopt de weg gedurende nog 11 km in oostelijke richting langs de zuidrand van het park, tot aan de aansluiting met provinciale route 430 in de plaats Wiltondale. De weg steekt de rivier de Lomond over op dat laatste trajectgedeelte.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Newfoundland and Labrador Route 431 van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.