Bonne Bay

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bonne Bay
Bonne Bay gezien vanaf de top van Lookout Trail op Gros Morne
Bonne Bay (Newfoundland)
Bonne Bay
Situering
Locatie Newfoundland
Coördinaten 49° 32′ NB, 57° 55′ WL
Basisgegevens
Oppervlakte 68 km²
Soort water Fjord[1][2]
Maximale lengte 23 km
Maximale breedte 4 km
Overig
Eiland(en) Geen
Plaatsen Norris Point, Woody Point, Glenburnie-Birchy Head-Shoal Brook
Detailkaart
Park van het nationaal park Gros Morne met aanduiding van Bonne Bay
Park van het nationaal park Gros Morne met aanduiding van Bonne Bay
Bonne Bay
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Bonne Bay is een ruim 20 km lange fjord in de Canadese provincie Newfoundland en Labrador. Het is een zeearm van de Saint Lawrencebaai aan de westkust van het eiland Newfoundland. Bonne Bay bevindt zich centraal in het Nationaal Park Gros Morne

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Bonne Bay vormt de zuidgrens van het Great Northern Peninsula van Newfoundland en is de enige echte fjord van het eiland.[2] Hij snijdt diep in de Long Range, in de schaduw van de berg Gros Morne. Het buitenste gedeelte van Bonne Bay is ruwweg een rechthoek van 9 bij 2,5 km. Daarna splitst de baai zich op in twee zijarmen. Enerzijds loopt de 1,5 km brede South Arm zo'n 8 km verder zuidwaarts, anderzijds gaat een gemiddeld 2,5 km brede arm, East Arm genaamd, zo'n 4 km oostwaarts om daarna zo'n 11 km naar het zuidoosten toe te lopen.

De westoever van South Arm wordt gevolgd door provinciale route 431 terwijl de noordoever van East Arm gevolgd wordt door provinciale route 430.

Plaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de oevers van Bonne Bay bevinden zich drie gemeenten: Glenburnie-Birchy Head-Shoal Brook aan de zuidwestkust, Woody Point aan de westkust en Norris Point aan de oostkust. De drie gemeenten tellen tezamen 1.176 inwoners (2016).[3] Het zijn voornamelijk toeristische plaatsen vanwege hun ligging in het tot wereldnatuurerfgoed uitgeroepen nationaal park Gros Morne. De voormalige nederzetting Lomond, gelegen aan de zuidkust van East Arm, is nu een kampeerterrein.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bonne Bay, Newfoundland and Labrador van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.