Noni Lichtveld

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Maria Johanna Francisca Renée (Noni) Lichtveld (Abcoude, 3 mei 1929Laren, 16 augustus 2017) was een Nederlandse illustratrice en schrijfster van Surinaamse afkomst. Zij was een dochter van Lou Lichtveld, als schrijver bekend onder zijn pseudoniem Albert Helman.

Levensloop[bewerken]

Na de Rietveld Academie verzorgde zij de decors voor vrijwel alle Nederlandse toneelgezelschappen en werkte zij met theatergrootheden als Sjarov, Cees Laseur, Erwin Piscator, Karl Guttmann en Sonia Gaskell. Zij publiceerde drie boeken met Anansitori: Anansi. De spin weeft zich een web om de wereld (1984), Anansi en die andere beesten (1985) en Anansi tussen god en duivel (1997), en het orale 'kettingverhaal' Mijn pijl bleef in de kankantri (1993). Zij illustreerde boeken van onder meer Edgar Cairo, M.Th. Hijlaard en Johan Ferrier. In 1987 ontving zij samen samen met Gerda Havertong de E. du Perronprijs voor de instandhouding en verspreiding van het Anansi-verhaal. Een nieuwe Anansitori publiceerde zij in Verhalen van Surinaamse schrijvers (1989). Haar werk werd vertaald in het Duits en het Engels.

Zij overleed in het Rosa Spierhuis in Laren, waar zij de laatste jaren van haar leven doorbracht.

Over Noni Lichtveld[bewerken]

  • Michiel van Kempen, Een geschiedenis van de Surinaamse literatuur. Breda: De Geus, 2003, deel I, pp. 151-152, dl. II, pp. 711-712.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]