Noord-Hollandpad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Noord-Hollandpad is een gemarkeerde langeafstandswandelroute van De Cocksdorp op Texel naar Huizen in Het Gooi. Een alternatief begin- of eindpunt is Den Oever op het voormalige eiland Wieringen. De route bestaat uit 16 etappes van 10–25 km lang en heeft een totale lengte van bijna 284 km. Drukte wordt zoveel als enigszins mogelijk is vermeden. Het pad volgt dijken en kanalen, gaat langs boerenland, over rustige landwegen en voet- en fietspaden. Men doorkruist polderlandschappen, natuurgebieden en komt langs oude steden en dorpen.

Route[bewerken]

Het Noord-Hollandpad is bewegwijzerd met ronde, geelrode en blauw gepijlde markeringen. Op het startpunt van iedere etappe staat een bord met informatie over het karakter van de wandeling en het omringende landschap. Ook de horeca, bezienswaardigheden en openbaar vervoer langs de route staan aangegeven. De route is niet overal toegankelijk voor honden of rolstoelen.

De etappes:

Het pad is uitgezet in opdracht van de provincie Noord-Holland. Het dagelijkse beheer is in handen van Landschap Noord-Holland. Vanaf augustus 2006 waren de eerste etappes te lopen. Sinds 2011 bestaat er een handzame routegids, een wandelkaart en een gps-track. Het Noord-Hollandpad is door een jury van de Fiets en Wandelbeurs uitgeroepen tot wandelroute van het jaar 2012.

Externe link[bewerken]