Noorderpark (Utrecht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Noorderpark
Het "Babybos" is onderdeel van het Gagelbos
Het "Babybos" is onderdeel van het Gagelbos
Type Natuur- en recreatiepark
Locatie Stichtse Vecht, de Bilt, Utrecht.
Oppervlakte 5900 ha
Beheerder Dienst Landelijk Gebied

Het Noorderpark is een 5900 hectare groot herinrichtingsgebied ten behoeve van recreatie en natuurontwikkeling in de gemeenten Stichtse Vecht, de Bilt en Utrecht.

Het bevindt zich ten noorden van de Utrechtse wijk Overvecht, tussen Maarssen, de Loosdrechtse Plassen, de bossen van Hollandsche Rading, en de dorpen Maartensdijk en Groenekan.

In het gebied of daaraan aansluitend bevinden zich verder de forten Blauwkapel, de Gagel en Ruigenhoek, de Maarsseveense Plassen, de Vecht, het beschermd dorpsgezicht Westbroek, de Bethunepolder en enkele authentieke windmolens.

Het bestaat voornamelijk uit veengrond. Binnen het Noorderpark bevinden zich onder andere de deelgebieden Gansenhoef, Gagelbos en Park Ruigenhoek.[1]

Gagelbos[bewerken]

Tot halverwege de jaren 90 bestond het gebied ten noorden van de Overvechtse randweg en de parallel daaraan lopende Gageldijk voornamelijk uit landbouwgrond, de Gagelpolder, maar sindsdien heeft Staatsbosbeheer er het nieuw aangelegde Gagelbos in bezit, waarin zich een natuurreservaat bevindt.