Naar inhoud springen

Bethunepolder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bethunepolder
Natuurgebied
Bethunepolder (Utrecht)
Bethunepolder
Situering
Land Nederland
Coördinaten 52° 9′ NB, 5° 3′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Maarssen
Informatie
Oppervlakte 5,35 km²
Foto's
Bethunepolder gezien vanaf de dijk (Middenweg)
Oude gemaal Bethunepolder.

De Bethunepolder (een kwelpolder) bevindt zich net noordoostelijk van het dorp Maarssen in de gemeente Stichtse Vecht en ligt ingeklemd tussen de Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen (5e plas). De polder is onderdeel van het Utrechtse Noorderpark, een bijna 6000 hectare groot herinrichtingsplan waarin recreatie en natuurbehoud centraal staan. In de Bethunepolder komen veel bijzondere dier- en plantensoorten voor.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De naam van de polder is ontleend aan de Belgische markies De Béthune die zich in de 19e eeuw volledig heeft verkeken op het droogmalen van het toenmalige meer. Het ontbrak hem aan techniek om een polder leeg te pompen waar zoveel water opwelde. Rond 1880 slaagde de markies er weliswaar in om de polder enigszins droog te krijgen, maar dit was lang niet droog genoeg voor de geplande land- en tuinbouw. In 1900 deed de markies zijn concessie van de hand. Ook een latere eigenaar, de Maarssenaar Anton August van Vloten, kreeg de bemaling niet voor elkaar. Hij ging zelfs failliet aan de hoge bemalingskosten. Pas toen in 1930 het Gemeentelijk Waterbedrijf Amsterdam begon met oppompen van water, daalde het waterpeil zover dat veeteelt mogelijk werd in het grootste deel van de polder. Het noordwestelijke deel bleef echter te nat en bestaat nog steeds uit elzenbroekbos (bekend onder de naam 'het bosje van robinson') en uitgestrekte rietlanden. Het oude gemaal aan de Machinekade, een bijzonder industrieel monument, is niet meer in gebruik maar nog wel gebruiksgereed.

Waterwingebied[bewerken | brontekst bewerken]

De 535 hectare grote polder is een uniek drinkwaterwingebied. Nergens anders ter wereld welt zoveel grondwater op als hier, namelijk 34 miljoen kubieke meter water per jaar, dat is ruwweg 1.000 liter per seconde.[bron?] Hiervan wordt door Waternet, het waterleidingbedrijf van de gemeente Amsterdam, 25 miljoen kubieke meter gebruikt voor de productie van het drinkwater voor de stad Amsterdam wat gelijk staat aan ongeveer een derde van de totale behoefte van de hoofdstad. De polder ligt 2,75 meter beneden het peil van de omringende polders en de aangrenzende Maarsseveense- en Loosdrechtse Plassen. Zonder bemaling zou het waterpeil iedere dag met zo'n anderhalve centimeter stijgen.

Het kwelwater wordt ondergronds aangevoerd en de oorsprong gaat terug tot de Utrechtse heuvelrug. Het zuurstofarme water is gemiddeld 50 jaar oud en van uitmuntende kwaliteit hoewel het aan de oppervlakte soms bruin is (door ijzer) en er een olieachtig laagje (humuszuur) op kan drijven. Deze bestanddelen worden er echter op simpele wijze uitgefilterd door toepassing van zandfiltratie en beluchting. Het uiteindelijke drinkwater is dan ook een van de beste in zijn soort. Hetzelfde water wordt ook door frisdrankfabrikanten verkocht.

Vanwege de grote kwetsbaarheid van deze polder zijn alle boerderijen en woonhuizen voorzien van elektronische waarschuwingssystemen welke een signaal geven bij bijvoorbeeld een defecte riolering. Tevens gelden er strenge regels voor bemesting.