Naar inhoud springen

Noordschote

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Fred Lambert (overleg | bijdragen) op 5 sep 2019 om 21:34. (Nabijgelegen kernen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Noordschote
Deelgemeente in België Vlag van België
Noordschote (België)
Noordschote
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Lo-Reninge
Coördinaten 50° 57′ NB, 02° 49′ OL
Algemeen
Oppervlakte 10,55 km²
Inwoners
(01/01/2006)
356
(34 inw./km²)
Overig
Postcode 8647
Detailkaart
Kaart van Noordschote
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Noordschote is een landelijk dorpje in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Lo-Reninge. Noordschote telt nog ruim 300 inwoners.

De Ieperlee loopt door Noordschote en vormt op sommige plaatsen de grens. De Kemmelbeek scheidt Noordschote van Reninge in het westen. Ten zuiden van Noordschote ligt het kleine dorpje Zuidschote, dat echter een deelgemeente van Ieper is.

Zicht op Noordschote

Geschiedenis

Het woord schot betekent een uitspringend hoger gelegen land, ingeklemd tussen lager gelegen moerassen. Voor het eerst werd het vermeld in 1146, als Villa de Scotis. De Abdij van Mesen had rechten in dit gebied. Omstreeks 1498 werd een gotische kerk gebouwd, welke in 1579 door Calvinisten uit Ieper werd geplunderd.Van 1668-1713 behoorde ook Noordschote tot Frankrijk. In 1900 kwam er riolering, in 1901 werd de weg naar Zuidschote verhard, en in 1902 werd Noordschote per buurtspoorweg bereikbaar.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de brug bij Drie Grachten over de Ieperlee van grote betekenis. Deze werd verdedigd door Belgische troepen en een regiment Franse Zoeaven. Eén van deze Zoeaven, gevangen genomen, werd door de Duitsers als menselijk schild gebruikt, waarop hij tegen de Fransen riep dat ze niettemin moesten schieten. Deze onbekende Zoeaaf werd later herdacht met een gedenkplaat.

In 1915 werd de Drie Grachtenbrug toch door de Duitsers veroverd, maar dezen konden niet meer oprukken, en in 1917 werd de brug heroverd door de geallieerden. Ondertussen werd het hele dorp verwoest. In de jaren '20 van de 20e eeuw werd de herbouw van het dorp ter hand genomen, zo verrees de herbouwde kerk in 1923.

In 1936 werd een kleine elektriciteitscentrale aan de Ieperlee gebouwd, uitgebaat door de Belgische Maatschappy voor Electrische Uitbatingen en tegenwoordig in bezit van Electrabel.

Bezienswaardigheden

Sint-Barnabaskerk

Natuur en landschap

Noordschote ligt nabij de IJzer op een hoogte van ongeveer 5 meter. In het westen ligt de Kemmelbeek en in het oosten de Ieperlee met parallel daaraan de Oude Ieperlee, welke bij Drie Grachten, evenals de Steenbeek, in de Ieperlee uitmondt.

Nabijgelegen kernen

Reninge, Zuidschote, Merkem

Zie de categorie Noordschote van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.