Merkem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merkem
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Merkem
Merkem (België (hoofdbetekenis))
Merkem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Houthulst
Coördinaten 50° 57′ NB, 2° 51′ OL
Algemeen
Oppervlakte 26,42 km²
Inwoners (01/01/2005) 2245
(85 inw./km²)
Overig
Postcode 8650
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Merkem is een dorp in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Houthulst sinds 1977. Merkem ligt in het westen van de gemeente, een zevental kilometer ten westen van het centrum van Houthulst. In oppervlakte is Merkem de grootste deelgemeente van Houthulst en beslaat bijna de helft van het grondgebied van de gemeente. De westgrens van Merkem wordt gevormd door de Martjevaart, de Ieperlee en de IJzer. In Merkem liggen enkele gehuchtjes, zoals Luigem, Drie Grachten, Kippe, De Bulthoek en 't Hoekske.

Sint-Bavokerk

Geschiedenis[bewerken]

Reeds in de Romeinse tijd bevond er zich een nederzetting. De naam Marckheim vindt men al terug in de middeleeuwen in 869. De naam van het dorp verwijst ook naar deze grensfunctie. Merk of Mark betekent "grens" en hem staat voor "nederzetting". Merkem lag dan ook vroeger op de zuidgrens van Veurne-Ambacht.

Een restant uit de middeleeuwen is de Hoge Motte, gelegen tussen de Noord- en Zuidwallandstraat. De motte met walgracht dateert vermoedelijk uit de 13e eeuw en is een kunstmatige heuvel die werd gebruikt als versterkte woonstede. In de Eerste Wereldoorlog fungeerde de motte als observatiepost voor de Duitsers. Vlak bij de motte bevindt zich de plek van een ondergronds hospitaal van de Duitsers.

Merkem staat ook bekend door de Slag om Merkem. Dit was een veldslag tijdens de Eerste Wereldoorlog, geleverd tussen Belgische en Duitse troepen op 17 april 1918.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Sint-Bavokerk dateert uit de eerste helft van de jaren twintig, toen ze werd heropgebouwd naar het model van de oude kerk die in de Eerste Wereldoorlog werd vernield.
  • De Beukelaremolen
  • De restanten van het voormalige Fort Knokke op de samenvloeiing van de IJzer en Ieperlee, in het uiterste westen van het grondgebied, op de grens met Reninge.
  • De restanten van de Epernon-bunker, een Duitse bunker uit de zogenaamde Brabantlinie, met een gedenkplaat voor adjudant Jean Taymans.

Politiek[bewerken]

Merkem had een eigen gemeentebestuur en burgemeester tot de gemeentelijke fusie van 1977. Burgemeesters waren:

Geboren[bewerken]