Notungulata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De Notungulata zijn een orde van uitgestorven Zuid-Amerikaanse hoefdieren. Doordat Zuid-Amerika miljoenen jaren een eilandcontinent was, ontstond er een unieke fauna met hoefdieren die nergens anders voorkwamen. De Notungulata zijn een van die hoefdiergroepen. Andere orden zijn Litopterna en Xenungulata. Deze bijzondere hoefdieren werden bejaagd door dieren als de looproofvogel Phorusrhacos en buidelroofdieren als Thylacosmilus. Toen in het Plioceen de landengte van Midden-Amerika ontstond, trokken de noordelijke hoefdieren (herten, lama's, paarden) en roofdieren (wolven, katachtigen) Zuid-Amerika binnen. Deze dieren waren veel beter ontwikkeld en dit leidde er toe dat de Notungulata en een groot deel van de andere unieke dieren van Zuid-Amerika uitstierven.

Het bekendste lid van de Notungulata is Toxodon, die na de immigratie van noordelijke soorten nog enkele miljoenen jaren bleef leven. Deze soort trok zelfs over de landengte van Midden-Amerika naar het noorden.

Het is lang onduidelijk geweest waar de orde precies in de stamboom van de zoogdieren in te passen in In 2015 werd echter bekend dat op basis van extractie van het eiwit collageen van botten van de litoptern Macrauchenia en de notungulaat Toxodon een vrij nauwe verwantschap met de onevenhoevigen aangetoond was.[1]