Thylacosmilus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Thylacosmilus
Status: Uitgestorven, als fossiel bekend
Thylacosmilus Amerika.jpg
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Onderklasse: Theriiformes
Infraklasse: Metatheria
Orde: Marsupialia (Buideldieren)
Familie: Thylacosmilidae
Geslacht
Thylacosmilus
Riggs, 1933
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Thylacosmilus is een geslacht van uitgestorven buideldieren uit de familie Thylacosmilidae waarvan hij de naamgever is.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Thylacosmilus had twee opvallend grote hoektanden en geen snijtanden. De hoektanden zaten in twee tandbeschermers op de onderkaak die op scheden leken. De bek kon zeer wijd opengesperd worden en aan de kaken zaten grote kaakspieren vast. Het gebit laat zien dat Thylacosmilus een carnivoor of vleeseter was. Met de hoektanden werd de prooi gedood waarna het vlees gekauwd werd met de scherpe kiezen.

Levenswijze[bewerken]

Thylacosmilus was een dier dat waarschijnlijk joeg op grote, trage hoefdieren. De jongen van Thylacosmilus hadden vermoedelijk kleine hoektanden die groeiden naarmate ze volwassener werden. De hoektanden bleven het hele leven van de Thylacosmilus doorgroeien.

Classificatie[bewerken]

Thylacosmilus leek qua uiterlijk veel op een sabeltandkat als Smilodon, maar was niet met deze verwant. De sabeltandkatten waren placentale zoogdieren en Thylacosmilus was een buideldier. Thylacosmilus was in de verte verwant met andere carnivore buideldieren als de moderne opossum en was waarschijnlijk ontstaan uit leden van de familie Borhyaenidae als Borhyaena en Cladosictis. De tussenvorm van Borhyaena naar Thylacosmilus was vermoedelijk de borhyaenide Lycopsis.

Ecologie[bewerken]

Thylacosmilus leefde in Zuid-Amerika van het Laat-Mioceen tot het Vroeg-Plioceen. Hij leefde daar naast grote toxodonten als Toxodon en glyptodonten (zie afbeelding) waar hij waarschijnlijk op joeg. Hij had misschien concurrentie van grote, vleesetende loopvogels als Brontornis. Toevallig kwam in Australië een soortgelijke combinatie van katachtige buideldieren en vleesetende loopvogels voor, met de buidelleeuw Thylacoleo en de vleesetende loopvogel Genyornis. Thylacosmilus stierf uit tijdens de zogenaamde Great American Interchange, toen er een landbrug ontstond tussen Noord-Amerika en Zuid-Amerika, waardoor er roofdieren als echte sabeltandkatten naar Zuid-Amerika migreerden en de concurrentie te sterk werd.