Ode aan het Varken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ode aan het Varken
Ode aan het Varken in het Westerpark (17 oktober 2018)
Ode aan het Varken in het Westerpark (17 oktober 2018)
Kunstenaar Jantien Mook
Jaar 2018
Locatie Nederland
Hoogte 400 cm
Breedte 700 cm
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Ode aan het Varken is een kunstwerk, dat rondreist in Nederland.

Beeldend kunstenaar Jantien Mook maakte samen met haar vriend Dirk-Jan Schrander een reusachtig varken (5 m x 4 m x 7 m). 'Ode aan het Varken' is een sculptuur van een varken dat door Nederland reist en aandacht vraagt voor de leefsituatie van varkens. Mook zocht naar samenwerkingspartners om het beeld te kunnen bouwen en te laten reizen. Frederieke Schouten van Varkens in Nood was meteen gecharmeerd van het project en in het kader van de Europese actie/petitie "Kappen met kooien", volgden Compassion in World Farming Nederland, World Animal Protection en de Partij voor de Dieren. Het burgerinitiatief is bedoeld om een einde te maken aan het gebruik van kooien in de veehouderij.

'Ode aan het Varken' is deel drie uit de serie Ode aan de Wildernis van Jantien Mook waarin eerder werden geplaatst Highlander (hoorns van Schotse Hooglanders op de Rheder- en Worthrhederheide aan de Veluwezoom, in de gemeente Rheden) en The weeping Elephant eveneens een reizend beeldhouwwerk (olifant), dat ook buiten Nederland te zien is geweest.

Op 9 november 2018 werd Ode aan het Varken door actrice Miryanna van Reeden onthuld in het Amsterdamse Westerpark. Na ruim een maand aldaar vertrok het naar Plein 1944 in Nijmegen, de volgende standplaats. Na Nijmegen stond het op het vlakbij De Hofvijver in Den Haag en daarna op het Houtplein in Haarlem en vervolgens op het stationsplein in Eindhoven. In de zomer van 2019 stond het op het Amsterdamse Museumplein.

Ode aan het Varken laat een varken zien dat springt naar de vrijheid.