Olijfpython

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Olijfpython
Liasis olivaceous.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Pythonoidea
Familie:Pythonidae (Pythons)
Geslacht:Liasis
Soort
Liasis olivaceus
Gray, 1842
Afbeeldingen Olijfpython op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Olijfpython op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De olijfpython (Liasis olivaceus) is een wurgende slang uit de familie pythons (Pythonidae).[1] De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door John Edward Gray in 1842. Later werd de wetenschappelijke naam Bothrochilus olivaceus gebruikt.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De lengte bedraagt meestal niet meer dan 3 meter, maar exemplaren van meer dan vier meter zijn ook bekend. De kleur is olijfgroen tot lichtbruin, tekeningen en vlekken ontbreken bij de slang. De buikzijde is lichter en neigt meer naar wit, de schubben zijn klein en lopen in regelmatige rijen. De grote kop is duidelijk te onderscheiden van de nek. Over het hele lichaam is een iridiserende glans te zien.

Algemeen[bewerken]

De olijfpython leeft in het noorden van Australië, van het westelijke deel van het schiereiland Kaap York naast het Groot Barrièrerif tot de westkust in het district Kimberly. De ondersoort L. o. barroni komt voor in een geïsoleerd gebied in het uiterste westen van Australië, rond de rivier Fortescue. De olijfpython wordt vaak aangetroffen langs rivieroevers, en is in tegenstelling tot de meeste pythons ook overdag actief. Op het menu staan reptielen, knaagdieren en vogels, die vanaf de bodem worden belaagd. Er zijn zelfs meldingen van grote exemplaren die wallaby's aten, een kleine soort kangoeroe. De python is een rustige soort, en daardoor populair in de dierenhandel. Hierdoor is er vrij veel over de leefwijze bekend.

Externe link[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]