Olympe de Gouges

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Olympe de Gouges
Verklaring van de rechten van de vrouw en burgeres, 1791

Marie-Olympe de Gouges, geboren als Marie Gouze (Montauban, 7 mei 1748 - Parijs, 3 november 1793), was een Franse schrijfster en feministe, die op latere leeftijd politiek actief werd.

Olympe de Gouges is voornamelijk bekend geworden door haar boek Déclaration des Droits de la Femme et de la Citoyenne' [1] uit 1791. Ook zette ze zich in tegen de slavernij.

Olympe de Gouges kwam in 1793 om het leven door de guillotine. De gemeenteprocureur van Parijs, Pierre-Gaspard Chaumette, juichte de executie van meerdere vrouwen toe en bracht Marie-Olympe in herinnering in één van zijn rapporten als: "virago, de man-vrouw, de onbeschaamde Olympe de Gouges die als eerste vrouwensociëteiten oprichtte, de zorgen voor haar huishouden verwaarloosde, politiseren wilde en misdaden beging [...] Al deze immorele individuen zijn verpletterd onder het wrekend ijzer van de wetten. En u[2], zou u ze willen nadoen? Neen! U zal wel voelen dat u alleen maar interessant en achtenswaard bent, indien u dat bent wat de natuur gewild heeft dat u bent. Wij willen dat de vrouwen gerespecteerd worden, en daarom zullen we ze dwingen om zichzelf te respecteren."