Oranje Hein (1925)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Oranje Hein
Regie Alex Benno
Scenario Herman Bouber
Alex Benno
Hoofdrollen Johan Elsensohn
Aaf Bouber
Montage Piet Vermeulen
Cinematografie H.W. Metman
Distributie Actueel Film
Première Vlag van Nederland 2 oktober 1925
Genre Drama
Speelduur 2272 meter (originele versie)
1570 meter (aangepaste versie)[1]
Taal Nederlandse tussenteksten
Land Vlag van Nederland Nederland
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Oranje Hein is een Nederlandse stomme film uit 1925 onder regie van Alex Benno. De film is gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Herman Bouber.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Oranje Hein heeft een lange tijd in Nederlands-Indië gewoond, maar keert terug naar zijn vaderland. Eenmaal aangekomen trouwt hij met Aal en vestigt zich met haar in de Jordaan. Hij pakt de draad op als schoenmaker en wordt door al de inwoners van de buurt beschreven als een levensgenieter. Zijn vrouw daarentegen staat bekend als iemand die te vaak moppert. Op de etage boven het koppel woont Thijs met zijn vrouw en kind. Omdat Thijs regelmatig dronken is, maken ze vaak ruzie.

Tegenover Thijs wonen zijn schoonouders en hun dochter Dien. Zij gaat vaak uit en blijft dan tot diep in de nacht weg. Dit zorgt voor veel irritatie bij de schoonouders. Op een nacht komt Thijs dronken thuis en vindt er een incident plaats waarbij alles uit de hand loopt. Als gevolg hiervan vlucht Dien naar Rotterdam. Bij Thijs gaat alles naar de lommerd. Als zijn dochter hem tegen probeert te houden, wordt ze onmiddellijk op straat gezet. Ant besluit hem te verlaten en wordt met open armen ontvangen door haar ouders.

Ze neemt de beslissing van hem te scheiden en krijgt een baan als werkster. Op een dag maakt ze bij het lappen een ernstige val. Ze wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Hein zoekt Thijs op om hem te vertellen wat er is gebeurd. Thijs voelt zich schuldig en probeert vanaf dan zijn leven te beteren. Hij stopt met veel moeite met drinken. Drie weken later is ze hersteld van het incident en realiseert ze zich dat haar man zijn leven heeft gebeterd. Een blijde hereniging volgt, waarbij ook Dien terugkeert naar huis.

Rolbezetting[bewerken]

Acteur Personage
Elsensohn, Johan Johan Elsensohn Hein de Klopper alias Oranje Hein
Bouber, Aaf Aaf Bouber Aal, vrouw van Hein
Vries, Maurits de Maurits de Vries Thijs
Haeften, Vera van Vera van Haeften Ant, vrouw van Thijs
Westerhoven, Marie van Marie van Westerhoven Moeder van Ant
Hoeck, August van den August van den Hoeck Vader van Ant
Davids, Heintje Heintje Davids Naatje Visch
Hervé, Pauline Pauline Hervé
Kloppenburg, Riek Riek Kloppenburg
Schafstad, Marie Marie Schafstad
Maire, Elize le Elize le Maire
Kremer, Jetty Jetty Kremer
Gerlach, Anton Anton Gerlach
Fuchs, Piet Piet Fuchs
Boda, Harry Harry Boda
Bouber, Herman Herman Bouber
Vries, Beppie de Beppie de Vries
Davids, Louis Louis Davids
Vermeulen-Bonefang, Emmy Emmy Vermeulen-Bonefang
Hatterman, Nola Nola Hatterman

Achtergrond[bewerken]

In 1924 hoopte Alex Benno succes te boeken met Mooi Juultje van Volendam, maar de film werd een flop. Hij zocht naar een film die succes zou verzekeren en richtte zich daarom op de verfilming van een toneelstuk van Herman Bouber; Oranje Hein. Omdat zijn vorige film weinig geld opbracht, waren de bioscoopexploitanten minder gewillig deze film te financieren.[2] De oorspronkelijke liedteksten uit het toneelstuk werden bij voorstellingen van de film gespeeld, waarbij het publiek luidkeels meezong.[3]

In 1934 werd de film opnieuw uitgebracht onder de titel Herwonnen Geluk. De film werd door de Nationale Christen Geheel Onthouders Vereniging met 700 meter ingekort.[4] De film kon voorheen voor '14 jaar en ouder', maar was vanaf toen geschikt bevonden voor alle leeftijden. In 1936 kwam er een gelijknamige remake. Toen de Tweede Wereldoorlog was uitgebroken, werd de film verboden.[5]

Externe link[bewerken]