Overleg:Agnes van Ardenne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Categorisering als VN-functionaris?[bewerken]

Sinds 1 juli 2011 is Tot 1 juli was zij voorzitter van de FAO geworden [verbetering Wikix (overleg) 20 jul 2011 15:33 (CEST)], een onderdeel van de VN. Op grond van deze belangrijke functie behoort zij ook als Nederlands diplomaat en VN-functionaris te worden gecategoriseerd, ongeacht of dit de oorspronkelijke reden was waarom dit artikel werd geschreven, het betreft een stukje van belang zijnde categoriale informatieverschaffing. Wikix (overleg) 20 jul 2011 13:41 (CEST)

We categoriseren doorgaans alleen op functies waarmee iemand bekend is geworden. Zo is Emile Roemer ook leraar geweest, maar categoriseren we daar niet op. Dat geldt m.i. ook voor deze functie. M.vr.gr. brimz (overleg) 20 jul 2011 13:43 (CEST)
Als ze daadwerkelijk voorzitter is van de FAO zou ze ook als zodanig in een cat mogen, maar waaruit blijkt dat ze dat is Wikix? Peter b (overleg) 20 jul 2011 13:45 (CEST)
@Brimz - Waarom zou er alleen op functies gecategoriseerd mogen worden waarmee iemand bekend is geworden? Maar los hiervan, ze zal ook een zekere bekendheid hebben verkregen als FAO-voorzitter, het is een belangrijke internationale VN-functie. De vergelijking met het leraarschap van Emile Roemer vind ik niet goed omdat dat een niet-belangrijke functie betreft, van een heel ander kaliber dan het voorzitterschap van de FAO. Wikix (overleg) 20 jul 2011 14:03 (CEST)
@Peterb - Zie onderaan het artikel en zie de bron (www.parlement.com). Wikix (overleg) 20 jul 2011 14:03 (CEST)
In de bron ( http://www.parlement.com/9291000/biof/02501 ) staat dat Van Ardenne van april 2007 tot 1 juli 2011 permanent vertegenwoordiger was bij de FAO en dat ze sinds 1 juli 2011 voorzitter is van het Productschap Tuinbouw. Dat is toch echt heel wat anders dan voorzitter van de FAO. Op de Engelstalige Wikipedia staat bij het artikel Food and Agriculture Organization onder het kopje Directors-general dat de Senegalees Jacques Diouf sinds januari 1994 leiding geeft aan de FAO en dat hij in volgend jaar wordt opgevolgd door de Braziliaan José Graziano da Silva. - Robotje (overleg) 20 jul 2011 14:32 (CEST)
(bwc) Het is duidelijk, denk ik, dat de voorzitter van de FAO alleen al daarom voldoende E zou zijn voor een eigen artikel. Het zou dan ook geen probleem mogen zijn daarop te categoriseren. Dan moet zij natuurlijk wel die functie bekleden, en vooralsnog heb ik daar niets van gezien. De functie lijkt in het geheel niet te bestaan (de hoogste functionaris van de FAO is de directeur-generaal, en dat is niet mevr. Van Ardenne) en lijkt me ook moeilijk te combineren met die van voorzitter van het Productschap Tuinbouw. De enige 'chairman' die ik kan vinden is de vcoorzitter van de Raad van de FAO, die enkele malen per jaar vergadert en zelf zijn voorzitter kiest. Ook dat is niet mevr. Van Ardenne. Overigens is de relatie VN-FAO ietwat onduidelijk: de FAO is een zogeheten gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties, en niet een 'onderdeel' daarvan in de gebruikelijke zin. Die organisaties vereisen een apart oprichtingsverdrag en zijn wel gelieerd aan de VN, maar VN-leden hoeven geen lid te zijn van deze organisaties en men kan zelfs lid zijn van die organisaties zonder VN-lid te zijn. Men kan zich dus afvragen of een topfunctionaris van een gespecialiseerde organisatie wel onverkort als 'VN-functionaris' kan worden gecategoriseerd. Maar dat punt lijkt me op het moment helemaal niet aan de orde nu immers op geen enkele wijze is aangetoond dat zij FAO-functionaris is (vertegenwoordiger bij organisatie X is meestal niet functionaris van organisatie X). Paul B (overleg) 20 jul 2011 14:36 (CEST)

Ik vind het (net als Wikix?) merkwaardig dat iemand die maandenlang bij de FAO heeft gewerkt toch niet als "VN-functionaris" zou mogen worden gecategoriseerd, alleen omdat het geen vooraanstaande functie zoals het voorzitterschap betrof. Maar goed, mijn tijd voor WP is momenteel beperkt dus ik wens u allen verder veel succes. De Wikischim (overleg) 20 jul 2011 14:42 (CEST)

Zou u, ik noem maar wat, de ambassadeur van Duitsland in Nederland ook in de Categorie:Nederlands ambtenaar plaatsen? Zo ja, dan wens ik u veel succes daarmee. Paul B (overleg) 20 jul 2011 14:46 (CEST)
Die vergelijking lijkt me nogal mank. En nee, aan categoriseren ga ik niet beginnen, want ik wil niet ook al daarover net als Wikix de grootst mogelijk rotzooi over me heen krijgen. De Wikischim (overleg) 20 jul 2011 14:49 (CEST)
Die vergelijking lijkt me niet zo vergezocht: de functie van permanent vertegenwoordiger is een diplomatieke functie, geen ambtelijke of bestuurlijke funcite binnen de FAO. Paul B (overleg) 20 jul 2011 14:52 (CEST)
U beweert hier in feite dat een diplomaat per definitie geen functionaris kan zijn. Beetje merkwaardig toch. De Wikischim (overleg) 20 jul 2011 14:56 (CEST)
Dat beweer ik niet, u lijkt over de woorden 'binnen de FAO' heen te lezen, alsmede over de woorden 'ambtelijk' en 'bestuurlijk'. Ik beweer slechts dat iemand die land X vertegenwoordigt bij organisatie Y of land Z geen functionaris van organisatie Y of land Z is (wel in zekere zin van land X en daarom is zij terecht gecategoriseerd als 'Nederlands diplomaat'). Paul B (overleg) 20 jul 2011 15:00 (CEST)

Ik heb me vergist, ze was niet voorzitter van de FAO maar namens Nederland permanent vertegenwoordiger bij de FAO en ook een belangrijke internationale functie. Wikix (overleg) 20 jul 2011 14:51 (CEST)

Waarvoor ze dan ook terecht is gecategoriseerd als 'Nederlands diplomaat'. Paul B (overleg) 20 jul 2011 14:52 (CEST)
Ik denk dat je terecht hebt opgemerkt dat ze niet in de categorie VN-functionaris thuishoort omdat ze niet in dienst is van de FAO maar een soort ambassadeur van Nederland bij de FAO is. Wikix (overleg) 20 jul 2011 14:58 (CEST)
Ik ken haar indirect. De indirecte relatie wil ik graag uitleggen. Discretie is vereist. Edwinh (overleg) 15 nov 2014 11:51 (CET)