Overleg:Andorra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Statistiken en feiten[bewerken]

op de Algemeen sectie, staat:

Deze porcentages vind ik vreemd. Wat zijn se? Moedertalen? Als het is zo, dan zijn ze zelfs vreemder, want een grote aantal van de Spanjaarden zijn Catalanen, en hebben dus ook Catalaans als moedertaal (net zoals die Andorrezen). En volgens de Bevolking sectie zijn de Andorranen alleen 36% van de bevolking (dus meer dan 35%). In ieder geval, hier in de Bevolking sectie, vind ik dat de Catalanen woord zou weg, want "officiel" zijn de Andorrezen geen Catalanen, en veel de Spanjaarden (die in Andorra wonen) wel. Dus, de totaal procentage van "Catalanen" is ontbekend. Misschien kan dat verandert tot "officiële nationaliteiten"?--Jahecaigut 4 sep 2006 15:13 (CEST)

Ah zo. Blijkbaar werden de Andorrezen door de oorspronkelijke auteur etnisch bij de Catalanen ingedeeld. Als veel van de in Andorra wonende Spanjaarden eveneens Catalanen zijn gaan er inderdaad twee zaken door elkaar lopen: nationaliteit en etniciteit. Catalanen (Andorrezen) zou dan door simpelweg Andorrezen vervangen moeten worden. Gezien de subtiliteit van indeling naar etniciteit zou dat concept hier maar beter geheel losgelaten worden. Jörgen (xyboi)? ! 4 sep 2006 15:34 (CEST)

Ik kan nergens totaal aantal inwoners van Andorra vinden (?)

Ik wel, vorig jaar bijna 84 000. Handige Harrie 12 apr 2010 19:12 (CEST)

Notificatie van CommonsTicker[bewerken]

De onderstaande afbeelding(en), die gebruikt worden op deze pagina (of overlegpagina), zijn verwijderd of genomineerd voor verwijdering op Commons. Als de afbeelding verwijderd is, haal dan de afbeelding van de betreffende pagina. Indien je het niet eens bent met de nominatie of verwijdering kun je op Commons een reactie plaatsen op de verwijderlijst, of op de overlegpagina van de verwijderende admin.

-- CommonsTicker 7 mei 2008 12:43 (CEST)

kaartje met ligging[bewerken]

Wanneer ik echt niet zou weten waar Andorra is, kan ik aan het kaartje niet zien waar het ligt. Is hier niet een hele simpele oplossing voor? ik weet er zo even geen een...

Het Andorrese grondgebied was rood ingekleurd en op die manier was het als een rode stip op de afbeelding te zien, maar dat was inderdaad nogal klein en dus onduidelijk. Ik heb de positiekaart vervangen; zo beter? Groet, C&T (overleg) 9 jan 2011 16:24 (CET)

800[bewerken]

Er staat dat Karel de Kale rond 800 de heerschappij ontving. De man werd pas in 823 geboren! --DrJos (overleg) 29 mrt 2011 12:56 (CEST)

De artikelen over de Andorrese geschiedenis van de verschillende voornaamste Wikipedia's geven niet meteen uitsluitsel, ik ga eens kijken in Wikipedia:Het Verleden of iemand hier meer over weet. Groet, Gertjan R 29 mrt 2011 20:47 (CEST)
De situatie is nog verwarrender dan dat. Het artikel zegt dat Karel de Kale Andorra ontving in zijn hoedanigheid van graaf van Urgell, maar op graafschap Urgell, en:Counts of Urgell en elders vind ik geen enkele aanwijzing dat hij, of zelfs maar enige andere Karel, ooit graaf van Urgell geweest is. Kijken we naar dat artikel, dan wordt Karel de Kale daar wel genoemd, maar als leenheer die het graafschap aan Wilfred I de Harige schonk.
en:History of Andorra is hier waarschijnlijk dichter bij de waarheid. Deze stelt:
Tradition holds that Charlemagne granted a charter to the Andorran people in return for their fighting the Moors. In the 9th century, Charlemagne's grandson, Charles the Bald, named the Count of Urgell as overlord of Andorra.
Deze twee gebeurtenissen lijken in het verhaal op de Nederlandse Wikipedia tot één verhaal aaneengeknoopt te zijn. Ik vermoed dat de bedoelde schenking samenvalt met de benoeming van Wilfred I; wellicht dat op dat moment het heer-zijn over Andorra aan de rechten van de graaf van Urgell werd toegevoegd, maar als ik eraan denk zal ik vanavond proberen nog wat meer informatie te vinden over Andorra en het graafschap Urgell in de 9e eeuw. - André Engels (overleg) Hulp gewenst? Neem een coach! 6 apr 2011 10:55 (CEST)
Een internetspeurtocht leidt mij tot [1], waar staat:
In the year 843, the emperor Charles the Bald, gave the Andorra Valley to Sunifredo, Count of Urgell.
Elders wordt gezegd dat dit de eerste keer is dat Andorra genoemd wordt. - André Engels (overleg) Hulp gewenst? Neem een coach! 6 apr 2011 16:43 (CEST)

andorra[bewerken]

andorra is de hoofdstad van ueropa maar niet huis je kan nergens iets vinden wat de hoofdstad vann andorra is ? ze zeggen andorra la vella maar dat is niet zo want ik zat een toets te maken en da was ook fout dus. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door 81.207.141.144 (overleg · bijdragen) 30 dec 2012 13:45‎

Dan heeft de docent die jou toets heeft nagekeken dus een fout gemaakt. Want als ik op Andorra la Vella kijk staat daar gewoon dat het de hoofdstad van de dwergstaat Andorra is. --Wiki13 (overleg) 30 dec 2012 13:48 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Andorra. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 12 jun 2018 07:07 (CEST)