Overleg:Azerbeidzjan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fairytale bookmark.png Kwaliteitsbeoordeling

Waarom is Koerdisch weggehaald? En Kaukasische in Kaukasisch veranderd?

Ik maak beide wijzigingen ongedaan. Het tweede zal een vergissing zijn geweest, en voorzover er twijfel was aan de Koerden: zie hier. Fransvannes 31 dec 2003 14:45 (CET)

een hele mooie en uitgebreide artikel over Azerbeidzjan, knap werk! Vooral het stuk over Babek vond ik leuk

Maagdentoren?[bewerken]

Waarom was het stukje van de Maagdentoren verwijderd die er in de eerdere artikelen wel wordt genoemd? Ik heb het er maar erbij toegevoegd

Oorlog Karabach?[bewerken]

De omschrijving van de oorlog met de armenen was niet reeël weergegeven, het ging alleen maar uit van Azeri kant. Wil je een goed beeld over Azerbeidzjan krijgen dan moet je de waarheid spreken.

De rebelen begonnen in Sumgait niet in Baku, er kwamen 36 mensen om het leven waaronder 28 Armeniers en 8 Azeris niet 100! En het Azeri leger viel niets binnen, want er bestond toen geen Azeri leger. Dit zijn standaard dingen die als feiten worden beschouwen. heb dit ook veranderd. Azerbeidzjan had niet om een wapenstilstand gesmeekt maar dit werd door Rusland aangekondigd. Graag op profesioneel taal houden anders wordt je report volgende keer wegens vandalisme.

Azeri[bewerken]

ik vroeg me af wat het verschil is tussen Azeri en Azeri Turks, en op welke taal is Azeri nou gebasseerd? Ik heb gehoord dat het Turks is maar ik heb ook gehoord dat de Azeri oorspronkelijk tot de Iranaanse bevolking behoren. Graag zou ik hier antwoord op willen voor mijn project. Dank u wel.

Op ethnologue staan alle talen die tot de Azerifamilie behoren: [1]. Mischien bedoelde je khalaj? --hardscarf 14 jan 2006 23:28 (CET)

Zoroastrisme[bewerken]

Hoe kan het dat volgens de tekst de gehele bevolking van Azerbaidjan het zoroastrisme belijdt, terwijl hier in het CIA World Factbook geen enkele melding van wordt gemaakt. Hier staat het volgende: Muslim 93.4%, Russian Orthodox 2.5%, Armenian Orthodox 2.3%, other 1.8% (1995 est.) Franklin 25 jul 2006 11:19 (CEST)

Er zijn een paar mogelijke verklaringen: 1) het zoroastrisme zou samen kunnen gaan met andere geloven, 2) het zoroastrisme wordt officieel verdonkeremaand, maar heeft veel aanhang. 3) onze tekst is onjuist. Of een combinatie van deze drie. Omdat er zonder enige terughoudendheid wordt gesproken van de 'gehele bevolking', lijkt me de laatste verklaring voorlopig de waarschijnlijkste. Ik zou die hele zin voor de zekerheid maar verwijderen, totdat er betrouwbare bronnen op tafel komen. Fransvannes 25 jul 2006 11:35 (CEST)
Gedaan. Dinsdagskind 4 dec 2006 23:50 (CET)

Maagdentoren[bewerken]

Wat doet die hier? Emiel (overleg!) 25 okt 2006 22:51 (CEST)

In elk geval kan deze paragraaf beter naar Bakoe. De enige tekst die op Azerbeidzjan slaat is deze zweverige tekst: "Tegenwoordig wordt de Maagdentoren gezien als een symbool voor liefde en vrijheid door de Azeri-bevolking. Ze heeft veel mensen geïnspireerd om liefde zoveel mogelijk vrijheid te geven." De betreffende tekst staat overigens grotendeels ook in het artikel Maagdentoren zelf, dus waarschijnlijk kan het ook wel afgedaan worden met bijvoorbeeld 2 zinnen in het artikel Bakoe. --hardscarf 25 okt 2006 23:00 (CEST)
Heel goed idee! Groet,Bontenbal 26 okt 2006 10:06 (CEST)
uitgevoerd - B.E. Moeial 20 aug 2007 10:45 (CEST)


Vluchtelingen[bewerken]

In het subartikel 1.5 'Azerbeidzjan als onafhankelijk land' wordt beweert dat ongeveer een op de 7 Azeri's een vluchtelingen is.

Op www.vluchtelingen.org staat het aantal vluchtelingen in Azerbeidzjan op 233.000, het aantal ontheemden: 578.000. De bovenaangehaalde bewering is naar mij lijkt een beetje overdreven: in plaats daarvan zou de uitspraak 'een op de 10 Azeri's is een vluchteling' correcter zijn, tenzij er betrouwbare bronnen zijn, die over 1.150.000 vluchtelingen in Azerbeidzjan spreken. (De gegevens van [2] komen ongeveer overeen met die van CIA.) - 19 nov 2007 13:20 (CET)

Verander het maar als je wilt. Een met bronnen gestaafde bewering is beter dan een gegeven dat niet terug te vinden is. --hardscarf 19 nov 2007 14:15 (CET)

Vanzelfsprekend... dacht ik!?[bewerken]

Het gebied van de huidige republiek, dat onder vele namen bekend gestaan heeft zoals Kaukasisch Albanië, Arran en Medes, is vanaf de 9e eeuw v.Chr door verschillende culturen bezet geweest, waaronder de Grieken, Perzen, Arabieren, Mongolen, Turken, Britten en Russen.

Ik zie de Meden en Armeniers tussen het lijstje van de landen niet, terwijl volgens 1000 en 1 bronen en bijvoorbeeld wat betreft Armeniё- kortom, dit map laat duidelijk zien dat het feit is!--Alecx 23 jan 2008 02:47 (CET) cheers ;)

De kaart die je gehaalt hebt, is het Rijk van Tigran de Grote op zijn hoogtepunt (van 95 tot 66 v.C), waar ook Kaukasisch Albanië deel van was, Kaukasisch Albanie, dat van de Oudheid tot de Middeleeuwen een koninkrijk was op het gebied van het huidige Azerbeidzjan en die bewoond was door Albanen, die - volgens Plutarchus - samen met Iberiërs (Georgiërs) de grootste Kaukasische volkeren waren (Parallelle levens, Pompeus, XXXIV). Dus van de periode 95-66 v.C kun je wel spreken van "bezetting door Armeense cultuur".
Aan de andere kant, zoals dat op de kaarten hiernaast te zien is, zijn er historisch Armeense gebieden, die nu deel uitmaken van Azerbeidzjan, onder meer Nachitsjevan en Agvank. ->Vacio 23 jan 2008 08:38 (CET)
Ik heb even de fotos als links toegevoegd omdat deze de tekst sandwicheden. Te zien hier: [3], [4], [5] Karvan (overleg) 16 mei 2011 09:33 (CEST)

Spelling[bewerken]

Vandaag ben ik op basis van Bestuurlijke indeling van Azerbeidzjan begonnen met het aanmaken van artikelen over districten in Azerbeidzjan. Over de spelling zit ik te twijfelen: de links die in het artikel over de bestuurlijke indeling staan maken geen gebruik van de Azerische spelling. De Taalunie geeft er geen advies over, dus ben ik geneigd om de oorspronkelijke spelling te volgen en niet de hier gebruikte Engelse? spelling. Het Azerisch heeft wel enkele letters die wij niet kennen, maar dat geldt ook voor Turkse namen als Kuşadası. Iemand bezwaar tegen de Azerische spelling? Hanhil 28 dec 2008 00:20 (CET)

Kaukasisch Albanië[bewerken]

Opmerking

  • Ik denk niet dat Kaukasisch Albanië de voorganger van Azerbeidjzan kan worden beschouwd. Kaukasisch Albanië was vergaan in de 8e eeuw, terwijl de republiek Azerbeidzjan uit de 20e eeuw dateert. Onderwijl bestonden er tal van staten en staatjes op het gebied van het huidige Azerbiedzjan. Bovendien omvatte Kaukasisch Albanië slechts een deel van het huidige Azerbeidzjan en daarnaast gebieden die nu tot Georgië en Rusland horen.
  • Ten tweede, ik kan niks mee met deze kaart die Armenië en zijn buurlanden moet voorstellen. Het heeft namelijk veel te wazige grenzen en is niet duidelijk welke periode er voorgesteld wordt, oudheid of middeleeuwen? Daarom zou een kaart als deze of deze verkieslijk zijn.
  • Dan staat er dat Azerbeidjzan vroeger Aran, Medes en Atropatene genoemd werd. De laatste twee betroffen echter de noordoostelijk deel van het huidige Iran (zie bv. deze kaart). Aran kende een groot variëteit van betekenissen: in de oudheid was het de Perzische naam voor Kaukasisch Albanië, in de middeleeuwen van een geografisch tussen de Koer en Araxes. In de 7e-9e eeuwen noemden de Arabieren een van de onderverdelingen van hun rijk Aran, die wel ongeveer overeenkwam met het huidige Azerbeidzjan. Deze mag van mij dus blijven maar moet wel duidelijk gemaakt worden over welke periode het gaat, i.p.v. "vroeger".--Vacio 20 feb 2009 11:02 (CET)
    • Ga je gang. Bij het gebied van Azerbeidzjan moet oeverigens wel rekening gehouden worden dat dit ook het noordwesten van Iran omvat (en:Azerbaijan (Iran): "It is also historically known as Atropatene and Aturpatakan." Dat het nu geen onderdeel uitmaakt van de huidige staat, betekent niet dat het geen onderdeel vormt van de geschiedenis: die gaat over het grondgebied (waarop meerdere rijkjes lagen die elk een stuk(je) van het huidige grondgebied bezaten; die grenzen dateren van de 20e eeuw) en over een groep van mensen die zich nu als Azeri's beschouwt en deels een gedeelde geschiedenis heeft (dat kan uitgebreider aan bod komen in het artikel Azeri's, maar zou hier wel kort moeten worden genoemd). --hardscarf 20 feb 2009 11:40 (CET)
De volgende stukje in het artikel heb ik weggelaten, want het wordt niet gesteund door de aangwezen bron: --Vacio 8 mrt 2009 10:46 (CET)

Nadat het rijk van de Griekse Seleuciden (die de gebieden in de Kaukasus erfden), verzwakte en hun invloed over Kaukasisch Albanië kwijtraakte, verkreeg het Koninkrijk Armenië de macht over delen hiervan tussen 190 v.Chr. en 387 n. Chr.

Wijzigingen[bewerken]

Enkele wijzigingen die onterecht zijn teruggedraaid door gebruiker Hardscarf, zie hier:

Ik heb het stukje van geografie verder uitgebreid met bronnen. Het is voornamelijk afgeleid van het Engelstalige pagina van Azerbeidzjan. Ik denk ook dat de rest van dit artikel zich het best kan aanpassen aan het Engelstalige pagina. Daar is het meest over gediscussieerd, zelfs over de kleine veranderingen. Daarnaast zijn er zo'n 230 bronnen in het Engelstalige pagina. Helaas ontbreekt er van alles in deze pagina, zoals economie, cultuur, politiek, strijdkrachten, etc. Ik wil er best aan werken om het naar Nederlands te vertalen. Karvan (overleg) 16 mei 2011 09:29 (CEST)
Het hoofdstuk geschiedenis is veel te lang. Het lijkt net of deze pagina over de geschiedenis gaat in plaats van Azerbeidzjan in algemeen. Het moet veel korter. Ik stel voor dat de details in de hoofdartikel van geschiedenis van Azerbeidzjan kunnen. Daar hoort het in de eerste instantie thuis. Ook horen de twee laatste hoofdstukken niet als aparte hoofdstukken. Nagorno-Karabach en Nachitsjevan hebben hoofdstukken moeten ingekort worden en toegevoegd aan de de hoofdartikelen van Nagorno-Karabach en Nachitsjevan. Karvan (overleg) 16 mei 2011 09:40 (CEST)
Ik heb alles teruggedraaid in verband met het verwijderen van informatie zonder dat er {{feit}} achter was gezet. Iemand moet ook de tijd krijgen om een bron toe te voegen, vandaar. Je kan er ook {{npov}} boven plaatsen als je het er niet mee eens bent en je problemen met de tekst hier op de overlegpagina vermelden. Dan kan er over gediscussieerd worden. Een neutrale bron toevoegen waaruit het tegendeel blijkt is natuurlijk nog beter. De rest van je wijzigingen had inderdaad beter kunnen blijven staan. Als ik meer tijd had gehad gisteren, dan zou ik dan ook alleen de stukken over vermeende azerificatie en Armeense aanwezigheid in Nagorno Karabagh hebben teruggedraaid.
Vertaal gerust. De geschiedenis zou eigenlijk het meest uitgebreid moeten staan in Geschiedenis van Azerbeidzjan, waar volgens mij ook al een kopie staat van het stuk hier (maar hier werd het dus niet weggehaald). Het stuk op deze pagina kan dan een samenvatting worden daarvan (dat scheelt weer redundante informatie). Dat er zo weinig over Azerbeidzjan hier staat is inderdaad jammer. Als je neutrale bronnen ziet, voeg ze gerust toe. Als het geheel maar een neutraal stuk wordt, waarin zowel de Azerische als de Armeense kant belicht wordt zonder dat aan een van beiden de voorkeur wordt gegeven. Dat is ten slotte een van de belangrijkste uitgangspunten van Wikipedia.
De stukken over Nachitsjevan en Nagorno-Karabagh heb ik destijds geschreven om ook in het hoofdartikel van Azerbeidzjan wat context te kunnen geven. Ze zouden wat korter kunnen, als de weggehaalde informatie dan maar wel terugkomt in de beide artikelen over deze gebieden. --hardscarf (overleg) 16 mei 2011 21:31 (CEST)
Ik heb begrip voor je bedoelingen ik zal het overige informatie toevoegen aan de hoofdartikels van geschiedenis van Azerbeidzjan, Nachitsjevan en Nagorno-Karabagh. Ook zal ik neutrale bronnen toevoegen uit het Engelstalige wiki. Daar is enorm veel over iedere bron gediscussieerd. Dat maakt het dus wat makkelijker. Karvan (overleg) 17 mei 2011 11:09 (CEST)

De Oude Azerbeidzjaanse taal en Iraanse Azerbeidzjaan[bewerken]

'Later werd Azerbeidzjan onder de naam Atropatene onderdeel van Alexander de Grote's Rijk en diens opvolger, het Koninkrijk der Seleuciden. De oorspronkelijke bewoners van het gebied, Kaukasische Albaniërs, vestigden een onafhankelijke koninkrijk rond de vierde eeuw voor Christus. Gedurende deze periode werd het Zoroastrisme verspreid in de Kaukasus en Atropatene. De Oude Azerbeidzjaanse taal behoorde tot de Iraanse tak van Indo-Europese talen".

Nou, dit klopt gewoon niet! Ten eerste, we hebben het over Azerbeidzjaanse Republiek - niet de Iraanse provincie Azerbeidzjaan/Atropatene. Dit kan tot verwarring leiden. Ten tweede, het gaat om een uitgestorven Indo-Europese Iraanse taal Azari.. niet Azerbeidzjaans of Oud Azerbeidzjaans! Azerbeidzjaanse taal of wel Azeri zoals bekend is behoort tot de Turkse talen van Altaische taalfamilie, waartoe ook het Mongools en het Japans behoren. Sommige taalkundigen vinden dat het taal van Iraanse volkje Tati is een overblijfsel van Oud Azari.., anderen, dat het Oud Azari een sterke affiniteit met het Talysh taal heeft (Talyshen zijn ook een Iraanse volkje die in het zuiden van huidige Azerbeidzjan woont). Bovendien, Oud Azari was nooit een lingua franca geweest van het gebied (Azerbeidzjaanse Republiek)! Oud Azari was ooit een dominante taal van Iraanse provincie Azerbeidzjan/Atropatene, maar nogmaals, dit artikel gaat over Azerbeidzjan en daarom dit is een irrelevante informatie die gecorrigeerd of verwijderd moet worden.--P i x i e vεrbααs mε! 1 sep 2011 04:04 (CEST)

Jij haalt zaken door elkaar. Waar staat dat het Oude Azari een lingua franca was in het grondgebied van Azerbeidzjan? Dat staat nergens. Karvan (overleg) 22 sep 2011 17:33 (CEST)

'Later werd Azerbeidzjan onder de naam Atropatene onderdeel (...) De Oude Azerbeidzjaanse taal behoorde tot de Iraanse tak van Indo-Europese talen".

Ik haal helemaal niks door elkaar. Ik ben niet degene die (bovengenoemde) onzin uitkraamt. Wat lingua franca betreft, ja, het staat niet letterlijk in de tekst, maar de lezers kunnen zelf zulke conclusie trekken. Ik, bijvoorbeeld, moest denken aan dat de huidige Azerbeidzjaanse republiek die "ooit onderdeel van Alexander de Grote's Rijk is geweest en dat de "oorspronkelijke bewoners van het gebied, Kaukasische Albaniërs, vestigden een onafhankelijke koninkrijk rond de IV eeuw voor Christus." en dat "De Oude Azerbeidzjaanse taal?"(Oud Azari eigenlijk!)-die to de Iraanse tak van Indo-Europese talen behoorde en heeft niets met de turkse-azerbeidzjaanse taal te maken was de taal van dit gebied, terwijl Kaukasische Albans hadden een taal die tot de Kaukasische talengroep hoorde! Kortom, dit is een misinformatie.. of toch misschien desinformatie?!.--P i x i e vεrbααs mε! 15 okt 2011 15:16 (CEST)

Geboorteplaatsen van de mensheid[bewerken]

Kan bij deze bron ook plaats van uitgave, auteur, paginanummer(s) en indien mogelijk ISBN-nummer aangegeven worden? Dank bij voorbaat. --vacio 11 dec 2011 14:52 (CET)

Daarnaast is "Gelegen in het hart van oude beschavingen." een zin zonder werkwoord, geen volledige dus. Dit is op zich taalkundig mogelijk maar in een zakelijke tekst als een Wikipedia-artikel eerder ongewenst. Gertjan R 11 dec 2011 17:30 (CET)

De ontbrekende gegevens van de bron zijn nog steeds niet aangegeven, dus ik heb de bewerking van Karvan weer teruggedraaid. --vacio 24 jan 2012 12:00 (CET)

De bevolkingscijfers van Azerbeidzjan in de infobox moeten worden bijgewerkt.[bewerken]

De bevolkingscijfers van Azerbeidzjan in de infobox moeten worden bijgewerkt.

De informatie onder de andere link is verouderd omdat de bevolking was niet 8 238 672 in het jaar 2009, maar in de eerste jaren van het vorige decennium.

De officiële bronnen van het Statistisch Comite van de Republiek Azerbeidzjan moet worden gebruikt, omdat ze worden bijgewerkt en wordt al gebruikt in de tekst.

De bevolking van Azerbeidzjan volgens de 2009 volkstelling van was 8 922 400. http://www.azstat.org/statinfo/demoqraphic/en/AP_/1_5.xls

De bevolking van Azerbeidzjan in 2011 was 9 164 600. http://www.azstat.org/press_reliz.php?id=996

Hoi, er wordt bij voorkeur 1 of 2 bronnen gebruikt voor alle landen, zie Wikipedia:Statistieken van landen]. Michiel1972 3 feb 2012 12:16 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 8 externe link(s) gewijzigd op Azerbeidzjan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 17 jul 2017 03:12 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Azerbeidzjan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 sep 2017 15:02 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Azerbeidzjan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 24 okt 2017 19:32 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Azerbeidzjan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 3 nov 2017 03:21 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Azerbeidzjan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 13 dec 2017 11:18 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Azerbeidzjan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 25 mei 2018 04:32 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Azerbeidzjan. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 10 okt 2018 03:52 (CEST)