Overleg:Elektrificatiesysteem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Electrificatie is m.i. het wijzigen van een niet-elektrisch systeem in een elektrisch. Stoombedrijf wordt door elektrificatie van de spoorweg elektrisch bedrijf. Volgens mij moet de titel "elektrische aandrijving" zijn. In Elektrificatie van spoorlijnen in Nederland kun je lezen: "In 1958, het jaar dat de grote elektrificatie werd afgesloten," De moeilijkheid is dat "voorzien van elektrische voeding" twee betekenissen heeft: aanbrengen en bedrijven met. Elektrificatie heeft de eerste betekenis, dit artikel gaat over de tweede. - LexTH 18 feb 2008 01:42 (CET)

Technisch gezien zul je gelijk hebben. Indien echter een spoorlijn wordt voorzien van bovenleiding spreekt men ook van 'Elektrificatie'. Het aanbrengen van elektrische voeding hoeft niet direct te betekenen dat het spoorbedrijf ook daadwerkelijk met elektrisch materieel bedreven wordt. Het geeft slechts weer dat de mogelijkheid is gecreëerd om met elektrisch materieel te rijden. Vooral bij grensoverschrijdend goederentransport is het nog heel gebruikelijk om met dieselmaterieel te rijden. Verder was het, met name in de beginjaren, normaal dat er nog stoomtreinen dienst deden op geëlektrificeerde trajecten, getuigen bijvoorbeeld deze foto. Simon(neushorn) 18 feb 2008 09:49 (CET)
Volgens mij wordt hier langs elkaar heengepraat. Dit artikel lijkt juist niet te gaan over het aanbrengen van bovenleiding, het gaat voor een groot deel over het gebruik ervan. Dan kan dit artikel inderdaad beter (gedeeltelijk) worden overgebracht naar elektrische tractie. Bij een artikel "elektrificatie" zou je inderdaad een verhaal verwachten over het voorzien van bovenleiding of soortgelijke installaties in verschillende landen, een soort geschiedenisartikel. Mijn mening: de twee dingen zijn niet echt goed te scheiden, de keuze voor een bepaald systeem hangt samen met de eigenschappen en het gebruik ervan, en daarom is het wellicht beter er één artikel van te maken. Paul B 18 feb 2008 11:32 (CET)
Electrische tractie gaat (nu) voornamelijk over de voertuigkant, niet over de infrastructuur. Zelf zou ik eerder naar 'electrificatie' zoeken voor informatie mbt de tractie-energievoorziening (infrastructurele kant) dan 'electrische tractie'. Maar misschien is dat dan ook de beste lemmatitel: tractie-energievoorziening. KKoolstra 18 feb 2008 13:10 (CET)
Het beste is om voor de titel Electrische tractie te gebruiken en in het verhaal te spreken van electrificatie Spoorjan 18 feb 2008 14:38 (CET)

Nog altijd onjuiste lemmatitel[bewerken]

De zojuist toegevoegde link naar en:Electrification benadrukt weer eens dat de lemmatitel onjuist is. De behandelde onderwerpen zijn geheel verschillend. Het engelstalige artikel gaat wel over elektrificatie, dit artikel niet.

Aangezien er veel verwijzingen zijn is het veranderen van de titel nogal wat werk. Daarom de vraag: wie weet een toepasselijke, niet te lange lemmatitel?

Ik stel voor: Energievoorziening elektrische tractie, maar dat vind ik wat lang. - LexTH 31 mei 2008 14:16 (CEST)