Overleg:Generalized phrase structure grammar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hoofdletters in de titel van het lemma?[bewerken]

Ik zie de titel van het lemma graag zonder hoofdletters. Conform de titel van het engelse lemma. Gaarne uw reactie. – Maiella (overleg) 6 okt 2015 20:26 (CEST)

Dat hoort toch per het donorprincipe gedaan te worden? Waar komt het vandaan? Ik lees in het artikel dat het voor het Engels geschreven is, dus dan zouden zij ook, conform de Engelse titel, de Engelse schrijfwijze moeten volgen. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 20:31 (CEST)
Waarom zou de Engelse titel leidend zijn. Het boek dat de heren zelf hebben geschreven, heeft ook hoofdletters op de kaft (zie hier bij Amazon). Nietanoniem (overleg) 6 okt 2015 20:32 (CEST)
Wordt het boek beschreven, of het model? Een boektitel is namelijk iets anders dan de naam van het model. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 20:33 (CEST)
Het lemma gaat niet over het boek, maar over het model, m.i. Iedereen kan weten dat in het angelsaksisch domein boektitels, en bijvoorbeeld de titel van een hoofdstuk, met héel veel hoofdletters worden geschreven. Zo'n boektitel is dus niet maatgevend, tenzij het lemma wordt herschreven als beschrijving van het boek. – Maiella (overleg) 6 okt 2015 20:54 (CEST)
Zo bedoelde ik mijn vraag ook. Dqfn13 (overleg) 6 okt 2015 21:03 (CEST)
Maar als de bedenker van het model dat specifieke model een naam geeft, dan gelden toch zijn regels. Al zou de auteur het schrijven als GeNeRALIzed PHRase StruCTure GrAMMAr, dan zou dat de naam van het model zijn. Of is er een regel dat bij modellen er een naamconventie is die voorschrijft dat het begint met een hoofdletter en verder niet? Nietanoniem (overleg) 6 okt 2015 22:34 (CEST)
Als het boek wordt beschreven met hoofdletters, in andere gevallen niet als daar niet een heel specifieke reden voor is. BoH (overleg) 6 okt 2015 21:23 (CEST)
Vanuit mijn vakgebied (IT) ben ik gewend dat modellen eigenlijk altijd met hoofdletters worden geschreven. Ook de afkortingen worden met hoofdletters geschreven. Waarom zou dat hier anders zijn. Nietanoniem (overleg) 6 okt 2015 22:34 (CEST) ps - ik zeg niet dat met hoofdletters de juiste vorm is, ik zie alleen ook geen argument waarom het met kleine letters juist zou moeten zijn.
In onze wikipedie zijn we gewend om helemaal geen hoofdletters te gebruiken, ongeacht een hoofdletter-afkorting. Waarom zouden we hhet nu anders doen? – Maiella (overleg) 6 okt 2015 22:41 (CEST)
Omdat het de naam is van een model en de naamgever dus ook de schrijfwijze bepaalt. Hieronder laat Balophetdak zien waarom het met kleine letters kan. Nietanoniem (overleg) 7 okt 2015 10:55 (CEST)
Ieder woord hoort met een kleine letter aan het begin geschreven te woorden. Zie google books om zelf te checken dat de relevante literatuur dit ook doet, meer specifiek is van belang het boek waarin Gerald Gazdar de - ook hier - later veelgebezigde term bekender maakte. Balophetdak (overleg) 7 okt 2015 02:14 (CEST)
Duidelijk, kleine letter dus. Nietanoniem (overleg) 7 okt 2015 10:55 (CEST)
Inderdaad. BoH (overleg) 7 okt 2015 13:18 (CEST)
Hierboven wordt door Dqfn13 de vraag gesteld of het om het boek gaat of om het model. Een enkele blik op de tekst volstaat om het antwoord te zien (het model dus). Verder wordt voor het model zowel de schrijfwijze met als die zonder hoofdletters gebruikt (hier is het bijv. met hoofdletters, in een bron van vorig jaar). Ik had destijds gekozen voor hoofdletters in de titel, hoewel het me verder niet veel uitmaakt. Maar de huidige titel is dus zeker niet fout en/of ongebruikelijk, alle commotie die er nu omheen wordt gecreëerd vat ik dan ook niet. De Wikischim (overleg) 7 okt 2015 10:48 (CEST)
De vraag was algemeen bedoelt, had zelf ook al gezien dat het om het model ging. Problemen zijn ontstaan omdat een aantal mensen bezwaar maken tegen het voeren van de titel met kleine letters. Zie de discussie hier. Dqfn13 (overleg) 7 okt 2015 11:51 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 2 externe link(s) gewijzigd op Generalized phrase structure grammar. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 23 mrt 2018 06:24 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Generalized phrase structure grammar. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 16 apr 2019 01:05 (CEST)