Overleg:Groningen (gemeente)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Splitsing[bewerken]

Ik denk dat je je dan beter kan richten op Groningen (stad). Ik vraag me eigenlijk af, waarom Groningen is onderverdeeld in twee pagina's. Gemeente en Stad. Toshiba, aka Hsf-toshiba 18 mei 2006 12:46 (CEST)
Beste Toshiba, ik heb de vraag neergelegd bij Gebruiker:Peter boelens omdat ik dit niet weet. - Bramvr 18 mei 2006 13:31 (CEST)
Ik kan de gedachtengang wel volgen, maar dan zal de pagina van 's-Hertogenbosch dadelijk ook onderverdeeld moeten worden. De pagina over 's-Hertogenbosch (gemeente) zal dan veel beknopter zijn. De huidige pagina over 's-Hertogenbosch zal dan misschien ook duidelijker worden. Weet alleen niet, of dat wenselijk is. Als je het logischerwijs bekijkt, zeg ik: ja. Toshiba, aka Hsf-toshiba 18 mei 2006 13:37 (CEST)
Dan zou het ook bij andere gemeenten moeten. Ik zie bij enkele gemeenten, zoals Antwerpen, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam dan deze gesplitst zijn in stad en gemeente. Ik denk dat het niet nodig is. Maar wat is nu de oplossing??
  1. Je moet bij elke gemeente ook de plaats splitsen zoals bij Gemeente Antwerpen en Antwerpen (stad).
  2. Gemeente en stad bij elkaar voegen.
  3. Alleen de grote steden spitsen. (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Brussel, Antwerpen, etc) Maar de vraag is. Wat is een grote stad? Den Bosch is geen grote stad vind ik.
Dan zou ik alleen Amsterdam en Rotterdam grote steden noemen, dit zijn ook de enige steden met deelgemeenten. Echte grote steden zijn er natuurlijk niet in Nederland.
Het CBS hanteert overigens > 100.000 inwoners = grote stad (volgens mij)

82.73.138.95 12 nov 2007 19:31 (CET)

  1. Het laatste punt hou ik open voor suggesties.

Mystro82 18 mei 2006 13:58 (CEST)

  1. Mijn visie: In weze zou elke plaats een lemma moeten verdienen. Net zoals elke (voormalige) gemeente een eigen lemma verdient. Let op Ginneken en Bavel tegenover Ginneken en Bavel. Of Alphen-Chaam en Alphen (Noord-Brabant) en Chaam. Of Megen, Haren en Macharen met de artikelen Megen, Haren en Macharen.
  2. valt af, zie mijn betoog bij punt 1.
  3. Ik wil je er op wijzen, dat 's-Hertogenbosch bij de grootste 25 steden van Nederland hoort. Het heeft maar 130.000 inwoners.
Toshiba, aka Hsf-toshiba 18 mei 2006 14:09 (CEST)
  1. Ik ben het helemaal eens met je.
  2. Geldt voor mij ook. Valt voor mij ook af.
  3. Ik vind Den Bosch niet groot genoeg om die te splitsen. Dan zou je Tilburg en Eindhoven voor moeten laten gaan. Dan gaat bijna alle informatie naar Den Bosch stad en is er voor de pagina Den Bosch niets meer over. En hoe wil je het voor Groningen doen? Mystro82 18 mei 2006 14:15 (CEST)

Dat is mooi! Er zit weer beweging in deze oude kwestie. Zie bijvoorbeeld Overleg:Gemeente Utrecht en Overleg:Utrecht: ik ben al heel lang voor afsplitsing van gemeente-pagina's van pagina's over nederzettingen, maar dan wel voor alle gemeenten. Want inderdaad: waar trek je anders de grens? De gemeente-pagina is dan vooral voor bestuur en statistiek, de pagina over de plaats zelf kan dan alle andere informatie bevatten. Waarbij, bijvoorbeeld, Den Bosch over de stad moet gaan en Den Bosch (gemeente) over de gemeente (Groningen moet wel met een dp, vanwege de provincie). Het is een stokoud voorstel, maar misschien is de tijd er weer rijp voor. Fransvannes 18 mei 2006 14:24 (CEST)

Ik ben voor een splitsing voor alle gemeenten in Nederland en Vlaanderen. Als ik kijk naar Antwerpen en Utrecht, ziet dat er keurig uit! Een gemeente kan hele andere informatie hebben dan een plaats. Mystro82 18 mei 2006 14:28 (CEST)
Ben het roerend met Frans eens opsplitsen. Natuurlijk niet meteen alles proberen te doen maar als we iets tegenkomen doen! Wae®thtm©2006 | overleg 18 mei 2006 16:19 (CEST)
En ik ben het ook eens met Frans en Waerth. Er zijn een aantal mensen op Wiki die niet van vernieuwingen houden en alles proberen tegen te houden. Mystro82 18 mei 2006 16:24 (CEST)

Gekopieerd uit de Kroeg[bewerken]

Naar mijn mening zijn het meestal juist de grote steden die niet gesplitst hoeven te worden. Daar vallen namelijk stad en gemeente vrijwel samen. Als een gemeente naar een klein dorp is genoemd, zijn er daarentegen vaak meerdere plaatsen in de gemeente, en is dus splitsing op zijn plaats. - André Engels 18 mei 2006 14:22 (CEST)
Ja, maar als je kijkt naar 's-Hertogenbosch dan zie je dat daar een gedeelte gaat over de gemeente, maar ook over de stad. Het loopt in die zin een beetje door elkaar heen. Rosmalen, Engelen en Empel en Meerwijk zijn geannexeerde gemeenten door de gemeente 's-Hertogenbosch. In weze zou een opsplitsing wel gerechtvaardigd zijn. Zie ook de voorbeelden die ik aanhaalde. Maar..... dan zou dit voor alle gemeenten gelden die te maken hebben gehad met gemeentelijke herindelingen. Toshiba, aka Hsf-toshiba 18 mei 2006 14:25 (CEST)
Op hoeveel schaakborden tegelijk moet ik spelen? Ik heb zojuist mijn mening gegeven op Overleg:Groningen (gemeente) Fransvannes 18 mei 2006 14:26 (CEST)

Eens met André. Het splitsen van artikelen over gemeenten/plaatsen heeft geen zin, wanneer de hoofdplaats dezelfde naam heeft als de gemeente en meer dan de helft van het aantal inwoners heeft. Ik erger me dan ook verschrikkelijk aan Amsterdam en Rotterdam, die m.i. gewoon bij elkaar horen, maar nog meer aan Sneek - een kleine stad n.b., en overduidelijk de hoofdplaats van de gemeente. In een geval als Veere of Tholen is een onderscheid tussen gemeente en plaats wel gerechtvaardigd: deze gemeentes hebben beide veel meer plaatsen en in het geval van Veere zijn sommige plaatsen nog groter van omvang dan de hoofdplaats. Steinbach 18 mei 2006 14:28 (CEST)

Overleggen op Overleg:Groningen (gemeente). Mystro82 18 mei 2006 14:30 (CEST)

En weer verder[bewerken]

Ik heb Sneek eens bekeken: daar zijn stad en gemeente naar mijn smaak heel mooi gescheiden. Ik vond het alleen erg jammer dat Sneek een dp was. Maar ik zag op de overlegpagina dat dat al eerder was vastgesteld. Sneek zou over de stad moeten gaan. Fransvannes 18 mei 2006 14:41 (CEST)


Laten we deze discussie verder in de kroeg houden, en alles centraal te houden. Sorry voor ongemak. Toshiba, aka Hsf-toshiba 18 mei 2006 14:46 (CEST)

Gegevens CBS[bewerken]

In de statistieken van het CBS van 3 september 2008 staat dat de gemeente groningen een inwonersaantal telt van 182.484 inwoners. Deze wijzingen was aan de pagina toegevoegd en toch weer terug gedraaid. Wat klopt hier niet?

Dankje Noudux – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Noudux (overleg · bijdragen)

De gegevens zijn juist, dat werd ook opgemerkt in het bewerkingscommentaar van Hardscarf. Maar er is hier gekozen voor een sjabloon, waarmee automatisch de gegevens worden ververst voor alle gemeenten op basis van die van het CBS (overigens niet elke maand). Handmatige wijzigingen van inwonersaantallen zijn geweldig onderhoudsintensief. Alle artikelen over gemeenten moeten dan handmatig worden geactualiseerd. Nu actualiseer jij, maar wie garandeert dat dat wordt bijgehouden. Met behulp van dit sjabloon wordt, zoals gezegd, worden de gegevens regelmatig ververst, zodat alle artikelen over gemeenten, waar dit sjabloon gebruikt wordt, in één klap bijgewerkt zijn. Zou je overigens je bijdragen op overlegpagina's willen afsluiten met 4x een ~, dan is voor iedereen duidelijk, wie welke opmerking heeft geplaatst. Met vr. groet, Gouwenaar 2 nov 2008 17:23 (CET)
Je kan eventueel Michiel1972 (die de updates meestal doet) even vragen of hij de gegevens even wil bijwerken vanuit statline. --hardscarf 2 nov 2008 17:26 (CET)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Groningen (gemeente). Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 30 jul 2017 13:36 (CEST)