Overleg:Halloween

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Halloween in Pretparken[bewerken]

(gekopieerd van overleg gewenst)

Kan iemand met meer kennis van pretparken en Amerkiaanse tradities in de NL-samenleving eens naar deze edit kijken - het lijkt mij nogal ongenuanceerde reclame. - Pudding 4 sep 2006 13:46 (CEST)

Ik ben een aantal jaren geleden (± 2002) in de maand oktober naar Six Flags Holland geweest. Het park was versierd met her en der een doodskist, grafsteen en met spinnenwebben. Volgens mij was er verder niets bijzonders en was het op die dag in ieder geval niet heel druk. Verder begon volgens mij de winterstop van het park ruim voor Halloween (half oktober). Six Flags haalde volgens mij Halloween niet naar Nederland, maar ging (of gaat) alleen mee in een commercie trend. BlackNight 4 sep 2006 19:22 (CEST)

Kritiek op Halloween[bewerken]

Er staat:
Op Halloween is kritiek — zoals ook op Valentijn — omdat het ontdekt zou zijn door de commercie als een geschikte aanleiding om de consument tot wat ruimer vertier aan te zetten in de 'slappe' periode tussen zomervakantie en Sinterklaas. Dit laatste wordt alom bestreden.

Het laatste zinnetje, met name door gebruik van het woord "alom", doet het lijken alsof alle kritiek eigenlijk ongegrond is. Als dat zo is, waarom wordt het dan überhaupt door de commercie aangegrepen? Waar komt het dan vandaan? We doen hier toch ook nog niet aan Thanksgiving of Independence Day, of volgen die nog? BlackNight 31 okt 2006 20:46 (CET)

Nee maar Samhain komt oorspronkelijk uit deze streken en "hoort"dus hier thuis .. desnoods als halloween Het verhaal over geesten die bezit zouden nemen van de levenden is historisch niet correct.. de Kelten zetten voedsel en andere dingen buiten en vierden buiten feest op 31 oktober zodat hun dierbare overledenen nog een maal mee konden doen ..

Mislukte aardappeloogst[bewerken]

In de huidige tekst staat het volgende : "In Ierland was de aardappeloogst mislukt, de hongersnood decimeerde razendsnel de bevolking".

Dit is niet juist, die hongersnood maakte heel veel slachtoffers, echter niet zodanig dat je van decimeren kunt spreken.

Verwijderingsnominatie Afbeelding:Bonaire Holloween.jpg[bewerken]

Eén of meerdere afbeeldingen die gebruikt worden op deze pagina of overlegpagina, zijn genomineerd voor verwijdering. Het gaat om Afbeelding:Bonaire Holloween.jpg, zie Wikipedia:Te verwijderen afbeeldingen/Toegevoegd 20090901. --E85Bot 2 sep 2009 03:07 (CEST)

Halloween & Houdini[bewerken]

Ik heb laatst vernomen dat Halloween ook te maken heeft met de dood van Houdini op 31 oktober 1926. Zijn geest zou op die avond elk jaar rondspoken. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Pluim74 (overleg · bijdragen)

Je moet niet alles geloven. Kleuske 5 jan 2010 23:40 (CET)

Halloween in Nederland, België, Suriname en Bonaire[bewerken]

Het kopje is geëdit, maar nu klopt de zinsopbouw in combinatie met de informatie niet meer. 'Suriname' ofwel 'Duitsland' is toegevoegd, zodat nu in de volgende zin onduidelijk is in welk land de traditie vanuit de Verenigde Staten is overgewaaid (gezond verstand zegt Suriname, maar toch...). Overigens is ook de zin 'Vooral onder de jeugd is Halloween populair' onder dit kopje niet bijster informatief, daar het al in de inleiding wordt vermeld.

In Nederland en België wordt er steeds meer aandacht besteed aan het Halloweenfeest/Allerheiligenavond. Dit gebeurt meestal in de vorm van langs de deuren gaan en snoep ophalen en steeds meer door Halloween-feesten en het versieren van huizen.

Ik zie hier (in België) nooit verklede kinderen van deur tot deur gaan om te zingen en snoepgoed vragen op Halloween. Wordt dit misschien plaatselijk wel gedaan? In België gaat er véél meer aandacht naar Allerheiligen en Allerzielen. Renco (overleg) 31 okt 2012 11:44 (CET)

Passage: Halloween Controverses - Hoe een klein land groot kan zijn[bewerken]

In deze sectie wordt de relatie tussen Halloween en St. Maarten aangegeven. Met betrekking tot deze relatie, en haar oorsprong, wekt de tekst een suggestie die onjuist, en op zijn minst de positie van Nederland in dit alles schromelijk overdrijft. De tekst op dit ogenblik luidt:

Bovendien kent Nederland zijn eigen variant (van Halloween ed.), die bijna 2 weken later gevierd wordt: Sint-Maarten. In vele regio's in Nederland, Vlaanderen en zelfs Frankrijk bestaat deze traditie waar kinderen met lampionnen en met speciale Sint-Maartensliedjes de deuren langs gaan om snoep op te halen.

Deze passage suggereert dat Nederland hierin uniek zou zijn, en dat dit (van oorsprong) religieus gebruik/ feest zijn oorsprong in Nederland zou vinden. Dit wordt vooral duidelijk door de passage In vele regio's in Nederland, Vlaanderen en zelfs Frankrijk. De suggestie die hier door de schrijver gewekt wordt is op z'n minst schromelijk overdreven. St. Maarten is niet iets unieks dat zijn oorsprong in Nederland vindt, noch is het een Nederlands feest dat zelfs door anderen elders (Frankrijk) gevierd wordt. Zo is gemakkelijk vast te stellen dat St. Maarten zijn oorsprong in Frankrijk (zelfs Frankrijk!) vindt. Meer info daarover is gewoon hier op Wikipedia te vinden (zie hier en hier bijvoorbeeld). Deze pagina's geven dan ook meteen een mooi overzicht van de landen waar dit feest verder (zelfs daar!) gevierd wordt. Toch opmerkelijk dat deze van oorsprong Rooms Katholieke feestdag ook nog buiten Calvinistische Nederland wordt gevierd! Daarnaast lijkt het tevens verstandiger de basis voor de "feiten" in deze tekst op een wat bredere, internationale basis te baseren, want de pagina over St. Maarten in het Nederlands schijnt ook wat "Nederland gefocusseerd" te zijn. Misschien is het verstandiger, en niet in de laatste plaats meer kies, de toon van deze passage iets te temperen en in lijn te brengen met de feiten van de wereld buiten Nederland? Immers, de filosofie van Wikipedia is het delen van correcte, objectieve kennis, niet "image building". --SjefkevanPuffelen (overleg) 26 okt 2014 10:29 (CET)

Ik kan je hierin alleen maar gelijk geven. Richard 27 okt 2014 13:23 (CET)
Feitelijk kon het onder 'controverses' zelfs gewoon weg: Sint-Maarten wordt even eerder ook al genoemd. Richard 27 okt 2014 13:28 (CET)