Overleg:Kievit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In dit artikel wordt gesuggereerd dat het zoeken van kievitseieren verboden is. Toch zijn er ook dit jaar (niet alleen in Friesland) weer eerste kievitsei-'prijzen'. Weet iemand hoe het nu zit met de regelgeving omtrent deze traditie? Dit staat wellicht verouderd in het artikel.--Snafje 30 mrt 2006 13:12 (CEST)

Verspreiding en habitat[bewerken]

De formuliering *nog* niet bedreigd is alarmistisch. Alsof het onvermijdelijk is dat Kieviten een bedreigde soort worden. 82.74.193.75

  • Ja, inderdaad. Maar het gaat wel steeds slechter met hem, begrijp ik, dus zo heel erg vind ik die formulering persoonlijk niet. --ErikvanB (overleg) 21 aug 2012 02:47 (CEST)

Kievitseieren[bewerken]

Het hoofdstukje over het eten van kievitseieren gaat uitsluitend over het nabijsluipend verbod op het rapen van eieren (ik ben vóór dat verbod!), over de recente geschiedenis. Kievitseieren zijn al sinds lange tijd een delicatesse, toen niemand gedachten had over eventuele achteruitgang van de kievitstand. Ongetwijfeld bestaan er degelijke publicaties over. Die zouden als basis kunnen dienen voor de geschiedenis van het eten van deze eieren - volgens mij een bijzondere traditie. Je zou ook eens kunnen kijken naar buitenlandse wiki's, zoals de Duitse paragraaf over 'Kievit en de mens'. De Duitse traditie is verwant met die in Friesland. Ook het Engelse artikel is behartenswaardig, waar het boek Brideshead Revisited van Evelyn Waugh wordt aangehaald.

Om er nog een paar anecdotes tegenaan te gooien: op het paasdiner van de Commissaris van de Koningin van Groningen, Mr. C. Fock, werd de gasten steevast een schaal kievitseieren voorgezet (1962-1970). Deze eitjes, klein en halfdoorzichtig-blauwig, hebben (gepeld) een meer kogelachtige vorm dan kippeneieren, met een brede basis. Daar moest je zout opdoen, en dan een klap geven op de platte kant, waarna je ze in één keer in je mond moest gooien. Ook weet ik dat de rector magnificus van de Groningse universiteit in de jaren 70 elk voorjaar plechtig een boerenpet kreeg aangereikt door een van de uit Friesland afkomstige hoogleraren, met daarin het eerst gevonden legsel kievitseieren.

Een bron heb ik er niet bij, maar dit verhaal is bedoeld als aanmoediging om serieus in de literatuur te kijken naar dit oude gebruik: het bijzondere, plechtige en feestelijke van kievitseieren in de geschiedenis, het kievitsei als teken van de lente. Glatisant (overleg) 8 apr 2015 21:10 (CEST)

Het onderstaande (de bijdrage van Paul Brussel) is vergenomen van de overlegpagina van restaurant Saur (!) waar een discussie was losgebarsten over een menuutje uit 1942:

Kievitseieren (literatuur)[bewerken]

Een selectie, want er is meer over gepubliceerd, met name vanwege het door de Europese Commissie ingestelde verbod (begin jaren 2000) op het rapen van kievitseieren en de diverse jurisprudentie daarover.

  • Jan Kaay, Hoe zoeken we kievitseieren? Een korte beschrijving voor oud en jong over het vinden van bonte eieren. 's-Gravenhage [etc.], [1949].
  • T. Straatsma, Kie-oe-wiet. Op zoek naar kieviten en kievitseieren. Amsterdam, 1951.
  • Johan H. Dijkstra, Kievitseieren zoeken in perspectief. Monografie van een plattelandstraditie. [Z.p.], 2006.
  • Pieter Breuker, Kostelijke koopwaar. De handel in Friese kievitseieren (1850-1900). Leeuwarden, 2012.

Paul Brussel (overleg) 9 apr 2015 12:01 (CEST)

Ha, daar hebben we wat aan. Het boek van Dijkstra lijkt me het handigste om mee te beginnen. Glatisant (overleg) 9 apr 2015 12:52 (CEST)

Externe links aangepast[bewerken]

Hallo medebewerkers,

Ik heb zojuist 1 externe link(s) gewijzigd op Kievit. Neem even een moment om mijn bewerking te beoordelen. Als u nog vragen heeft of u de bot bepaalde links of pagina's wilt laten negeren, raadpleeg dan deze eenvoudige FaQ voor meer informatie. Ik heb de volgende wijzigingen aangebracht:

Zie de FAQ voor problemen met de bot of met het oplossen van URLs.

Groet.—InternetArchiveBot (Fouten melden) 29 sep 2017 03:45 (CEST)