Overleg:Philippa York

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Geslachtsverandering[bewerken]

Iemand had aan de paginba van Millar toegevoegd dat deze zich na zijn carriere heeft laten verbouwen en door het leven gaat als Roberta Millar. Dat is een gerucht dat al enkele jaren rondgaat (op usenet), maar door niemand bevestigd kan worden. Het gerucht is zo hardnekkig dat zelfs Mart Smeets dit beweert in zijn progamma's (ook weer zonder bron of bewijs aan te halen). Feit is dat Millar na zijn wielercarriere nog enige tijd Schots bondscoach is geweest (eind jaren negentig) en zich daarna teruggetrokken heeft en publiciteit mijdt. Is vaak wel een oorzaak voor het ontstaan van sterke verhalen. Zonder bewijs van de "ombouw" van Millar lijkt me echter wenselijk dit soort triviale informatie niet in een encyclopedie te zetten. Zie ook:

At present, Millar's whereabouts are unknown. Bilsland describes him as leading a reclusive lifestyle far from the world of cycling and admits he is not even sure what country he now lives in. In 2003, he was awarded with one of only 14 places on the Scottish Sports Hall of Fame but was nowhere to be seen at the awards ceremony.
http://www.bbc.co.uk/scotland/sportscotland/asportingnation/article/0038/page02.shtml

Robby 17 jul 2006 19:25 (CEST)

Op 6 juli 2007 heeft de Daily Mail een bericht geplaatst als zou Robert Millar zijn gelokaliseerd en als Philippa York door het leven gaan. De bij het artikel geplaatste foto als bewijs was erg vaag en de persone in kwestie wenste geen commentaar te geven. Het boek over Millar van Moore geeft ook geen uitsluitsel over dit "feit". Omdat het nu weer wel als feit in de kop van het lemma werd geplaatst heb ik het nu maar laten staan, maar dan wel onder Trivia geplaatst (met "bron"vermelding) - persoonlijk vind ik het geen encyclopedisch feit. Opmerkelijk is dat soort feitjes elke keer weer tussen de tekst gefrommeld werden terwijl de Engelse Wikipedia hier niet eens melding van maakt - die is kwalitatief toch stukken beter. Robby 10 jul 2007 22:04 (CEST)
Als je grondig zoekt op usenet merk je dat geruchten over Millar's geslachtsoperatie al circuleren sinds 1999, terwijl de man nota bene op de Commonwealth Games van 2001 of 2002 nog verscheen ... als man. Het artikel dat de Daily Mail plaatste op 6-7-2007 was ook binnen enkele dagen weer verdwenen van zijn website. Het lijkt er dus sterk op dat alle verhalen over Millar's gesclachtsverandering berusten op een hoax. Robby (overleg) 13 mei 2011 20:32 (CEST)
Kennelijk is alles inmiddels opgehelderd. Zie ook https://www.theguardian.com/sport/2017/jul/06/philippa-york-gender-transition-cyclist-robert-millar Alice2Alice (overleg) 2 okt 2017 15:32 (CEST)

gebruik hij/zij[bewerken]

Millar was bekend als wielrenner, het grootste gedeelte van het lemma gaat over zijn prestaties als wielrenner. het is dan ook bijzonder vreemd en storend om daar "zij" of "haar" te lezen. Er valt prima een scheiding te maken tussen het leven voor en na de transitie. Kijk naar het lemma Caitlyn Jenner en zie hoe het daar toegepast is. Ik heb daarom gemeend de correcties ook hier te mogen doorvoeren. Vr groet Saschaporsche (overleg) 23 okt 2017 14:54 (CEST)

Zie Wikipedia:De kroeg/Archief/20171016#Artikelen over transpersonen voor eerdere discussie. Ik ga de argumenten niet herhalen, maar wat mij betreft volgen we en:MOS:GENDERID. Woody|(?) 23 okt 2017 14:55 (CEST)
Je verwijst naar een kroeg discussie waarin ik geen consensus zie. Verder verwijs je naar en:MOS:GENDERID dat een richtlijn is op de engelstalige wikipedia en waarin ik ook zeer weinig aanwijzigingen lees hoe concreet om te gaan met datgene wat ik aankaart. Als je een richtlijn wenst zou je een voorstel kunnen doen en dat herstemming brengen.
Kun je aangeven wat er op tegen is om zijn prestaties als wielrenner weer te geven in de mannelijke vorm?
vr groet Saschaporsche (overleg) 23 okt 2017 15:05 (CEST)
Door de prestaties als wielrenner in de mannelijke vorm weer te geven doe je in feite alsof je twee verschillende personen beschrijft. De prestaties zijn echter gewoon die van York, ook al heette ze toen anders en ging ze in die tijd als man door het leven. Het gebruik van "zij" en "haar" is hier alleen "vreemd en storend" als je middenin het artikel begint met lezen, in de verwachting iets over een man te lezen. In de inleiding wordt immers glashelder beschreven dat zij een geslachtsverandering heeft ondergaan. Wij mogen van de lezer verwachten dat hij een artikel gewoon van boven naar beneden leest. Ik vind het juist storend als halverwege het artikel wordt overgeschakeld op een andere vorm (en helemaal als "hij" gebruikt wordt terwijl nét beschreven is dat iemand van geslacht veranderd is). Bij getrouwde vrouwen delen we het artikel ook niet op in een periode voor en een periode na het huwelijk. Waarom zou je dat in dit geval wel doen? In de aangehaalde richtlijn (zeggen dat die van geen waarde is omdat die op dit project niet geldt is een dooddoener) wordt precies beschreven wat je in een situatie als deze moet doen (daar is hij ook voor geschreven): ga uit van het zelf-concept van het beschreven onderwerp. Woody|(?) 23 okt 2017 15:54 (CEST)
Persoon heeft als man deelgenomen aan wielerwedstrijden voor mannen dus zoals het er nu staat lijkt me juist. Zij is als vrouw nimmer uitgekomen als wielrenner. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 23 okt 2017 15:59 (CEST)
Gebruik van hij/zij kan vermeden worden, bijvoorbeeld door vaker de achternaam te gebruiken. Ik denk dat in het hele artikel York gebruikt dient te worden als achternaam en enkel in de introductie van het artikel duidelijk gemaakt moet worden dat York geboren is als Millar en een geslachtsverandering heeft ondergaan. Dit is volgens mij ook in een notendop wat er bedoeld wordt in en:MOS:GENDERID. Alice2Alice (overleg) 24 okt 2017 11:04 (CEST)
MOS:GENDERID laat juist uitdrukkelijk in het midden welke naam gebruikt moet worden (The MoS does not specify when and how to present former names, or whether to use the former or present name first.). Woody|(?) 24 okt 2017 15:52 (CEST)
In dit geval door die andere achternaam niet echt handig want als Millar deed hij mee als wielrenner en staat in de uitslagenlijsten. Geen probleem maken als dat er niet is lijkt me hier relevant. Symbole-faune.png MoiraMoira overleg 24 okt 2017 11:19 (CEST)