Overleg:Schmallenbergvirus

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door JanB46 in het onderwerp Spelling

Verkeerde interwiki's[brontekst bewerken]

De interwiki's hier verwijzen naar het verwante Akabane-Virus, doordat de Duitse WP een redirect daarheen heeft. Een robot heeft daardoor de interwiki automatisch aangepast.Dit is feitelijk natuurlijk niet correct. Mogelijk moeten de interwiki's gecorrigeerd worden op het moment dat er meer WP's met een lemma over het Schmallenbergvirus komen. (Of halen we de interwiki's op dit moment gewoon voorlopig weg?) Erik Wannee (overleg) 20 dec 2011 08:15 (CET)Reageren

Weghalen is het beste. Heb ik gedaan. Groet, Lymantria overleg 20 dec 2011 09:03 (CET)Reageren

Spelling[brontekst bewerken]

Het schmallenbergvirus is met een kleine letter. Net als ebolavirus, nijlgans, galapagosschildpad, gabonadder etc. etc. – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Beben (overleg · bijdragen) 6 feb 2012 19:57‎ PS: Wil je voortaan alsjeblieft op overlegpagina's ondertekenen met vier tildes (~~~~)? Er wordt dan automatisch een link naar je gebruikerspagina geplaatst.

Zolang de Nederlandse overheid (zie: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dieren/schmallenbergvirus) het met een kapitaal spelt kan Wikipedia het beste volgen. --JanB (overleg) 6 feb 2012 20:45 (CET)Reageren
De Nederlandse Wikipedia stelt op http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Conventies het volgende:
"De woordenlijst in het Groene Boekje (woordenlijst.org) is de norm. Komt een woord niet in het Groene Boekje voor, maar wel in Van Dale (www.vandale.nl), dan volgen we de spelling hiervan. Zie ook Spellinggids en Transliteratiegids voor spelling van anderstalige namen."
Vraag is wel: heeft het Groene Boekje (editie 2005) iets zinnigs te zeggen over de spelling van ons woord in kwestie? Ja. Hoofdregel 16.A stelt:
"Een eigennaam krijgt een hoofdletter, een soortnaam schrijven we klein."
Dat is nog wat vaag. Bovendien bestaat het eerste deel van de naam van het virus uit een aardrijkskundige naam. En daarvan zegt regel 16.E:
"Een aardrijkskundige naam schrijven we met een hoofdletter."
Echter, regel16.H preciseert:
"Soms denken we bij de soortnaam van een zaak niet meer aan de plaats van herkomst, maar aan de kenmerken van de zaak. Dan vervalt de hoofdletter."
Als voorbeeld wordt onder meer 'nijlkrokodil' genoemd. Het kan verleidelijk zijn om te denken dat misschien voor virussen een uitzondering geldt of mag gelden. Het Groene boekje is evenwel onverbiddelijk. In de Woordenlijst staan bijvoorbeeld 'ebolavirus' en 'marburgvirus' opgenomen. Het ebolavirus is voor het eerst gevonden in de buurt van de Congolese rivier de Ebola, het marburgvirus is voor het eerst ontdekt in de Duitse stad Marburg. Het is dus niet te verdedigen om het schmallenbergvirus, voor het eerst aangetroffen in het Duitse stadje Schmallenberg, met een hoofdletter te schrijven.
Terecht voert Wikipedia op http://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Conventies de Rijksoverheid niet op als spellingautoriteit, want op overheidswebsites wordt qua spelling meer dan eens maar wat aangeklooid. In plaats van de spelling op http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/dieren/schmallenbergvirus) als leidraad te nemen, zou het zinvoller zijn de opsteller van de tekst op die pagina te wijzen op de correcte schrijfwijze. --Beben (overleg) 13 feb 2012 00:00 (CET)Reageren
Een kleine s lijkt me hier juist. Geldt ook voor veel dierennamen. --ErikvanB (overleg) 13 feb 2012 00:09 (CET)Reageren
Goed, ik ben al overtuigd. Op de overheid kun je anno 2012 niet meer blindvaren. --JanB (overleg) 13 feb 2012 00:23 (CET)Reageren

Duitse Wiki[brontekst bewerken]

Opmerkelijk dat er op de Duitse Wikipedia nog steeds geen lemma over dit virus is. Terwijl het virus daar is ontdekt en het meeste voorkomt. Als je gaat naar de:Schmallenberg-Virus dan kom je via een redirect terecht op het verwante Akabanevirus.
Kennelijk zitten ze daar nog in de ontkenningsfase ...
Erik Wannee (overleg) 6 feb 2012 21:24 (CET)Reageren