Overleg:Woestijn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Kamelen[bewerken]

Kamelen komen niet voor in de sahara.... 62.163.140.64, 7 jan 2006 15:26 Ondertekening toegevoegd door Ninane (overleg) 21 jun 2006 12:52 (CEST)

dat doen ze wel!!! 212.142.8.23, 21 jun 2006 12:23 Ondertekening toegevoegd door Ninane (overleg) 21 jun 2006 12:52 (CEST)

Water oppompen[bewerken]

Vraag voor het leven in de woestijn: Kan er met wind- en zonne-energie water opgepompt worden? – De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Bart veurink (overleg · bijdragen)

Er zijn woestijnen waar ondergronds water beschikbaar is. Het oppompen ervan roept een aantal vragen op: is het "rendabel", is het "verstandig" en is het "duurzaam"? Rendabel is in principe een kwestie van kosten/batenanalyse: wat kost het om het naar boven te halen en wat levert het op? Door veranderende omstandigheden kan het antwoord op deze vragen in de loop van de tijd veranderen.
Met verstandig bedoel ik: ligt dat water er alleen maar te liggen, of zijn het ondergrondse rivieren? In het laatste geval zorgt het oppompen van het water dat er stroomafwaarts minder water beschikbaar is. Dat stroomafwaarts kán een oase zijn (die daardoor uit zou kunnen drogen), maar in principe ook een locatie helemaal buiten de woestijn - en ook daar zal een verminderde wateraanvoer gevolgen hebben. Ligt het water alleen maar te liggen, oftewel: heb je het over een ondergronds meer, dan heeft het oppompen van het water ook gevolgen. In Groningen wordt nu ongeveer vijftig jaar gas uit de grond gepompt, en het aantal aardbevingen neemt toe. Vloeistoffen zijn, in tegenstelling tot gas, niet comprimeerbaar. Gevolg is dat als er een vloeistof onder de ondergrond vandaag gepompt wordt, de kans op verzakkingen en/of bevingen waarschijnlijk nog wat groter is.
Ook bij de duurzaamheid heb ik zo mijn twijfels: een (het) kenmerk van een woestijn is het gebrek aan neerslag. Voor elke kubieke meter water die je omhoogpompt, duurt het letterlijk jaren voor die weer aangevuld is (zeker bij ondergrondse meren, bij ondergrondse rivieren zou er aanvoer van buiten de woestijn kunnen zijn). Dat zijn mijn gedachten hierover - anderen zullen hier waarschijnlijk ook hun gedachten over hebben en het is wellicht een kwestie van tijd voor het oppompen van water gebeurt. Schaliegas was vroeger niet rendabel, maar nu dat niet langer het geval is wordt het toch gewonnen - ongeacht de bezwaren die aan het winnen ervan kleven. Richard 26 mrt 2014 20:27 (CET)