Overleg categorie:Luchtvaart in Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Categorie Openbaar vervoer[bron bewerken]

Zie [1]. Ik weet niet hoe je de KLM wil noemen, maar de luchtvaart is een vorm van openbaar vervoer. Immers, iederen kan een ticket kopen en in een vliegtuig gaan stappen. Iedereen kan een bedrijf op gaan richten, om een pakketje te laten vervoeren. Allemaal vormen van openbaar vervoer. Echter, je hebt ook militaire luchtvaart. Dit is wellicht een vorm van besloten vervoer. Maar dan nog, als het niet zonder meer openbaar vervoer is, dan is het wel openbaar vervoer, maar ook iets anders. Dan moet je natuurlijk niet het openbaar vervoer verwijderen, maar dan moet je ook het andere toevoegen. Halandinh (overleg) 10 jun 2011 15:47 (CEST)

Dan zou ik graag een sluitende definitie zien van 'openbaar vervoer' die de luchtvaart omvat, en een bron die dat bevestigt. De categorie 'vervoer' omvat in ieder geval bijna alle civiele luchtvaartactiviteiten, waar 'openbaar vervoer' hooguit een deel daarvan omvat. Aangezien er geen categorie 'niet-openbaar vervoer' is, lijkt me de enige oplossing om de categorie vervoer te laten staan. Dat iedereen een ticket kan kopen en in kan stappen, is niet wat 'openbaar vervoer' definieert, tenzij je daaronder ook cruisetochten wilt verstaan, en het treintje in de Efteling. Paul B (overleg) 10 jun 2011 15:52 (CEST)
Een cruisetocht is idd een vorm van openbaar vervoer. Een tocht over een museumlijn ook. Zie ook de definitie van openbaar vervoer : Openbaar vervoer is personenvervoer dat openbaar toegankelijk is, dat wil zeggen dat iedereen die dat wil van de vervoerdienst gebruik kan maken. Nu kun je je afvragen, of vervoer door de lucht daar ook bij hoort. Mijns inziens wel. Wij komen er samen niet uit, dus laat ik het na deze bijdrage over aan de collegae. Halandinh (overleg) 10 jun 2011 15:57 (CEST)
Dan lijkt inderdaad het dat we uitgepraat zijn. Cruisetochten onder openbaar vervoer scharen vereist een behoorlijk verwrongen definitie van 'openbaar vervoer' die me in het geheel niet gebruikelijk lijkt. Kennelijk is de definitie die we op Wikipedia geven, te ruim. Paul B (overleg) 10 jun 2011 16:15 (CEST)

Als "iedereen kan een ticket kopen en instappen" het criterium is, dan is wie bij Virgin Galactic een kaartje voor de SpaceShipTwo aanschaft en zich vervolgens laat lanceren dus een deelnemer aan het openbaar vervoer. Hetzelfde geldt voor ruimtetoeristen. De definitie van openbaar vervoer wordt dan naar mijn smaak wel heel erg opgerekt. Wutsje 10 jun 2011 18:43 (CEST)

Een lijnvliegtuig is mijns inziens gewoon een bus in de lucht, en valt dus zeker onder openbaar vervoer. Magalhães (overleg) 11 jun 2011 13:26 (CEST)

Een groot stuk van de luchtvaart kan je onder openbaar vervoer rekenen, zeker lijnvluchten. Maar luchtvaart in het algemeen is dat zeker niet. Naast een aantal luchthavens met lijnvluchten zijn de meeste vliegveldjes in de lage landen bv. kleine vliegvelden voor sportvliegtuigen en zakenvluchten of militaire luchtvaart. Noch vliegclubs, noch privéjets, noch sportvliegtuigen en de terreinen die ervoor gebruikt worden, noch ballonvluchten, noch militaire vluchten, noch politie- en ziekenhuishelikopters, noch luchtverkeersleidingen, noch luchtvaartindustrie en -fabrikanten, noch goederenvervoer vallen onder "openbaar" vervoer. Dus luchtvaart onder "openbaar vervoer" categoriseren: Neen. --LimoWreck (overleg) 11 jun 2011 14:53 (CEST)

Om het even over deze NL categorie te hebben. Daaronder vind ik Vliegveld Salland, Vliegveld Terlet, TrafficPort Venlo, : sport- en zweefvliegtuigen: dat is evenveel openbaar vervoer als jullie Circuit van Zandvoort openbaar vervoer op de weg is, Vliegbasis De Peel, Vliegbasis Soesterberg, etc... militair. KLM Cargo openbaar vervoer? Als je PostNL ook openbaar vervoer vindt tenminste?--LimoWreck (overleg) 11 jun 2011 15:01 (CEST)

Wet personenvervoer 2000[bron bewerken]

Volgens artikel 1 lid h van de Wet personenvervoer 2000 wordt openbaar vervoer gedefinieerd als "voor een ieder openstaand personenvervoer volgens een dienstregeling met een auto, bus, trein, metro, tram of een via een geleidesysteem voortbewogen voertuig". Daar valt een lijndienst met een vliegtuig dus niet onder. Wellicht is in het kader van deze discussie ook deze uitgave van het Kennisplatform Verkeer en Vervoer nuttig. Vriendelijke groet, Vinvlugt (overleg) 11 jun 2011 19:49 (CEST)

We schieten al op, maar dan moeten we eigenlijk ook de hele luchtvaartboom controleren. Halandinh (overleg) 12 jun 2011 10:44 (CEST)
@Vinvlugt: wat een neerlandocentrisme toch weeral, jullie zullen het toch nooit leren. Je bedoelt dus de Nederlandse Wet personenvervoer. Prima.
@Halandinh: ik denk dat dat niet nodig zal zijn, voor zover ik weet is nagenoeg geen enkele luchtvaartcategorie onder openbaar vervoer gecategoriseerd. Groet, Gertjan R 12 jun 2011 14:22 (CEST)
Beste Gertjan R., ik ga er maar vanuit dat je opmerking aan mijn adres niet helemaal serieus is.
@Halandinh; mag ik uit jouw opmerking afleiden dat "we" eruit zijn? Groeten, Vinvlugt (overleg) 12 jun 2011 14:54 (CEST)
Tuurlijk was die serieus, voor de meeste van de zeven miljard bewoners van deze wereld is de wet over personenvoer namelijk niet de Nederlandse, of ik moet het belang van Nederland zwaar onderschatten. Maar ik zou het liever bij een kritische opmerking houden en geen discussie beginnen over deze kanttekening. Dus: ja, Vinvlugt, ik denk wel dat we eruit zijn, luchtvaart is geen openbaar vervoer en voor zover ik weet hebben we het ook nooit algemeen als dusdanig gecategoriseerd. Al wacht ook ik natuurlijk nog rustig het antwoord van Halandinh zelf af. Groet, Gertjan R 12 jun 2011 15:16 (CEST)
Beste Gertjan R., ik snap wel wat je bedoelt hoor, maar een opmerking als "wat een neerlandocentrisme toch weeral, jullie zullen het toch nooit leren", als ik gewoon mijn best heb gedaan om met een objectieve definitie te komen, die schoot bij mij even in het verkeerde keelgat. Hoe had ik mijn gegoogelde resultaten dan moeten presenteren om niet "weer zo'n stomme Hollander" te horen te krijgen van jou? Ik heb namelijk net even op Belgische sites gezocht, maar daar kom ik erg weinig tegen, of had ik alleen internationale literatuur aan mogen dragen? En had je een Belgische reactie ook zo afgekraakt? Enigszins verbaasde groet, Vinvlugt (overleg) 12 jun 2011 15:40 (CEST)
Hoe je het naar mijn mening iets beter had kunnen uitdrukken zei ik hierboven al: je had gewoon het adjectief Nederlandse kunnen toevoegen. Ik heb me misschien onnodig fel uitgedrukt, dat wil ik erkennen. Het valt dan ook niet altijd mee hier op Wikipedia, dit weekend val ik van de ene teleurstelling in de andere m.b.t. wat ik hier allemaal te lezen krijg. En zeker bij wie sowieso al tot de licht ontvlambaren kan gerekend worden kan dat al eens tot iets fellere bewoordingen leiden. Maar we hopen op beterschap! Vriendelijke groet, Gertjan R 12 jun 2011 15:55 (CEST)
Beste Gertjan R., wat een ruimhartig excuus, dank daarvoor! Wat mij betreft laten we het hierbij, en hopen we inderdaad op beterschap. Vriendelijke groet, Vinvlugt (overleg) 13 jun 2011 14:56 (CEST)