Overleg gebruiker:81.68.129.32

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 9 jaar geleden door PPP in het onderwerp Lijnkleuren
Hallo, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.157.755 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Je bijdragen worden nu geregistreerd onder je IP adres. Aanmelden biedt veel voordelen. Na vier dagen krijg je ook de mogelijkheid om semi-beveiligde pagina's te bewerken en verdwijnt de verplichting om een bewerking eerst te controleren.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Lijnkleuren[brontekst bewerken]

Ik zag dat je mijn wijziging in het artikel Openbaar vervoer in Katwijk ongedaan gemaakt had. Ik heb wel degelijk een aantal bezwaren:

Er wordt schijnbaar vanuit gegaan dat dit officiële lijnkleuren zijn. Dit is niet het geval. Deze lijnkleuren zijn afkomstig van de lijnennetkaart en zijn verder niet zichtbaar op de website van de vervoerder, in het busboekje, halteborden of op de voertuigen. Ze worden alleen gebruikt om de lijnennetkaart vorm te geven en om zo de lijnen makkelijk op de kaart te kunnen herkennen / onderscheiden. Dit is willekeurig gekozen en kan bij wijze van spreken jaarlijks worden aangepast. Connexxion gebruikte destijds hele andere kleuren dan Arriva nu gebruikt. Bij bijvoorbeeld de stadslijnen in Utrecht en Groningen is dat anders, omdat de lijnkleuren door de opdrachtgever zijn vastgesteld en ook op de voertuigen, op de website en de halteborden (zie hier haltebord Utrecht: [1]) zijn te zien.

Daarnaast lijkt het mij bezwaarlijk dat de cijfers ook een kleur hebben en hierdoor het verschil tussen een bestaande (blauwe) en niet bestaande (rode) link niet meer zichtbaar is.

Verder wijken de gekleurde kopjes in de tabellen af van de standaard (Help:Gebruik_van_tabellen#Standaard opmaakprofielen). Wat is daar de toegevoegde waarde van, behalve dan het 'opleuken' van de pagina? Airflow (overleg) 7 nov 2014 20:18 (CET)Reageren

Ik merk dat ik vergeten was in te loggen toen ik je bewerking ongedaan maakte. De lijnkleuren worden in de praktijk inderdaad niet gebruikt, maar het feit dat Arriva ze op de lijnennetkaart weergeeft maakt het wel min of meer officiële lijnkleuren. Arriva heeft ze sinds de invoering van de lijnen ook niet veranderd. Het kwam op mij ook vooral over als een actie van 'weghalen om het weghalen'. Je argument dat niet meer duidelijk is of een link 'rood' of 'blauw' is, is begrijpelijk, alleen kun je dan net zo goed (of zelfs beter) gewoon de links weghalen, aangezien de verschillende buslijnen waarschijnlijk geen eigen artikel gaan krijgen (het artikel 'Openbaar vervoer in Katwijk' was nu juist gecreëerd om te voorkomen dat alle buslijnen een eigen artikel zullen/moeten krijgen). Ik vind de lijnkleuren, gebruikt of niet en zelfs officiëel of niet, de tabel ook overzichtelijker maken en prettiger om te lezen. Je vergelijking met de lijnkleuren in Utrecht gaat overigens niet op; de kleuren gebruikt op de voor-, zij- en achterkant van de bus zijn geen lijnkleuren maar bestemmingskleuren, en meerdere lijnen in dezelfde richting hebben daar dezelfde kleur en dezelfde lijn die bij het eindpunt omkeert krijgt een andere kleur (zie U-OV). Voor wat betreft de kopjes moet je bij Richardkiwi zijn, denk ik, die het artikel gestart is en derhalve ook (uit willekeur?) de kleuren van de kopjes heeft gekozen. Waarschijnlijk wist hij (net als ik overigens) niet dat daar standaarden voor zijn.
Overigens, even over de foto die je eveneens verwijderd hebt, die is niet 'geshopt'. Het was een dag in 2007 (pin me even niet vast op de precieze datum) dat alle Connexxion-bussen in Zuid-Holland met verkeerde lijnnummers rondreden en alle bussen gingen naar Nieuwland (dat heeft zelfs nog een paar dagen geduurt, alleen het lijnnummerprobleem was binnen een dag opgelost), alleen de plaats was anders. Dus lijn 41 (een dag lang dus lijn 4) reed die dag van Katwijk Nieuwland naar Leiderdorp Nieuwland, als we de digitale bestemmingsaanwijzer mochten geloven. Ik heb 'm niet meer teruggeplaatst omdat ik destijds de foto in het artikel had gelinkt vanwege de discussie dat Arriva constant verkeerde lijnnummers en bestemmingen aangaf, maar dat speelt nu allang niet meer. PPP (overleg) 8 nov 2014 14:37 (CET)Reageren