Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:BMW-Pieter

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 10 jaar geleden door Wikiklaas in het onderwerp Auteursrecht
Hallo BMW-Pieter, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.160.800 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Kleuske (overleg) 26 sep 2013 22:25 (CEST)Reageren

Auteursrecht[brontekst bewerken]

Vandaag voegde je veel tekst toe aan het artikel Martinus (molen). In feite verving je het hele artikel door een andere tekst. De tekst die jij plaatste, was echter rechtstreeks afkomstig van deze website. Op een andere pagina van dezelfde site is echter het volgende te lezen:

Vereniging De Hollandsche Molen, respectievelijk de rechthebbende, behoudt alle rechten (waaronder auteursrechten, merkrechten en octrooien) met betrekking tot de website en hierop gepresenteerde content (waaronder teksten, grafisch materiaal en logo's). Het is niet toegestaan om de inhoud van de website, zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van Vereniging De Hollandsche Molen, over te nemen, te vermenigvuldigen of op welke wijze dan ook te distribueren of openbaar te maken, behalve voor het downloaden en printen van de geboden informatie voor eigen persoonlijk gebruik.

Een tekst die op Wikipedia wordt geplaatst is volgens de Wikipedia-licentie vrij te gebruiken. Dat is dus in strijd met de beperkingen die door de door jou gebruikte website worden genoemd. Daarmee pleeg je een schending van het auteursrecht. Op Wikipedia is dat absoluut niet toegestaan. Op Wikipedia mogen uitsluitend teksten van elders worden overgenomen als de rechten expliciet zijn vrijgegeven, en anders niet. Ook bij een vrijgegeven tekst ben je verplicht de bron waar je de tekst vandaan hebt, te melden. Ik heb je bewerkingen dus in z'n geheel ongedaan gemaakt en verwijderd. Je had dit kunnen en moeten weten omdat het onder het bewerkingsscherm staat aangegeven. Bij het opslaan verklaar je je akkoord met de voorwaarden, en dat kan alleen als je ze gelezen hebt. Dit is een ernstige overtreding. Je krijgt bij dezen één waarschuwing. De eerstvolgende overtreding betekent dat je bewerkingsrechten zullen worden afgenomen.

Nog een tip. Lees de handleiding, waarnaar hierboven diverse links staan, grondig door voordat je verdergaat met bewerken. Je kunt uitleg vinden over de voorwaarden, de regels waaraan de inhoud en de opmaak moeten voldoen, en je vindt er een snelcursus die je verder op gang helpt. De tekst die je vandaag verving, voldeed wél aan de regels. Zo begon die met een herhaling van de titel van het artikel, om vervolgens te definiëren wat dat was. Leer jezelf om op die manier te werken. Kijk het desnoods af bij artikelen die gaan over vergelijkbare onderwerpen als waarover je schrijft. Bij een molen is dat niet moeilijk want daarover hebben we veel, en ook lange, artikelen.  Wikiklaas  overleg  27 sep 2013 00:56 (CEST)Reageren

Hallo Wikilaas:
De tekst die ik geplaatst heb is door de molenaars die voor ons op de Martinus molen draaiden geschreven en hebben de tekst aan ons overgedragen. Zij hebben deze tekst aangeleverd aan de Hollandse molen. Ook staat dezelfde tekst in onze eigen folder van de molen. Dat de Hollandse molen later een claim op de tekst legt vind ik uiterst storend. Het auteursrecht van deze tekst berust dus op ons als huidige molenaar van de Martinus molen. Wij vonden het artikel op jullie site erg summier en hebben het daarom aangepast met onze eigen tekst. Dat is ook de reden dat ik een aantal foto's geplaatst heb.
Groeten,
BMW-Pieter
Ik merk al dat je niet iemand bent die graag leest. Op mijn OP staat dat je hier mag antwoorden als het overleg hier begon. Hierboven legde ik uit dat een tekst alleen overgenomen mag worden als die expliciet is vrijgegeven onder een vrije licentie. Dat is die tekst van jou niet.
Als je de tekst in het artikel wilt aanpassen, dan mag dat. Laat dan echter wel de inleiding staan en begin daaronder een stuk onder de kop "geschiedenis", want daarover ging de toevoeging die je vandaag deed. Maar alles wel in je eigen woorden, niks van elders kopiëren, en feiten met bronnen ondersteunen want ik geloof je niet op de kleur van je ogen. Overigens wordt het sterk afgeraden om te schrijven over een onderwerp waarbij men sterk persoonlijk of beroepsmatig betrokken is (bijvoorbeeld schrijven over de eigen familie of schrijven over een bedrijf, stichting of vereniging waarvoor men werkt of waarvan men lid is). Ook dat staat in de handleiding die je dus nog niet gelezen hebt.  Wikiklaas  overleg  27 sep 2013 01:35 (CEST)Reageren