Overleg gebruiker:De Registrator

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hallo De Registrator, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van het Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.028.937 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Signature button.pngDeze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Veel succes! Happytravels (overleg) 15 dec 2015 07:37 (CET)

Edit-a-thon[brontekst bewerken]

Welkom bij de edit-a-thon in het Stadsarchief Rotterdam!

De projectpagina staat op Wikipedia:GLAM/Stadsarchief Rotterdam/Edit-a-thon 14 december 2015 en de introductie op Wikipedia:GLAM/Stadsarchief Rotterdam/Edit-a-thon 14 december 2015/intro. Succes! Romaine (overleg) 14 dec 2015 13:10 (CET)

(Het) Beggelder[brontekst bewerken]

Dag Registrator. Leuk om te zien dat je een artikel hebt aangemaakt over het Beggelder, een plek die ik goed ken. In de beschrijving van de voormalige buurtschap herken ik veel. Wel heb ik een opmerking bij het wijzigen van de oorspronkelijke titel door er "Het" voor te zetten. Je noemt daarbij de Topografische Dienst (kaart 1:50.000, 2002). Die bron heb ik niet. Wel heb ik thuis van diezelfde dienst een atlas uit 2007 (uitgegeven door de ANWB), waarin "Beggelder" vermeld staat, en ook in alle andere kaarten die ik tot nu toe heb gezien, komt het lidwoord niet voor. Kijk bijvoorbeeld maar eens op Topotijdreis. Het "Aardrijkskundig woordenboek der geheele aarde" (Ch. H. van Aken, 1926) heeft het ook over "Beggelder". Dit is ook een interessante; zouden ze met het deel 'Dorp-' nou verwijzen naar het dorp Dinxperlo? Ik vermoed het wel. In dit doopboek kom je ook nog de variant "Op 't Beggelder" tegen (weliswaar naast bijvoorbeeld "de Heurne", zonder hoofdletter, en andere niet (meer) gangbare plaatsaanduidingen). En zo zijn er vast nog veel meer bronnen. De vraag is dan op welke je je het best kunt baseren. Apdency (overleg) 13 feb 2016 11:16 (CET)

Op de huidige kaart staat de "wijk" als Beggelder, maar in de Grote Atlas van Nederland (1930-1950) staat Het Beggelder. Ik ben geen autochtoon en onthoud mij van een mening. Japiot (overleg) 13 feb 2016 11:56 (CET)
OK, wat je wilt. :) Ook via Google ("buurtschap Beggelder" versus "buurtschap Het Beggelder") en Delpher vind je vooral veel bronnen zonder het lidwoord. Apdency (overleg) 13 feb 2016 12:14 (CET)

Beste Apdency en Japiot, Wel of geen "Het" is inderdaad een lastige. In 1909 gaf de Topografische Dienst in de Grote Historische Atlas Gelderland 1:25.000 "Beggelder" weer. In 1981/1987 "Het Beggelder" in de Grote Provincie Atlas 1:25.000. En ik ben zelf geboren "op 't Beggelder": zo zeg ik het zelf. Het Bestemmingsplan kern Dinxperlo 2012 heeft over het "bestemmingsplan ’t Beggelder 1988", en verderop over "bestemmingsplan “Het Beggelder, herziening 2007”", dus de toenmalige gemeente Dinperlo noemt het anders dan de huidige gemeente Aalten. Al met al moeilijk kiezen dus, maar ik neig naar "Het Beggelder", omdat het zo door de laatste bevoegde instantie zo genoemd is. Maar misschien moeten nog even verder graven.

@Apdency Het "Dorp" in bovenstaande moet inderdaad gewoon Dinxperlo zijn, gezien het "De Heurne-Süderwick". De Registrator (overleg) 13 feb 2016 14:19 (CET)

OK, we zijn het er zo te zien in ieder geval over eens dat de diverse schrijfwijzen (ik reken de apostrof-variant " 't Beggelder " daar nu ook maar onder als serieuze derde kandidaat) in zowel oude als nieuwere bronnen voorkomen. Ik denk dat het dan het beste is om te proberen vast te stellen wat in die totale geschiedenis de vaakst gebruikte aanduiding is, het liefst in zo officieel mogelijke bronnen (dat zijn er in dit geval meerdere uiteraard). Het principe "de huidige bevoegde instantie heeft het voor het zeggen" kán daarin de doorslag geven. In dit verband vraag ik me wel af waar je uit afleidt dat de gemeente Aalten een andere aanduiding geeft dan de gemeente D'plo. De gemeente Aalten was tot nu toe toch nog niet genoemd? Zoeken op hun website geeft ook niets zinnigs te zien ('bedoelde u: begeleider?'). Apdency (overleg) 13 feb 2016 17:15 (CET)

Wat betreft de gemeente Aalten: de herziening 2007 van het bestemmingsplan Het Beggelder is van na de samenvoeging van Dinxperlo en Aalten, terwijl het bestemmingsplan 't Beggelder uit 1988 nog in de gemeente Dinxperlo was. Ze worden beide genoemd in Bestemmingsplan kern Dinxperlo 2012

Is "'t Beggelder" te beschouwen als de Nedersaksische variant van "Het Beggelder"? Daar lijkt het in elk geval op. De Registrator (overleg) 15 feb 2016 20:56 (CET)

Dat laatste zou goed kunnen. En ik heb inmiddels het bestemmingsplan gezien. Ik zou eerlijk gezegd geen schrijfwijze kunnen aanduiden als de énige juiste. Dan laten we het maar zo. Prima artikel verder. Apdency (overleg) 16 feb 2016 18:57 (CET)

Dan zou het lemma ook zo kunnen beginnen, analoog aan bijvoorbeeld Doetinchem:

Het Beggelder (Nedersaksisch: 't Beggelder), soms ook geschreven als Beggelder ...

Dan zijn de verschillende schrijfwijzen in elk geval benoemd.

De Registrator (overleg) 16 feb 2016 20:14 (CET)

Ja, dat is sowieso wel gebruikelijk bij geografische artikelen. Ik zal er iets leuks van maken. Apdency (overleg) 16 feb 2016 20:37 (CET)