Overleg gebruiker:JanA59

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 3 jaar geleden door Velocitas in het onderwerp Antwoord op je mail
Hallo JanA59, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.158.084 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Dierenambulance[brontekst bewerken]

Zie ook:

Beste JanA59, hierbij even het volgende:

U hebt pas geleden aan het artikel Dierenambulance een tekst toegevoegd die geheel of gedeeltelijk bleek te zijn overgenomen uit http://www.nkd.nu/. Letterlijk overnemen van teksten uit een ander medium is echter alleen toegestaan met schriftelijke toestemming van de auteur of de rechthebbende van de originele tekst. Bij het letterlijk overnemen van teksten loopt u namelijk een groot risico auteursrechten te schenden. Dit schenden van auteursrechten kan Wikipedia in juridische problemen brengen. Ook teksten in een andere taal letterlijk vertalen naar het Nederlands valt hieronder. Zie ook Wikipedia:auteursrechten.

Uw bijdrage aan dit artikel is om deze reden weer verwijderd. Als u de betreffende informatie alsnog wil toevoegen, herschrijf het dan in eigen woorden. Indien u zelf de auteur of rechthebbende bent van de originele tekst en u wilt deze tekst vrijgeven voor gebruik op Wikipedia, dan kan dat door de "copyright disclaimer" onderaan uw eigen webpagina aan te vullen met de tekst "teksten beschikbaar onder CC-BY-SA/GFDL". Een andere optie is een e-mail te sturen vanaf een adres dat duidelijk verbonden is met de website of organisatie waar de originele tekst vandaan komt naar OTRS, via het mailadres permissions-nl-at-wikimedia.org. Gebruikt u hiervoor bij voorkeur onze standaardtekst voor vrijgaven: meer informatie hierover vindt u op deze helppagina. Vermeld in de mail duidelijk om welk artikel en welke bron het gaat.

Herschrijven van de tekst geniet echter de voorkeur daar teksten uit andere bronnen meestal niet voor een encyclopedie bedoeld zijn en dus niet de juiste opzet hebben. Teksten op Wikipedia horen altijd neutraal geschreven te zijn. Reclame-uitingen, recensies of teksten die één bepaalde mening vertolken zijn per definitie ongeschikt voor Wikipedia. Zo'n tekst kan dus alsnog ongeschikt zijn en verwijderd worden, ook na vrijgave via bovengenoemde procedure. Een nieuw geschreven tekst voor Wikipedia past daarnaast bijna altijd beter qua stijl en opbouw dan vrijgegeven teksten.

Als u nog vragen heeft, kunt u die altijd stellen.

Met vriendelijke groet,

Velocitas(↑) 19 jul 2020 16:31 (CEST)Reageren

Wat betreft de inhoudelijke kant van de tekst: die was wervend en daarom niet neutraal van toon. Dat is wel een vereiste voor een beschrijving van een onderwerp in een encyclopedie. Zie ook waar Wikipedia niet voor bedoeld is. Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 19 jul 2020 16:31 (CEST)Reageren

Antwoord op je mail[brontekst bewerken]

Beste Jan, regulier overleg over de inhoud van artikelen wordt via overlegpagina's gevoerd. Dit in verband met de nodige transparantie naar andere gebruikers. Oud overleg moet zijn terug te lezen voor gebruikers die later over de inhoud van een bepaald artikel willen overleggen. Daarom zal ik je mail via deze weg beantwoorden.
Je bewerking valt onder de noemer reclame omdat het geen neutrale, verifieerbare toevoeging was. Zo stonden er uitroeptekens in je tekst die alleen maar het resultaat kunnen zijn van enthousiasme. Bovendien verwijs je naar een andere website ("Informatie op www.nkd.nu"), terwijl juist de encyclopedie informatie moet verschaffen. Zie ook dit kopje over waarom het niet handig is om te schrijven over onderwerpen waar je zelf nauw bij betrokken bent.
Verder is het nogal willekeurig om plots een heel verhaal af te steken over DierenLot. Het ligt eerder voor de hand om de Dierenbescherming te noemen, omdat zij een zelfstandig lemma heeft op Wikipedia. Met andere woorden: de Dierenbescherming is in een eerder stadium relevant bevonden voor de encyclopedie, omdat er kennelijk in onafhankelijke, gezaghebbende bronnen diepgaand over deze stichting is geschreven. Misschien geldt dat voor DierenLot ook wel, maar dat is zo niet te beoordelen.
Dan nog de verifieerbaarheid van je bijdragen. Je voegt onder andere toe: "DierenLot ondersteunt veel van deze zelfstandige organisaties. Financieel en in natura, door o.a. het ter beschikking stellen van ambulancevoertuigen, maar ook door kennisdeling op bijeenkomsten zoals het Landelijk Congres Dierenhulpverlening en op de DierenLot Academie." Waar blijkt dat uit? Zijn er onafhankelijke, gezaghebbende bronnen die hier aandacht aan hebben besteed? Anders kan deze bewerking in beginsel niet worden toegelaten. Zonder bronnen is, nogmaals, niet na te gaan hoe relevant deze opmerking is in een artikel over het fenomeen 'dierenambulance'.
Wikipedia stelt zich zeker niet op als lobbyist van wie dan ook. Bewerkingen worden op grond van een hele reeks aan criteria al dan niet geaccepteerd. Van censuur of iets dergelijks is dan ook geen sprake. Het bestaan van de stichting wordt evenmin ontkend, maar dat betekent niet dat een vernoeming van die stichting hier op haar plaats is. De buurtvereniging in het dorp bestaat ook, maar relevant genoeg voor een vermelding is ze niet.

Je kunt verder ook bewerkingen voorstellen op de overlegpagina van het bewuste artikel (zie Overleg:Dierenambulance), waar ik enkele jaren geleden ook al eens iets schreef over deze stichting. Andere gebruikers kijken dan met je voorstellen mee. Daar kan consensus worden gezocht voor bepaalde toevoegingen. Eventueel kan een overlegverzoek worden geplaatst op Wikipedia:Overleg gewenst.

Tot slot: op Wikipedia zijn diverse vrijwilligers actief die als moderator een controlefunctie uitvoeren op de kwaliteit van de encyclopedie. Zij zien onder meer toe op taalgebruik, relevantie, verifieerbaarheid, balans en het neutrale standpunt van Wikipedia. Daarvoor hebben zij een mandaat gekregen. Belangenverstrengeling suggereren als de controle van de moderator je niet bevalt, terwijl er een duidelijke en beleefde uitleg is verschaft, is op zijn zachtst gezegd niet netjes. Voor menig moderator was een dergelijke opmerking reden genoeg geweest om de vragen naast zich neer te leggen.

Met vriendelijke groet, Velocitas(↑) 19 jul 2020 17:50 (CEST)Reageren