Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Noordin28

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door De Wikischim
Hallo Noordin28, welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.171.964 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een klik op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Je vindt die knop onder InvoegenMeer. Versturen doe je met de knop Wijzigingen publiceren. Dit is alleen van toepassing bij gebruik van de brontekstbewerker. Bij gebruik van de reageerknop of Nieuw onderwerp wordt je handtekening automatisch ingevoegd.

Ik zie dat je hier al zo'n anderhalf jaar actief bent zonder dat iemand ooit de moeite heeft genomen een welkomstsjabloon op je OP te zetten, wat jammer is. Maar bij deze dus alsnog welkom. Overigens is op Overleg:Geert Wilders sinds kort de discussie weer goed op gang. Aangezien je daar eerder hebt bijgedragen, interesseert het je misschien ook nu wel? De Wikischim (overleg) 2 jul 2012 13:27 (CEST)Reageren

Beste Nordin, Het stukje dat je geschreven hebt op de pagina over Indische Nederlanders heb ik terug veranderd.
De reden is dat het onderwerp Indische Nederlanders is en niet Indonesie.
Indo (van Indo-Europeaan) komt van Indio en Indus en is ouder dan het begrip Indonesie. Een uitgebreide uitleg over de oorsprong van het begrip Indonesie is niet relevant en maakt het verhaal onnodig ingewikkeld. Vooral omdat de misvatting dat Indo (van Indo-Europeaan) een afkorting van Indonesie algemeen is. De uitgebreide uitleg over de oorsprong van het woord Indonesie hoort thuis op de wiki pag over Indonesie waar het al staat.

Met vriendelijk groet, Jeroen van Uhm Vanuhm (overleg)

Beste Noordin, Het woord Indo-Europeaan komt al eerder in de literatuur voor dan Indonesie (zie de bio's over Karel Zaalberg, Ernest Douwes Dekker en de Geschiedenis van de Indische Nederlanders. Dat het woord Indonesie rond aangegeven tijd werd verzonnen betekend niet dat het woord op dat moment bekend en gebruikt wordt in Nederlands-Indie zelf. Zoals ik al aangaf wordt het woord pas later gebruikt door de nationalisten, dus niet meteen nadat het verzonnen werd. Het woord Indo-Europeaan werd verzonnen door de Nederlanders, die tot aan de onafhankelijkheid het woord Indië gebruikten niet Indonesie. Het zou niet logisch zijn dat de Nederlanders het woord Indo zouden baseren op Indonesie. Ten eerste omdat dat woord zover ik kan zien nog niet bekend was en ten tweede omdat ze dan het gebruik van de nationalisten zouden overnemen. Indonesiers werden tot de onafhankelijkheid geen Indonesier genoemd maar: Inlander. Indo(nesische)-Europeaan zou dan erg onwaarschijnlijk zijn. Gezien het feit dat Indo-Europeanen zichzelf ook Indo-Europeanen noemden is het nog onwaarschijnlijker dat Indo gebaseerd is op Indonesie. Zoals je wel weet waren de meeste Indo-Europeanen het nooit eens met de Indonesische nationalisten. Dus zouden ze het woord Indonesie nooit in grote getalen gebruiken, dus ook de afkorting Indo als afkorting van indonesie niet. Daarnaast werden er al woorden gebruikt waar Indo voor staat. Denk maar aan Indo-Grieken en Indochina. In alle gevallen slaat Indo op het Indische subcontinent. Blauwe mag dan oud zijn, het wordt nog steeds gebruikt, zowel als Geuzenaam als scheldwoord. De oorsprong van het scheldwoord Pina is zoals ik het aangegeven heb, daar kan ik niets aan veranderen. Dat de oorsprong bij degene die scheldt en degene die ontvangt onbekend is, veranderd daar niets aan. Orang Indo is zover ik weet geen algemeen gebruikt begrip. Heel soms wordt orang Indo-Eropa gebruikt of Kaum Indo maar dat is meer iets voor de Indonesische versie van dit artikel lijkt me?– De voorgaande bijdrage werd geplaatst door Vanuhm (overleg · bijdragen)

Hoi Noordin, het kan wel zijn dat Indo-Europeaan vanaf die tijd pas voorkomt in de literatuur uit Nederlands-Indie Maar dat betekend niet dat het afstamt van Indonesie. Indonesie is dan wel rond die tijd verzonnen maar ik kom het niet tegen in de Indische literatuur voor 1900, het begrip Indo-Europeaan wel. Volgens sommige bronnen was het woord Indo-Europeaan al een bekend begrip vanaf het begin van de 19e eeuw. Het lijkt mij goed mogelijk dat het via het Portugees of Spaans Nederlands-Indie is binnen gekomen aangezien Indo's lange tijd Portugees hebben gesproken. Colombus noemde de native americans indio dat "mensen van het land" betekend. In de de filipijnen werden Indischen Indios genoemd. Indo kan dus een verbastering zijn van het Spaanse of Portugese Indio. Ik heb er nog geen hard bewijs voor gevonden. Maar dat neemt niet weg dat Indo-Europeaan eerder in de Indische literatuur voorkomt dan Indonesie. En dat het onlogisch is dat de Nederlanders Indo zouden baseren op Indonesie terwijl ze dat woord niet gebruikten de Indo's ook niet en de Indonesiers pas vanaf 1900.