Naar inhoud springen

Overleg gebruiker:Tim-E-Veiligheid

Pagina-inhoud wordt niet ondersteund in andere talen.
Onderwerp toevoegen
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Laatste reactie: 12 jaar geleden door Erik Wannee in het onderwerp artikels bewerken
Hallo Tim-E-Veiligheid, en welkom op de Nederlandstalige Wikipedia!
Vlag van Verenigd Koninkrijk Welcome message in English

Hartelijk dank voor je belangstelling voor Wikipedia! We werken hier aan het ideaal van een vrij beschikbare, vrij bewerkbare, volledige en neutrale gemeenschapsencyclopedie. We waarderen het enorm als ook jij hieraan wilt bijdragen!

De Nederlandstalige Wikipedia is sinds 19 juni 2001 online en telt inmiddels 2.163.001 artikelen. In de loop van de jaren zijn er voor het schrijven of bewerken van artikelen en voor de onderlinge samenwerking een aantal uitgangspunten en richtlijnen geformuleerd. Neem die als nieuwkomer ter harte. Lees ook eerst even de informatie in dit venster voordat je aan de slag gaat. Geen van de richtlijnen heeft kracht van wet, want Wikipedia is en blijft vóór alles vrij bewerkbaar, maar een beetje houvast voordat je in het diepe springt kan nooit kwaad.

Deze pagina, die nu op je scherm staat, is trouwens je persoonlijke overlegpagina, de plaats waar je berichten van andere Wikipedianen ontvangt en ze kunt beantwoorden. Iedere gebruiker heeft zo'n pagina. Wil je een nieuw overleg met iemand anders beginnen, dan kan dat dus op zijn of haar overlegpagina. Sluit je bijdragen op overlegpagina's altijd af met vier tildes, dus zo: ~~~~. Een druk op de handtekeningknop (zie afbeelding) heeft hetzelfde effect: je bericht wordt automatisch ondertekend met je gebruikersnaam en de datum en tijd waarop je je boodschap voltooide. Versturen doe je met de knop "Wijzigingen publiceren".

Break > brake, en regels over het aanmaken van lemma's

[brontekst bewerken]

Dag Tim, ik zie dat je een lemma aan het aanmaken bent met op het eind 'break'. In denk toch echt dat het 'brake' moet zijn.

Je hebt eerst een leeg lemma gemaakt met de naam Pedestrian detection system, toen een met Pedestrian detection met full auto brake en kort daarna een met de naam Pedestrian detection system met full auto break. Zijn dat drie verschillende dingen? Wat zijn je plannen met de eerste twee artikelen? Want het lijkt erop dat je met alledrie hetzelfde bedoelt. (Behalve dan dat er een typfout in de derde zit).

Ik adviseer je om niet allerlei lege lemma's aan te maken, want die worden binnen de kortste keren weer weggehaald omdat ze niets aan de lezer te bieden hebben. Als je een lemma aanmaakt, dan hoor je meteen iets te maken waar iedereen wat aan heeft, want anders heeft het geen nut.

Wil je een artikel langzaam opbouwen, maak het dan eerst in je eigen werkruimte, zodat niemand je er stoort en je rustig kunt uitproberen hoe alles werkt. Pas als je artikel zo is uitgewerkt dat het lezenswaardig is voor anderen, dan kun je het overzetten op de hoofdnaamruimte. ik adviseer je om daarvoor een testpagina aan te maken, dat doe ik ook. Je kunt hem maken door op Tim-E-Veiligheid/kladblok te klikken.

Als je nog vragen hebt, wil ik je best even op gang helpen. Zo heeft iemand anders mij destijds ook geholpen. Stel je vraag dan hieronder; ik zie hem dan vanzelf omdat ik jouw pagina op mijn volglijst heb staan.

Succes! Erik Wannee (overleg) 14 okt 2011 18:45 (CEST)Reageren

Dag Erik,
Eerst en vooral wil ik je bedanken voor je interesse en de tips die je me wilt geven!
Ik ben nog niet echt vertrouwd met wikipedia, vandaar dat ik die laatste pagina met de spelfout per ongeluk heb aangemaakt. Ik was wat overhaast omdat ik dacht dat iemand anders met mijn thema zou gaan lopen! Hoe kan ik deze pagina's verwijderen zodat ik in mijn kladblok kan verder werken?
Ik heb echter nog een tweede vraag. Ik maakte inderdaad dit lemma aan maar vind mijn lemma niet terug bij zoeken, hoe komt dit?
Alvast bedankt
Tim
Hoi Tim, ik zag net jouw lege pagina langs komen bij nieuwe artikelen, vandaar dat ik nu even op jouw OP langs kom.
Jouw artikel staat nog niet bij het zoeken omdat het systeem jouw lemma (artikel) nog niet helemaal heeft verwerkt. Het verwerken kan enkele minuten tot uren duren. Mocht je de foute lemma's verwijderd willen hebben dan kan je een nuweg-sjabloon op het artikel plakken. Dat ziet er als volgt uit: {{nuweg}}. Je kan achter de "g" een "|" plaatsen met daarachter jouw reden voor verwijdering. Je krijgt dan dus {{nuweg|Reden van verwijdering}}. Copieer de tekst hier maar (tijdens het lezen, nu ik aan het typen ben staat er nog een sjabloon voor zodat jouw OP niet verwijderd wordt Glimlach). Met vriendelijke groet, Dqfn13 (overleg) 14 okt 2011 19:37 (CEST)Reageren

Dag Dqfn13,

Bedankt voor de hulp. Sympathieke gasten zijn het hier op wikipedia :)! wat bedoel je precies met dit -> "Copieer de tekst hier maar (tijdens het lezen, nu ik aan het typen ben staat er nog een sjabloon voor zodat jouw OP niet verwijderd wordt".

Groetjes Tim

Hoi Tim, met die zin ("Copieer de tekst hier maar (tijdens het lezen, nu ik aan het typen ben staat er nog een sjabloon voor zodat jouw OP niet verwijderd wordt".) bedoelde ik dat er in het typescherm nog een tweede sjabloon bijstaat. Dat sjabloon heet nowiki, door dat te typen <nowiki> en daarna af te sluiten met </nowiki> zorg je er voor dat er geen wiki-opmaak plaats vind. Een onschuldig voorbeeld is dit: {{smiley}} plaats ik er geen nowiki sjabloon omheen dan krijg je dit Glimlach. Dat nowiki heb ik toen toegepast met het nuweg-sjabloon. Dqfn13 (overleg) 17 okt 2011 11:36 (CEST)Reageren

Nog wat tips

[brontekst bewerken]
Dag Tim,
Ik hoop dat ik je niet meteen dood gooi met adviezen, maar hier even wat praktische tips. Kijk maar wat je ermee doet.:
  • Probeer de toon van het artikel neutraal te houden (dus geen reclame-achtige termen) en ook tijdloos. Daarom heb ik het woordje 'revolutionair' daarnet verwijderd. Ook 'Het is tot nu toe het enige automerk' is niet echt praktisch, want stel dat volgend jaar een ander automerk ook dit systeem gaat gebruiken, dan klopt het al niet meer. Als je iets zou schrijven als "Volvo was in 2010 het eerste merk dat dit systeem toepaste" dan klopt dat nog steeds als er straks andere merken het ook gaan gebruiken.
  • Probeer het artikel op te bouwen met tussenkopjes, zoals je op de meeste andere pagina's kunt zien. Kijk vooral eens rond hoe vergelijkbare lemma's zijn opgebouwd. Als je zelf een structuur bedenkt voor je artikel, dan is het daarna leuk om bij elk paragraafje de juiste tekst te schrijven. Je zou kunnen kiezen voor kopjes als 'historie' (waarin de voorlopers van dit systeem worden beschreven), 'werking' (waarin de techniek wordt toegelicht), 'vergelijkbare veiligheidssystemen' (waarin je uitlegt wat er bij andere automerken op dit gebied gebeurt), ...
  • Probeer ook (maar dat kan ook wel als je wat verder bent met je artikel) om links toe te voegen, bijvoorbeeld naar Collision Warning Brake Support en brake assist, maar ook naar allerlei begrippen die mogelijk voor lezers interessant zijn om over te lezen, zoals radar.
  • Aardig is het ook om onderaan een paragraafje 'Zie ook' te maken, waarin je links geeft naar gerelateerde begrippen in Wikipedia. Helaas heeft de NL Wikipedia nog geen artikel over Noodstopsysteem (hint), maar misschien weet jij lemma's te vinden die wel lijken op dit lemma, en die voor lezers interessant zijn. Ik denk dat het sowieso goed is om te lezen wat HIER en HIER beschreven is.
  • Het is handig je artikel te voorzien van 'categorie-tags' (zie allerlei andere lemma's), zodat je artikel ook op die manier gevonden kan worden. Hetzelfde geldt voor interwiki-links: links naar gelijke Wikipedia-lemma's in andere talen. (Maar ik kon dit systeem nog in geen andere taal vinden; ik denk dat je de eerste bent.)
  • Als het zo uit komt, is het leuk om het artikeltje wat aan te kleden met een plaatje. Maar het moet dan wel een zinnig plaatje zijn; niet zomaar iets. En als je een plaatje plaatst, moet het ook nog vrij van auteursrechten zijn.
  • Je laatste regeltje zou je het beste kunnen plaatsen in een referentie. Zie Help:Referenties en voetnoten voor uitleg daarover. Het is sowieso niet gewenst om externe links (= links naar buiten Wikipedia) in een artikel op te nemen. Zet die dus altijd onderaan in een kopje 'Externe links' of in een referentie.
Succes! Erik Wannee (overleg) 14 okt 2011 21:49 (CEST)Reageren
Bedankt Erik voor de schitterende tips die je me geeft. Ik zal ze zeker in acht nemen. Maar weet wel dat ik gewoon mijn artikel rustig opbouw en dat er nog veel zal veranderen aan mijn artikel!
Wikipedia is geen snelschrijfwedstrijd, dus bouw maar rustig verder. Realiseer je wel dat je met het {{meebezig}}-sjabloon andere mensen tegenhoudt om ook aan het artikel te werken. Dat mag je maar een paar weken doen. Het is namelijk niet jouw artikel maar een artikel van iedereen, en het is het uitgangspunt van Wikipedia dat iedereen eraan mag werken. De {{meebezig}} is alleen maar uitgevonden om te voorkomen dat iedereen meteen gaat 'prutsen' als jij net hard bezig bent waardoor je elkaar in de weg zit.
Ik adviseer je om het sjabloon snel te verwijderen als je een beetje klaar bent met de eerste grote klus. Het voordeel daarvan is dat anderen ook weer dingen kunnen gaan toevoegen die jij nog niet eens wist. Zo help je elkaar om er een prachtig lemma van te bouwen. Wikipedia is een teamsport.
Tussen twee haakjes: Denk je eraan om je berichtje altijd af te sluiten met: ~~~~ ?
Groet en succes! Erik Wannee (overleg) 17 okt 2011 14:48 (CEST)Reageren

artikels bewerken

[brontekst bewerken]

Dag Tim,
ik zie dat je daarnet verschillende keren achter elkaar een wijziging hebt gedaan die niet correct was, en die je dan in een volgende stap weer hebt gecorrigeerd.

Het is wenselijk om niet elke keer een ongeteste wijziging op te slaan. Beter is het om bij een wijziging eerst onderaan het edit-scherm te klikken op 'Toon bewerking ter controle'. Je kunt dan het resultaat van je wijziging zien en desnoods de links uitproberen om te zien of alles werkt. Pas als het dan echt naar je zin is, sla je het echt op met de knop 'Pagina opslaan'. (Of als blijkt dat je plan niet werkt, klik je op 'Annuleren' en wordt er niets gewijzigd.)

Daarmee voorkom je dat er een enorme historie van onjuiste probeersels wordt bewaard. Immers: Wikipedia slaat elke aparte gewijzigde versie op, je kunt ze allemaal teruglezen als je op 'Geschiedenis' klikt. Maar het is bovendien zo dat alle wijzigingen die opgeslagen worden, voorgelegd worden aan anderen om ze te beoordelen. Veel vrijwilligers controleren grote hoeveelheden van dergelijke wijzigingen, met als doel om vandalisme te bestrijden. Als je kort na elkaar 4 wijzigingen maakt, moet zo'n vrijwilliger viermaal de pagina controleren; daarmee bezorg je hem meer werk dan nodig is.
Daarom is het advies om de pagina te wijzigen, ter controle te bekijken, er nog eens wat aan te schaven etc.. Soms doe ik wel 20 kleine wijzigingen voordat ik uiteindelijk op 'Pagina opslaan' klik. (Een enkele keer is het mogelijk dat je dan een bewerkingsconflict krijgt, als net iemand anders ook aan het bewerken is. Maar dat is niet zo erg, want dan vertelt Wikipedia je wie wat veranderd heeft en dan kun je het probleem alsnog met de hand oplossen.)

Succes! Erik Wannee (overleg) 20 okt 2011 15:24 (CEST)Reageren

Oke Erik, ik zal proberen dit in acht te nemen! Tim-E-Veiligheid (overleg) 20 okt 2011 16:39 (CEST)Reageren
Dag Erik,
Ik zou graag een foto bij mijn artikel willen plaatsen maar vind niets op wikimedia die met "Pedestrian Detection" te maken heeft.
Weet u soms wat ik moet doen om toch een passende foto bij mij lemma te kunnen voegen?
Tim-E-Veiligheid (overleg) 20 okt 2011 17:46 (CEST)Reageren
Dag Tim,
Ik vrees dat het inderdaad niet eenvoudig zal zijn om een illustratie te regelen. Er zijn vreselijk veel plaatjes op Commons, maar natuurlijk ook vreselijk veel onderwerpen. Je zou eigenlijk iets als DIT PLAATJE willen hebben, maar dat plaatje is - voor zover ik weet - geen plaatje dat zomaar gebruikt mag worden. En daar is Wikipedia erg streng in. Je zou eventueel de rechthebbende van dit plaatje kunnen benaderen; ik vermoed dat dat Volvo zelf is. Maar wie weet willen ze wel meewerken aan het beschikbaar stellen van een plaatje; voor hen is het in zekere zin ook gratis reclame. Lees daarvoor vooral het beleid voor gebruik van media.
Een andere optie kan zijn dat je zèlf een plaatje maakt, bv een helder schema waarin het systeem wordt uitgelegd. Plaatjes die je zelf maakt, mag je probleemloos uploaden; dat doe ik ook geregeld.
Maar als je dit niet voor elkaar krijgt, moet het artikel (voorlopig) het maar gewoon zonder plaatje doen.
Groet, Erik Wannee (overleg) 20 okt 2011 18:38 (CEST)Reageren

Dag Erik,

Bedankt voor de tip. Ik heb een e-mail gezonden naar Volvo Belgium in de hoop dat zij een afbeelding voor mij vrijgeven. Een alternatief zou inderdaad kunnen zijn om zelf een foto te maken indien mogelijk.

Groetjes Tim-E-Veiligheid (overleg) 21 okt 2011 17:55 (CEST)Reageren

Beste Erik,

Ik kreeg gisteravond eindelijk een mailtje terug van Volvo met de mededeling ze jammergenoeg niet meewerken aan mijn voorstel. Spijtige zaak dat een bedrijf als Volvo zo'n klein iets en tegelijk een vorm van "eerlijke" reclame voor zichzelf weigeren! Dit wou ik je even laten weten.

Groetjes Tim-E-Veiligheid (overleg) 3 nov 2011 10:36 (CET)Reageren

Hoi Tim, het kan niet altijd mee zitten. gelukkig zijn ze bij Volvo dan nog wel zo netjes om wat terug te sturen, want ik heb ook wel eens meegemaakt dat bedrijven überhaupt niet reageren.
Maar we zijn niet voor één gat te vangen: misschien lukt het je wel om zelf een verduidelijkend tekeningetje te maken met een tekenprogramma en dat te uploaden? Als je zelf een plaatje maakt, ben je zelf auteursrechtenhouder en mag je het uiteraard plaatsen. Dan moet je natuurlijk wel opletten dat het niet een eenvoudige kopie is van een bestaand plaatje, maar dat het echt van jezelf is. (Ik heb al meerdere malen zelf plaatjes geplaatst, zie bv de door mij geschreven lemma's Keyholelassen en de bovenste twee plaatjes op Lasfouten.
Succes! Erik Wannee (overleg) 3 nov 2011 10:46 (CET)Reageren